«Львівводоканал» незаконно викинув з тендеру дешевшого на понад мільйон гривень учасника

01 Серпня 2018

Тендерний комітет комунального підприємства «Львівводоканал» необгрунтовано відхилив найдешевшого учасника на торгах з каналізування району вулиць С. Подолинського, Тарасівська. Про це стало відомо з відповіді Західного офісу Держаудитслужби на звернення ГО «Центр громадського моніторингу та дослідження».

Як повідомляли «Наші гроші. Львів», за результатами відкритих торгів 12 червня КП уклало договір з ПАТ «Львівське спеціалізоване будівельно-монтажне управління №1» (далі – «ЛСБМУ №1»).

Конкурентами «ЛСБМУ №1» на цих торгах виступили ТОВ «Технологія клімату та автоматизація систем» і Корпорація «Комунальник». Остання пропонувала виконати роботи з каналізування вулиць найдешевше (на 1,26 млн грн дешевше переможця), але була відхилена тендерним комітетом через нібито недостатню кількість техніки та кваліфікованих працівників для виконання даного об’єму робіт.

У тендерній документації «Львівводоканал» вимагав від учасників торгів надати листи, де буде вказано перелік кваліфікованих працівників та матеріально-технічну базу у довільній формі. При цьому вимог щодо певної кількості замовник не встановив, тож не зрозуміло, чи достатньо йому 3 працівники, чи 15.

Корпорація «Комунальник» надала перелік з 15 найменувань техніки, машин та механізмів, а також повідомила, що все інше необхідне обладнання орендує у свого субпідрядника ТОВ «Західбуденергозбереження». Щодо працівників, то має у штаті 8 кваліфікованих робітників, 7 з яких мають вищу інженерну освіту та досвід роботи у будівництві від 15 до 43 років. Ще 12 працівників основних будівельних професій учасник планував залучили на умовах договірних відносин, про що також йдеться у довідці.

Як повідомив Західний офіс Держаудитслужби, замовником і справді не було обгрунтовано підстави відхилення цієї пропозиції, що зазначені у протоколі.

Крім того, аудитори виявили, що пропозиція переможця торгів «ЛСБМУ №1» не відповідала вимогам, а тому мала бути відхилена. Наприклад, у складі документів переможець подав дозвіл на експлуатацію вантажопідіймальних кранів, термін дії якого завершився 20 травня цього року. Однак, незважаючи на це, «Львівводоканал» визнав «ЛСБМУ №1» переможцем.

Західний офіс Держаудитслужби надіслав замовнику пропозиції щодо усунення виявлених порушень та дотримання в подальшому законодавства при проведенні закупівель.

Нагадаємо, «ЛСБМУ №1» вже не вперше отримує замовлення від «Львівводоканалу». 11 червня компанія отримала замовлення без конкурсу на 347 тис. грн на встановлення пристроїв обліку на каналізаційній насосній станції Львова, а протягом 2016-2017 рр. – ще чотири угоди на загальну суму понад 37 млн грн. Одна із цих угод, на 4,9 млн грн, була укладена комунальниками за результатами переговорної процедури закупівлі, а також ще один договір  на 2,2 млн грн без застосування будь-яких процедур закупівлі.

Замовлення від «Львівводоканалу» «ЛСБМУ №1» почало отримувати у 2016 році. Згідно з даними SMIDA, в цей рік змінився голова правління ПАТ. Замість Ігоря Булика ним став Василь Хаврак, якому за останніми даними належить в ПАТ 80,56%. Раніше основними акціонерами були вже згаданий Ігор Булик (61,2%) та Юрій Доскіч (16%), батько депутата Львівської міської ради Остапа Доскіча.

Депутат ЛМР від президентської партії Остап Доскіч також очолює комісію інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики Львівської міської ради. Саме ця комісія погоджує перелік об’єктів інженерного господарства, які потребують ремонту та фінансуватимуться з міського бюджету, зокрема, і для КП «Львівводоканал».Так, у вересні 2016 року Доскіч просив виділити додаткові кошти на каналізування вулиць.

Головний акціонер «ЛСБМУ №1» Василь Хаврак також є співзасновником ГО «Інтереси громади» спільно з Олександром Романюком, Ориславою Мілян та Іриною Садовою. Останніх двоє є депутатськими помічниками Остапа Доскіча.