- NGL.media - https://ngl.media -

У Тернополі пояснили, чому поділили дороги по 40 метрів – аби не проводити тендер і встигнути до прощі

23.07.2018 @ 09:30 в Новини,Тернопіль

Заступник начальника управління капітального будівництва Тернопільської облдержадміністрації Віктор Соколовський заявив, що поділ доріг по 40 метрів для уникнення конкурсних процедур було здійснено для того, аби вчасно відремонтувати шляхи до всеукраїнської прощі до Зарваниці. Про це він сказав в ефірі [1] програми «Звіти наживо» каналу ТТБ (Тернопільська регіональна дирекція ПАТ «НСТУ»).

Нагадаємо, у травні-червні цього року Служба автомобільних доріг у Тернопільській області підписала [2] 177 договорів на ремонт доріг вартістю 26,8 млн грн з компанією «БМБуд». Сума кожного з цих договорів не перевищувала 200 тис. грн, тобто дозволяла не проводити відкриті торги. Як виявилось, мова йде не про 177 доріг, а лише сім. А така кількість угод зумовлена тим, що дороги поділили на відтинки до 40 (!) метрів і на ремонт кожного уклали окремий договір. Такі договори також укладали з «Авакс-Проф» та місцевим облавтодором, однак загалом на значно менші суми

У Службі автомобільних доріг у Тернопільській області «Наші гроші. Львів» повідомили, що вони не є балансоутримувачами доріг місцевого значення, а лише замовниками. І це «подрібнення» визначало управління капітального будівництва Тернопільської облдержадміністрації, а вони просто укладали договори.

Під час ефіру заступник начальника управління капітального будівництва Віктор Соколовський розповів, що причиною поділу доріг є поспіх. «Зараз було дуже багато подій, Зарваниця, ще була Молотківська трагедія, річниця (була ще у квітні [3], до укладення договорів в обхід конкурсу – ред.). І необхідно було виконувати роботи, не чекаючи, коли відбудеться тендер, тому це була вимушена подія. В любому правилі є виключення. І допускається це. Ми консультувалися з юристами. І можливо при необхідних ситуаціях використовувати такі моменти при роботі», – сказав він.

Присутній на ефірі перший заступник керівник Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Володимир Хемій також повідомив, що порушень в поділу доріг по 40 метрів не має. «Ми спеціально звернулися в аудиторську службу, яка вивчила це питання і дала нам відповідь, що ми нічого протизаконного не вдіяли», – сказав він, не надавши копії цієї відповіді.

У Законі України «Про публічні закупівлі» відсутні такі причини як «проща», «річниця» або «нагальність» для поділу одного предмету закупівлі на кілька. Ділити один предмет закупівлі заборонено. «Забороняється придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом, та укладання договорів, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених цим Законом. Замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону», – написано в ст. 2 Закону.

Крім того, нагадаємо, що ці ділянки доріг протяжністю по 40 метрів також є в тендерній документації відкритих торгів, які оголосило управління капітального будівництва Тернопільської ОДА і які ще не завершені. На це питання у Віктора Соколовського також була відповідь: «Згідно бюджетного кодексу, після проведення торгів, коли «заключаються» договора, вони «заключаються» по факту на ту суму, яку необхідно буде виконати робіт. І це все вже буде прописане в тому договорі, який буде «заключатися» на виконання робіт».

Богдан Юлик, начальник Служби автомобільних доріг у Тернопільській області, не прийшов на ефір програми через сімейні обставини. Саме з ним пов’язана раніше маловідома компанія «БМБуд», з якою підписали 177 договорів. Детальніше про це читайте у матеріалі «Спортсмени з великої дороги [2]».


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2018/07/23/u-ternopoli-poyasnyly-chomu-podilyly-dorohy-po-40-metriv-aby-ne-provodyty-tender-i-vstyhnuty-do-proschi/

URLs in this post:

[1] ефірі: https://www.facebook.com/352733891843478/videos/495061060944093/

[2] підписала: http://ngl.media/2018/06/27/sportsmeny-z-velykoji-dorohy/

[3] квітні: https://www.unian.ua/ternopil/10097213-na-ternopilshchini-vshanuyut-75-ti-rokovini-molotkivskoji-tragediji.html

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.