Пустомитівські освітяни уникли проведення тендеру на шкільні меблі, віддавши замовлення улюбленій фірмі

Відділ освіти Пустомитівської райдержадміністрації протягом грудня 2017 року підписав шість прямих угод з ТОВ «Мальви-меблі» на поставку шкільних меблів на 494,7 тис. грн, хоча мав би провести конкурсну закупівлю. Про це повідомляють експерти «Центру громадського моніторингу та досліджень».

Освітяни замовляли шкільні лави та шафи, дитячі столи і стінки, одинарні ліжка та комплекти учнівських меблів для старших класів. Усі ці товари, відповідно до Єдиного закупівельного словника, відносяться до класу «шкільні меблі», а їх загальна вартість перевищує встановлений законом поріг у 200 тис. грн, від якого замовники зобов’язані проводити конкурентні закупівлі.

Отже, в цьому випадку освітяни були змушені здійснити процедуру відкритих торгів, де вже за результатами аукціону вибрати найбільш економічно вигідну пропозицію. Натомість відділ освіти Пустомитівської РДА ймовірно проігнорував вимоги законодавства та віддав замовлення компанії, з якою працював і раніше.

Згідно з повідомленням, загалом пустомитівські освітяни минулоріч підписали з «Мальви-меблі» 16 договорів на 1,1 млн грн. При цьому сім угод з компанією було підписано за результатами проведення замовником конкурентних-допорогових закупівель, де ТОВ «Мальви-меблі» завжди подавало ціну дорожче від своїх конкурентів, однак відділ освіти у всіх випадках відхиляв найдешевші пропозиції учасників та віддавав перемогу «знайомій» фірмі.

Кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «Мальви-меблі» є Іван Кіцила, Наталія та Святослав Олійники.

«Центр громадського моніторингу та досліджень» звернувся у Західний офіс Державної аудиторської служби з вимогою перевірити виявлені порушення.