Пов’язані ФОПи «відмиють» одяг та білизну трускавецьких реабілітаційних центрів на 1,7 млн грн

30 Березня 2018

Медичний реабілітаційний центр МВС України «Перлина Прикарпаття» за результатами відкритих торгів 28 березня уклав договір про надання послуг прання та сухого чищення вартістю в понад 1 млн грн з приватним підприємцем Василем Флюнтом. Про це стало відомо з сайту закупівель Prozorro.

Замовили прання 82,6 тис. кг одягу та білизни за ціною 11,5-16 грн/кг. Найдешевше коштуватиме прання постільної білизни, махрових рушників, найдорожче – штор, чохлів з крісел, спецодягу працівників озокеритного відділення.

Конкурентами Василя Флюнта на аукціоні виступило ще два підприємця: Константин Григорчак і Андрій Головко. Перший запропонував найдешевшу ціну – 694 тис. грн, але був дискваліфікований через неподання низки довідок, які вимагав замовник. Андрій Головко теж пропонував свої послуги дешевше, за 705 тис. грн, однак відмовився від підписання договору, посилаючись на допущену помилку при формуванні ціни. В результаті договір підписали з учасником, який пропонував свої послуги найдорожче на цих торгах і не знижував ціну під час аукціону, – Василем Флюнтом.

Двоє підприємців-конкурентів, Василь Флюнт та Андрій Головко, вже не вперше змагаються за перемогу на відкритих торгах. Нещодавно вони зустрілись на торгах  центру медреабілітації «Трускавецький» Міноборони. Традиційно Андрій Головко в ході аукціону знизив свою пропозицію з 698 тис. грн до 460 тис. грн, а згодом, після кваліфікації його переможцем, відмовився укладати договір.

Василь Флюнт, з яким в подальшому медзаклад і підписав договір, не знижував своєї цінової пропозиції в ході аукціону, запропонувавши свої послуги за 689,6 тис. грн. Подібну тактику два підприємці застосовували і під час минулорічних торгів, коли Головко не надав документи для підписання договору, і договір підписали з Флюнтом.

Підприємців поєднує не лише спільна участь в торгах, в результаті яких один із учасників відмовляється від підписання договору на користь іншого, а й однакові номери мобільних телефонів (0931800591, 0978651514), які вказані у звітах про закупівлю.

Також ми виявили, що Андрій Головко вказує в договорах поштову адресу, яка співпадає з адресою Василя Флюнта.

Крім того, один із згаданих вище номерів телефону (0931800591) при реєстрації в соцмережі Facebook використала людина з ім’ям Наіла Флюнт. Таке ж ім’я має дружина Василя Флюнта.

Наіла Флюнт є підписантом в благодійному фонді «Атлас», засновником якого є Василь Флюнт, а керівником – його конкурент на торгах Андрій Головко. Вона також зареєстрована фізичною особою-підприємцем і вже двічі перемагала в допорогових закупівлях філії ПАТ «Укргазвидобування», конкуруючи з Андрієм Головко.

Пов’язані ФОПи вже всьоме спільно взяли участь в одних і тих же закупівлях. Водночас Андрій Головко, маючи таких конкурентів, жодного разу не отримав замовлення.

Виявлені ознаки свідчать про узгоджені дії цих учасників, тому «Центр громадського моніторингу та досліджень» звернеться в Антимонопольний комітет України з вимогою розслідувати виявлені антиконкурентні дії учасників на торгах лікувальних центрів Міністерства внутрішніх справ та Міністерства оборони України.

Матеріал підготовлено «Центром громадського моніторингу та досліджень» спільно з «Наші гроші. Львів».