Ремонт доріг у Вижницькому та Глибоцькому районах віддали родині Майор, яких вже ловили на неякісному ремонті

24 Вересня 2018

Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області 18 вересня уклала угоди на експлуатаційне утримання доріг у Вижницькому та Глибоцькому районах на загальну суму 2,7 млн грн. Про це повідомляється на сайті електронних закупівель Prozorro.

У Вижницькому районі роботи за 1,2 млн грн буде здійснювати ТОВ «Зелендорбуд», у Глибоцькому – ТДВ «Шляхово-будівельне управління №60» за 1,5 млн грн.

За ці кошти до кінця 2018 року фірми проводитимуть поточний дрібний ремонт автомобільних доріг місцевого значення району, ліквідовувати руйнування та деформації основи дорожнього одягу та асфальтобетонного покриття проїзної частини доріг (ямковість, просадки, колійність, вибоїни тощо).

Обидві підрядні фірми контролюються екс-керівником Служби автомобільних доріг Чернівецької області (до 2012 року) Романом Майором, який є директором обох підприємств.

Засновниками ТОВ «Зелендорбуд» є його дружина Ярослава Майор та син Ярослав Майор. А в статутному фонді «Шляхово-будівельного управління №60» родині Майор належить 53% фірми. Крім того, родина співволодіє ще такими дорожно-ремонтними підприємствами як «Еркер-М», «ШБУ-60 плюс».

ТДВ «Шляхово-будівельне управління №60» два роки тому зловили на неякісному ремонті дороги в селі Великий Кучурів (Сторожинецький район). Як повідомляли «Наші гроші» з посиланням на місцеве видання «Сторожинець. Інфо», тоді місцеві депутат та будівельна комісія виявили порушення фірмою положень дефектного акту щодо ремонту дороги на одній з вулиць.

Товщина дороги місцями була в 2-3 рази тонше від замовленої, також різною виявилася і її ширина. На частині ділянки був відсутній другий шар асфальту, а в деяких місцях нова дорога вже мала тріщини довжиною до 50 сантиметрів. На той момент фірмі вже заплатили 1,5 млн грн авансу з передбачених 6 млн грн.

З початку 2018 року ТОВ «Зелендорбуд» отримало 13 державних підрядів на загальну суму 6,5 млн грн (враховуючи дану закупівлю). А ТДВ «Шляхово-будівельне управління №60» – 18,7 млн грн. Всі замовлення – на ремонти доріг в Чернівецькій області.

Матеріал підготовлено в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Норвегії