«Прикарпаттрансгаз» прописав умови тендеру під двох підрядників з унікальним досвідом

19 Вересня 2018

Філія «Управління магістральних газопроводів «Прикарпаттрансгаз» в результаті відкритих торгів 14 вересня уклала договір з ТОВ «Системи автоматизації сервіс» на реконструкцію систем компресорної станції «Ужгород». Сума договору становить 24,15 млн грн, про це повідомляється на порталі публічних закупівель Prozorro.

Технічним завданням передбачена реконструкція системи автоматичного керування та системи паливного регулювання газоперекачувального агрегату №3, регулюючих пристроїв, системи контролю вібрацій і т.д. Роботи завершать до кінця травня 2019 року.

Крім переможця участь у закупівлі брали ще дві компанії: ТОВ «УА-системи» і ТОВ «Укргазтехкомплект», причому пропозиція першої компанії була на 6,6 млн грн дешевшою, однак її відхилили через відсутність банківської гарантії та невідповідність низці пунктів тендерної документації.

Варто зазначити, що інші компанії, які не взяли участі в торгах, зверталися до замовника щодо усунення дискримінаційних умов. Так, на думку скаржників, однією з таких була вимога про наявність аналогічного виконаного договору за останні три роки по роботах на газоперекачувальних агрегатах. Враховуючи, що за останні три роки такі роботи здійснювали лише на двох компресорних станціях, то цей підряд можуть отримати дві компанії. Однак замовник не задовільнив вимогу, мотивуючи це змінами до вимог автоматичних систем, зміною технологій та програмного забезпечення.

У довідці переможця «Системи автоматизації сервіс» вказано, що компанія реконструювала системи на станції «Кіровоградська» (агрегати 3 і 4) у 2016-2018 роках, а ще один учасник «Укргазтехкомплект» – станції «Ужгород» (агрегати 5 і 6) у 2015-2017 роках.

Згідно з договірною ціною, витрати компанії-переможця на заробітну плату працівникам становитимуть 349 тис. грн, тобто 1,44% від суми контракту, а прибуток – 132 тис. грн (0,54% відповідно).

ТОВ «Системи автоматизації сервіс» зареєстровано в Харкові, а його власниками є Леонід та Оксана Жуки. Крім цього підряду, у 2018 році фірма отримала лише одне замовлення на 46 тис. грн від «Енергоатому».

Також компанія фігурує в кримінальному провадженні, яке пов’язане із привласненням коштів службовими особами «Укртрансгаз». В ухвалі зазначається, що «Укртрансгаз» укладав фіктивні договори на роботи, які не проводились і перераховував компаніям з ознаками фіктивності кошти, які в результаті конвертували в готівку.

Загалом, підозрюють слідчі, через ці підприємства конвертували 484 млн грн, серед яких 108 млн грн через ТОВ «Системи автоматизації сервіс». У кінці травня суд арештував кошти на рахунках компанії в двох банках. В подальших ухвалах суду в цьому провадженні «Системи автоматизації сервіс» зникло з переліку компаній, через які конвертували кошти. Водночас у серпні компанії не вдалося скасувати арешт майна.