Продавець будінструментів розроблятиме для військових програмне забезпечення за 2 млн грн для симуляцій тренувань

20 Вересня 2018

Військова частина А2615 за результатами відкритих торгів замовила розробку програмного забезпечення військового призначення у ТОВ «Імпульс Трейд Плюс» за майже 1,9 млн грн. Про це стало відомо з сайту закупівель Prozorro.

Спочатку в техзавданні було вказано, що підрядник повинен буде розробити 15 модулів солдата піхоти та модуль екіпажу БТР 4 Буцефал (три робочі місця) для комплексу під назвою «Кібер Армія». Він призначений для забезпечення тренувань різних підрозділів Збройних сил України в єдиному симуляційному просторі.

Однак ТОВ «Конструкторське бюро «Логіка» звернулося зі скаргою в АМКУ, в якій зазначило, що посилання в документації на «Кібер Армію» фактично унеможливлює участь інших учасників, окрім розробників комплексу «Кібер Армія». Так, в технічних вимогах присутні вимоги, які може забезпечити лише розробник: захист ліцензійним ключем, який розпізнає модуль, з’єднання з модулями інтерактивного тиру, постачальник повинен при потребі забезпечити виїзд спеціалістів із діючим сертифікатом від розробника НТК «Кібер Армія».

Крім того, зі скарги випливло, що раніше військова частина А2615 лише за 150 тис. грн придбала без аукціону модуль командира тренувального комплексу «Кібер Армія» у ТОВ «Імпульс Трейд Плюс». А тепер у цього ж постачальника намагається придбати ще 18 пакетів програмного забезпечення. «При цьому процес придбання пакетів програмного забезпечення видається замовником за нібито адміністрування раніше придбаного у «Імпульс Трейд Плюс» програмного забезпечення», – йдеться у скарзі. Окрім модуля командира, військова частина також за 150 тис. грн купувала в цієї ж компанії модуль управління даним тренувальним комплексом.

Після задоволення скарги комісією АМКУ тендерний комітет забрав із документації згадки про «Кібер Армію», а техзавдання було сильно змінене, наприклад, з’явилася розробка серверної частини та інтерактивних карт. Втім скаржник участі в закупівлі не взяв, а перемога все рівно дісталася львівській компанії «Імпульс Трейд Плюс».

Єдиним конкурентом переможця був приватний підприємець Володимир Васютяк із села Завій Івано-Франківської області, який тричі брав участь в закупівлях, однак не переміг жодного разу. Видами діяльності підприємця вказано роздрібну торгівлю та обслуговування напоями. А для участі в торгах він завантажив не підписані документи, крім того, ще й не всі, які вимагав замовник. Наприклад, відсутня інформація про досвід аналогічних робіт.

Коли журналіст «Наші гроші. Львів» зателефонувала на його мобільний і запитала, чи потрапила в компанію «Імпульс Трейд Плюс», то він відповів ствердно. Втім після наступного запитання вже заперечив це, бо «щось не так почув».

Щодо попереднього досвіду «Імпульс Трейд Плюс», то фірма надала лише договір на розробку програмного забезпечення і його обслуговування вартістю 23,3 тис. грн.

Фірма створена понад шість років тому. Власником та директором є Віктор Бігун. Згідно із сайтом компанії, вони є дистриб’юторами будівельного інструменту і господарських товарів, мають свій інтернет-магазин. Про досвід із розробки програмного забезпечення на сайтах не вказано.

Згідно з Prozorro, «Імпульс Трейд Плюс» протягом 2016-2018 рр. підписало 18 договорів на загальну суму 3,6 млн грн включно з цим договором. До продажу двох модулів по 150 тис. грн та теперішньої закупівлі, компанія продавала лише обладнання, інструменти, тренажери.