Голові сільради дали два роки умовно за розтрату майже 300 тис. грн

04 Травня 2018

Миколаївський районний суд Львівської області визнав винною голову сільської ради села Тернопілля Миколаївського району Ганну Гальків у розтраті майна та службовому підробленні. Угоду про визнання винуватості між нею та прокуратурою суд затвердив 20 квітня. Про це стало відомо з вироку, опублікованого 27 квітня у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з матеріалами справи, Ганна Гальків вступила в змову з директором приватного підприємства «Центр ринкових досліджень». У 2014-2015 роках вона уклала з цією компанією та її директором як приватним підприємцем три договори на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо розпаювання земель сільської ради.

Документи виготовлені не були, втім голова сільради підписала акти здачі-приймання робіт за угодами та платіжні доручення: 198,6 тис. грн для «Центру ринкових досліджень» та 97,5 тис. грн для приватного підприємця. Разом понад 296 тис. грн.

Суд визнав Ганну Гальків винною за ч. 4 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 1 ст. 366 ККУ (службове підроблення), призначивши їй покарання у вигляді позбавлення волі на 5 років. Втім це покарання суд замінив на 2 роки іспитового строку. Підставою для такого рішення стала угода про визнання винуватості, відсутність судимостей, щире каяття та активне сприяння в розкритті злочину.

Згідно з деклараціями про доходи та інформацією у вироку, після голови сільради в Тернопіллі Ганна Гальків стала заступником голови та депутатом Тростянецької сільради Тростянецької ОТГ. У квітні цього року Гальків отримала перемогу в суді над пенсійним фондом, який не хотів зараховувати до її стажу держслужби період роботи на посаді голови Тернопільської сільради (з 7.04.2006 по 24.11.2015) та період роботи на посаді заступника голови Тростянецької сільради  (з 25.12.2015 по 28.09.2017). Крім того, суд зобов’язав пенсійний фонд призначити їй пенсію державного службовця.

Власником та директором ПП «Центр ринкових досліджень», яке зареєстроване в Дублянах Жовківського району, нині є Світлана Білінська. Згідно з даними YouControl, у 2014-2015 роках директором і власником був Володимир Любчик. Він також був зареєстрований як приватний підприємець з січня 2014 року, утім у травні 2017-го припинив діяльність. На сайті «Судові влада» відсутні будь-які судові справи щодо розгляду справ з обвинувачення його у кримінальних правопорушеннях.

У 2013-2018 рр. ПП «Центр ринкових досліджень» отримало замовлень на понад 2 млн грн. Втім портал 007 містить інформацію, що вже з 2015 року бюджетники перерахували компанії майже 2,04 млн грн.

Раніше Володимир Любчик також був власником ТОВ Аукціонний центр «Ліцітатіо» і ПП «Інститут містобудування та архітектури». Тепер компанії належать вже згаданій Світлані Білінській.