«Львіввугілля» збирається замовити логістичні послуги у свого засудженого екс-працівника

13 Березня 2018

ДП «Львіввугілля» опублікувало низку повідомлень про наміри підписання договорів на послуги з перевезення вантажів вартістю понад 13 млн грн. Про це стало відомо з системи електронних закупівель Prozorro.

Загалом планують укласти 16 договорів на загальну суму 13,4 млн грн. Серед них сім договорів на майже 5 млн грн планують підписати з підприємцем Михайлом Терехом, який заново зареєструвався ФОПом 26 січня цього року. У випадку підписання, згідно з YouControl, це будуть перші угоди підприємця з державними установами.

Михайло Терех в листопаді 2014 року був засуджений за статтею 369-2 КК України (зловживання впливом). Раніше Михайло Терех був заступником директора з постачання ВП «Шахта «Зарічна» ДП «Львіввугілля». Терех пропонував директору та власнику ТОВ ВП «ЗВЗ» свою допомогу у сприянні відвантаження ДП «Львіввугілля» на «ЗВЗ» значної кількості вугілля з усіма необхідними документами. За це Терех просив 34 тис. грн. За вироком його визнали винним і призначили 13,6 тис. грн штрафу.

Угоду мали провести через батька засудженого, приватного підприємця Василя Тереха, який у березні 2017 року теж підписав 13 договорів з «Львіввугілля» на послуги з перевезення працівників.

Крім Тереха, угоди планують укласти з ТОВ «Енергопромхолдинг» Михайла Паберівського (1 договір на 1,3 млн грн) та приватними підприємцями Романюком Богданом і Петром Танчиним (5,1 та 0,49 млн грн відповідно).

Михайло Паберівський був представником ТОВ ВП «ЗВЗ». Про саму фірму «ЗВЗ» неодноразово йшлось у матеріалах «НГ.Львів». У 2013 році фірма постачала неякісне вугілля відділу освіти Жовківської РДА та розіграла з близькими компаніями семимільйонний тендер від Департаменту ЖКГ Львівської облдержадміністрації. Згодом АМКУ виніс рішення про спотворення торгів та оштрафував фірму на 136 тис. грн.

Також фірма уклала договір з Західним територіальним квартирно-експлуатаційним управлінням Міністерства оборони на закупівлю вугілля вартістю понад 20 млн грн. Воно вже традиційно виявилось неякісним і завдало збитків військовим на понад 9 млн грн. Суд за це призначив директору фірми два роки умовного терміну та 225 тис. грн штрафу, але угода залишилась чинною.