- NGL.media - https://ngl.media -

Господарський суд почав відмовляти прокуратурі у можливості тиску на аграрні підприємства

13.04.2018 @ 09:00 в Новини

Господарський суд Львівської області відмовив в позові заступника керівника Радехівської місцевої прокуратури Львівської області до двох сільських рад Львівської області та двох аграрних підприємств щодо звільнення нібито незаконно зайнятих земельних ділянок. Про це стало відомо з відповідних рішень, оприлюднених в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Йдеться про позов [1] прокуратури до Боложинівської сільської ради (Буський район) та ТОВ «Західний Буг», яке обробляло 63,34 га землі на території цієї сільради, та про позов [2] до Полоничнівської сільської ради (Кам’янко-Бузький район) та ТОВ «Агро ЛВ Лімітед», яке обробляло тут 127,91 га.

Прокуратура Радехівського району вимагала визнати недійсним рішення сільрад про надання аграрним підприємствам в оренду земельних ділянок з числа невитребуваних паїв, тобто таких, на які ніхто із спадкоємців не заявив права, та звільнити ці ділянки.

В обох випадках прокуратура мотивувала своє рішення тим, що селищні ради приймали рішення про надання в оренду ділянок без проведення офіційної процедури визнання спадщини відумерлою, відтак незаконно.

Натомість суд вирішив, що сільради мали право розпоряджатися даними земельними паями, оскільки згідно з законодавством,  якщо у складі спадщини є майно, яке потребує утримання, догляду, вчинення інших фактичних чи юридичних дій для підтримання його в належному стані, нотаріус, а в населених пунктах, де немає нотаріуса, відповідний орган місцевого самоврядування, у разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту укладають договір на управління спадщиною з іншою особою.

«У разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту особою, яка управляє спадщиною, до складу якої входить земельна ділянка, є сільська, селищна, міська рада за місцезнаходженням такої земельної ділянки. Особа, яка управляє спадщиною, має право на вчинення будь-яких необхідних дій, спрямованих на збереження спадщини до з’явлення спадкоємців або до прийняття спадщини», – йдеться у рішенні суду.

Суд прийшов до висновку, що Боложинівська та  Полоничнівська сільські ради були вправі розпоряджатися спірними земельними ділянками та передавати їх в оренду, а тому протилежні доводи прокурора є не обґрунтованими.

Як раніше повідомляли [3] «НГ. Львів», у Львівській області діє схема тиску на великі аграрні підприємства. Управління захисту економіки у Львівській області отримує в сільрадах списки ділянок, які обробляють сільськогосподарські компанії. Потім, виявляючи користування землею без належно оформлених договорів, відкривають кримінальні провадження та арештовують майно компанії. Наступним кроком є спроба «домовитись» з компанією, якій пропонують заплатити хабар у розмірі 250-300 доларів за гектар і в кримінальній справі визнають винним підставну особу, яку знаходять в міліцейських картотеках.

Ця ситуація стала можливою завдяки прогалинам в законодавстві, через яке ледь не 50% землі у Львівській області аграрні компанії обробляють формально незаконно.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2018/04/13/hospodarskyj-sud-pochav-vidmovlyaty-prokuraturi-u-mozhlyvosti-tysku-na-ahrarni-pidpryjemstva/

URLs in this post:

[1] позов: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73032146

[2] позов: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/73097218

[3] повідомляли: http://ngl.media/2017/11/09/na-lvivschyni-rokamy-dije-militsejska-shema-vykachuvannya-hroshej-z-velykyh-ahrarnyh-kompanij-rozsliduvannya/

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.