- NGL.media - https://ngl.media -

«Наші гроші. Львів» отримали перемогу в суді за позовом до «Львівелектротрансу»

13.09.2018 @ 08:30 в Львів,Новини

Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов журналіста редакції «Наші гроші. Львів» до ЛКП «Львівелектротранс», яке відмовилось надати публічну інформацію на запит про отримані та передані в оренду транспортні засоби й нерухомість і копії штатного розпису. Повну юридичну підтримку журналістові надав Інститут масової інформації.

Суд повністю задовольнив позов і визнав дії ЛКП «Львівелектротранс» неправомірними,  зобов’язавши повторно розглянути запит та надати запитувану інформацію. Відповідне рішення [1] було опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень 11 вересня.

Нагадаємо, що в січні 2018 року «Наші гроші. Львів» надіслали запит до комунального підприємства, в якому просили надати штатний розпис працівників «Львівелектротрансу», інформацію про отримані та передані в оренду нерухомість та транспортні засоби з вказанням даних про вартість оренди, дати відповідних договорів та орендаря.

Лише через місяць підприємство надіслало відмову, яку обґрунтували тим, що не є розпорядниками запитуваної інформації як публічної. ЛКП вважає, що підпадає під дію ЗУ «Про доступ до публічної інформації» лише в частині інформації  щодо використання бюджетних коштів і робить висновок, що норми Закону України «Про доступ до публічної інформації» (надалі закон) на підприємство не поширюються. В останньому реченні відмови за підписом керівника ЛКП Олега Берези взагалі вказано, що запит не відповідає критеріям законодавства.

[2]

Таку відповідь ми вважали неправомірною, а тому звернулися до суду. Безкоштовний юридичний супровід (від написання позовної заяви до представлення інтересів журналіста в суді) здійснював Інститут масової інформації.

Своє рішення на користь «Наші гроші. Львів» суд пояснив тим, що до розпорядників інформації належать, зокрема, юридичні особи, що фінансуються з державного, місцевих бюджетів. Засновником ЛКП «Львівелектротранс» є Львівська міська рада. Таким чином, комунальні підприємства здійснюють свою діяльність від імені територіальної громади, а тому всі прибутки, які отримано комунальними підприємствами від своєї діяльності, є також власністю територіальної громади, тобто є бюджетними коштами (комунальним майном).

За таких обставин ЛКП «Львівелектротранс» є розпорядником інформації «про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном».

Доступ до такої інформації не може бути заборонено, оскільки вона не підпадає під передбачені законом обмеження: інтереси національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення та інші причини або коли розголошена інформація може завдати істотної шкоди цим інтересам.

Аналогічна правова позиція є й у постанові Верховного суду України, який задовольнив [3] такий же позов проти комунального підприємства «Малиновський ринок».

«Львівелектротранс» ще може оскаржити це рішення суду протягом місяця з часу прийняття ухвали.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2018/09/13/nashi-hroshi-lviv-otrymaly-peremohu-v-sudi-za-pozovom-do-lvivelektrotransu/

URLs in this post:

[1] рішення: http://reyestr.court.gov.ua/Review/76299047

[2] Image: http://ngl.media/wp-content/uploads/2018/07/Безымянный-2.jpg

[3] задовольнив: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/VS180448.html

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.