- NGL.media - https://ngl.media -

ОККО переконало суддів Верховного суду, що не змовлялось з WOG, але справу відправили на новий розгляд

29.03.2018 @ 08:30 в Новини

Верховний суд України задовольнив касаційну скаргу приватного підприємства «ОККО -Нафтопродукт» до Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України щодо визнання недійсним рішення колегії АМКУ про накладання штрафу на підприємство за узгоджені антиконкурентні дії з компанією «Вог Рітейл» під час роздрібного продажу пального. Про це повідомляється [1] в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Юристи приватного підприємства «ОККО – Нафтопродукт» вимагали визнати частково недійсним рішення адмінколегії АМКУ від 22 липня 2016 року щодо порушення підприємством законодавства про захист економічної конкуренції.

Йдеться про рішення АМКУ, де комітет довів, що компанії «ОККО-Нафтопродукт» (торгова марка ОККО) та «Вог Рітейл» (торгова марка WOG) узгоджували свою поведінку під час встановлення роздрібних цін на дизельне пальне протягом січня-лютого 2015 року. Цим рішенням на «ОККО-Нафтопродукт» було накладено штраф у розмірі 68 тис. грн, а на «Вог Рітейл» – 8 тис. грн.

Експерти АМКУ стверджували, що незважаючи на різні закупівельні ціни та різні умови здійснення діяльності роздрібного продажу пального, оператори обох мереж АЗС піднімали та знижували роздрібні ціни до абсолютно однакового рівня практично одночасно, або з різницею в 1-2 дні.

«Для досягнення даного результату дії компанії взаємно доповнюють одна одну, оскільки ведення одноманітної цінової політики при різних внутрішніх умовах господарювання неможливе без дотримання єдиної узгодженої поведінки на ринку роздрібної реалізації зазначених нафтопродуктів», – йдеться в рішенні АМКУ.

Компанія «Вог Рітейл» рішення не оскаржувала, а сплатила накладений штраф у розмірі 8 тис. грн.

Натомість, юристи «ОККО-Нафтопродукт» стверджують, що рішення судів першої та апеляційної інстанції є неправомірними і жодної змови не було. Аргументують вони це тим, що суди не дослідили цілої низки фактів, які свідчать про об’єктивне зростання цін на ринку, зокрема, коливанням ринкових оптових цін та зміни курсу гривні до долара і євро.

Верховний суд України підтримав аргументи компанії і вирішив відправити справу на новий розгляд.

Разом з тим, 21 грудня 2017 року Антимонопольний комітет розпочав [2] розгляд нової справи щодо порушення законодавства про захист економічної конкуренції компаніями «ОККО Рітейл» та «ВОГ Рітейл». АМКУ протягом 2017 року зафіксував понад 10 випадків одномоментного стрімкого зростання роздрібних цих на пальне в мережах АЗС цих двох компаній та має підстави стверджувати, що воно було зумовлено не лише об’єктивними причинами, але й узгодженими діями.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2018/03/29/okko-perekonalo-suddiv-verhovnomu-sudu-scho-ne-zmovlyalos-z-wog-ale-spravu-vidpravyly-na-novyj-rozhlyad/

URLs in this post:

[1] повідомляється: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/72882318

[2] розпочав: http://www.amc.gov.ua/amku/control/main/uk/publish/article/138678

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.