Львівські лікарні заплатять майже 4 млн грн тендерному махінатору Тиховичу за сервісне обслуговування медичного обладнання

23 Квітня 2018

Львівський приватний підприємець Володимир Тихович з початку року уклав із львівськими лікарнями 15 угод на ремонт та обслуговування медичного обладнання на загальну суму 3,72 млн грн. Це кошти за обслуговування медобладнання протягом 9, інколи 10 місяців. Про це стало відомо з інформації на порталі електронних закупівель Prozorro.

Зокрема, 17 квітня Комунальна міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги уклала дві угоди з Володимиром Тиховичем на загальну суму 694,02 тис. грн. Згідно з угодами, приватний підприємець протягом вказаного періоду буде здійснювати сервісне обслуговування обладнання лікарні.

Як пояснили у відповіді на запит «НГ.Львів» у Комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги, під технічним обслуговуванням медичного та хірургічного обладнання мається на увазі «комплекс дій, передбачений технічною (експлуатаційною) документацією безпосередньо самого обладнання, також туди входить дрібний ремонт, який не потребує застосування видаткових матеріалів або запчастин». У випадку серйозної поломки лікарня укладає додаткові угоди на ремонт того чи іншого обладнання.

Дана лікарня, згідно з двома угодами підписаними 17 квітня 2018 року з приватним підприємцем Володимиром Тиховичем, за сервісне обслуговування щомісяця платитиме 77,12 тис. грн. Список обладнання складається з 529 позицій. Наприклад, вартість обслуговування рентгенодіагностичного комплексу коштує на місяць 2,6 тис. грн, дефібрилятора – 109 грн, апарату для анестезії – 222, 58, а лікарняного ліжка для догляду  – 30 грн.

Згідно з сертифікатами, що засвідчують необхідну кваліфікацію для сервісного обслуговування, які подав Тихович в комплекті тендерної документації, всі роботи за цими угодами він буде проводити лише разом із одним працівником Романом Світлицьким.

Аналогічні роботи, сервісне обслуговування обладнання, для «Львівського регіонального фтизіопульмонологічного клінічного лікувально-діагностичного центру» Тиховвич буде виконувати самостійно, без залучення підрядних організації. Центр підписав з ним угоду 14 березня на суму 499,98 тис. грн і щомісяця за сервіс для 190 одиниць різного обладнання буде платити 49,99 тис. грн.

А «Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім.Ю.Липи» заплатить Тиховичу  893 тис. грн за 10 місяців сервісного обслуговування 365 позицій. Тобто по 89,3 тис. грн щомісяця.

Ціни на послуги формує сам виконавець. Наприклад, у Львівській міській лікарні швидкої допомоги пояснили, що угоди підписували за результатами відкритих торгів, відтак, «за обґрунтованістю (підставністю) таких сум варто звернутись з запитом до виконавця», – відповіли у запиті.

Володимир Тихович не лише приватний підприємець, йому також належать компанія «Торговий дім «Медсервіс», яка у серпні минулого року продала «Львівському обласному центру екстреної медицини та медицини катастроф» витратні матеріали для діабетиків за майже вдвічі вищими цінами, ніж на ринку.

Цю фірму Тиховича, так само як і іншу його компанію «Науково-дослідне виробниче підприємство «Екологія», у 2017 році було оштрафовано Антимонопольним комітетом за антиконкурентні дії, тобто за змову на торгах. НДВП «Екології», окрім штрафу, заборонено брати участь у державних закупівлях до 2020 року.