АМКУ оштрафував за змову два підприємства, які завантажили документи з однієї IP-адреси

Адмінколегія Львівського обласного відділення АМКУ оштрафувала ПП «Вікна-Центр» та ПП «Енергоекосервіс» за антиконкурентні узгоджені дії під час допорогової закупівлі на капітальний ремонт загальноосвітньої школи I-IIступеня в селі Матів Сокальського району. Згідно з рішенням АМКУ від 19 липня, обидва підприємства мають сплатити по 68 тис. грн штрафу.

Нагадаємо, у матеріалі «Гібридна конкуренція» «Наші гроші. Львів» повідомляли, Андрій Бутитер та Микола Вірт спільно володіють фірмами «Вікна-Центр» та «Енергоекосервіс» (по 50% в кожній). Втім це не завадило обом підприємствам взяти участь в одних і тих же аукціонах сім разів. Інколи лише вдвох.

Адмінколегія також встановила, що два підприємства завантажували свої пропозиції на Prozorro з однакової IP-адреси, мали спільних працівників, використовували однакові шаблони довідок, які замовник вимагав у довільній формі, подали скани сертифікатів від однакових виробників, однаковий перелік обладнання. Підприємства також зазначали однакову адресу розташування: м. Львів, вул. Городоцька, 355 із сусідніми офісами – №373 та №374.

В АМКУ також аналізували інформацію в соцмережах. Так, у рішенні написано, що на сторінці у Facebook керівник «Енергоекосервіс» Андрій Бутитер у розділі «Робота» вказав, що працює у конкурента по торгах «Вікна-Центр».

Відтак, узгодивши свою поведінку та тендерні пропозиції, ці підприємства тим самим усунули конкуренцію та змагальність між собою, а отже, спотворили результат проведених замовником торгів, порушивши право замовника на отримання найбільш ефективного для нього результату, – написано у рішенні.

Окрім необхідності сплати штрафу, ПП «Вікна-Центр» та ПП «Енергоекосервіс» не зможуть брати участь у торгах протягом наступних трьох років.