Фірма, що надавала фальшиві документи на торгах в Одесі, продасть «Львівській залізниці» санкційні запчастини з Росії на 3 млн грн (додано)

03 Серпня 2018

Згодом редакції «Наші гроші. Львів» стало відомо, що цей тип запчастин за українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) має код, який не відноситься до обладнання для залізниць, а класифікується як виріб із чорних металів для залізничних та трамвайних шляхів, а тому є дозволеним для імпорту в Україну і названий санкційним помилково.

Регіональна філія «Львівська залізниця» ПАТ «Українська залізниця» в результаті відкритих торгів уклала угоду з ПП «Тейло-ком» на придбання запчастин вартістю 2,9 млн грн. Про це повідомляється на сайті публічних закупівель Prozorro.

За ці кошти замовили 42 тонни протиугінних метизів Р65. Ця запчастина є одним з елементів верхньої будови залізничної колії і запобігає «угину колії» – поздовжнього переміщення рейки при русі поїздів. Протиугіни (протиугони) встановлюють на підошву рейки, так щоб його частина розташовувалась зовні колії. Вартість запчастин для залізниці становила 69,5 тис. грн за тонну.

Крім переможця, участь в торгах взяли ще низка компаній: ТОВ «Олеандр груп», ТОВ «НВП Хіменергомаш», ТОВ «ТК Альянс груп» і ТОВ «Спецмашсервіс». «Тейло-ком» запропонувало найнижчу ціну в результаті аукціону, скинувши вартість майже на 200 тис. грн, і було визнано переможцем.

Компанія-переможець фігурує у кримінальному проваджені щодо закупівель Одеської залізниці. Фірму підозрюють у службовому підробленні. Згідно з матеріалами досудового слідства, компанія брала участь у закупівлі запчастин від Одеської залізниці й на підтвердження наявності матеріально-технічної бази надала підроблені документи: вказала, що має власне обладнання, а також використовує обладнання і персонал ТОВ «Холдінгова компанія «Мікрон».

Проте представники компанії «Мікрон» заявили, що не мають фактичних стосунків з «Тейло-ком». Після з’ясування цих обставин, слідчі обласного управління Нацполіції надіслали на адресу регіональної філії «Одеська залізниця» лист з рекомендацією скасувати закупівлю, однак «Одеська залізниця» все одно уклала договір вартістю понад 1 млн грн.

Крім того, фірма постачатиме «Львівській залізниці» продукцію, яка заборонена до імпорту в Україну. Як зазначено в документах учасника та контракті, виробником протиугінних метизів є ВАТ «Магнітогорський метизно-калібрувальний завод» – Росія.

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації» одним із пунктів переліку є обладнання для залізниць та трамвайних колій.

Навіть у випадку, якщо б товар не підлягав до списку заборонених, замовник повинен був відхилити учасника, оскільки той надав паспорт якості та інші документи російською мовою без перекладу. Хоча в умовах тендерної документації зазначено: «Всі документи, що мають відношення до тендерної пропозиції складаються українською мовою.  Документи пропозиції, викладені іншими мовами, повинні бути надані з перекладом на українську мову».

«Тейло-ком» зареєстровано в Одесі, а його директором та власником є Вадим Шаферман. Протягом 2018 року фірма одержала 14 замовлень від різних підрозділів залізниці на майже 7 млн грн.