Суд призначив 140 тис. грн застави одному з фігурантів розслідування про $25 тис. для головного архітектора Львова

02 Березня 2018

Франківський районний суд Львова 19 грудня застосував щодо підозрюваного Олександра Стухляка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом двох місяців з можливістю внесення 139,2 тис. грн застави. Стухляк є одним із підозрюваних у розслідуванні щодо вимагання коштів для нібито подальшої їх передачі головному архітектору Львова.

Вперше про це повідомила 17 лютого прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган. За її словами, у Львові за фактом вимагання неправомірної вигоди в сумі $25 тис. було затримано керівника проектної організації та юриста.

«Вказані особи вимагали та отримали неправомірну вигоду за прийняття рішення службовими особами ЛМР, а саме директором управління архітектури щодо погодження містобудівних умов та обмежень по об’єкту будівництва багатоквартирного житлового будинку по вул. Господарській, 21 у м. Львові», – написала вона у Facebook.

Кримінальне провадження, за її словами, було відкрите за ч.3 ст. 368 ККУ (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Втім в ухвалі суду йдеться про зовсім інші статтю – ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом).

Згідно з ухвалою суду, чоловік, чия ім’я зашифроване, в інтересах своєї 27-річної доньки, власниці двох ділянок на вул. Господарській у Львові, звернувся до свого знайомого Юрія Соболя, аби розробити проектну документацію на будівництво 4-поверхових багатоквартирних житлових будинків. Потім Соболь познайомив його з Олександром Стухляком, оскільки вони спільно мали виконувати роботи.

Як стверджують слідчі, Стухляк, який є співвласником ПП «Архітектурна майстерня «Атріум», та Соболь запевнили чоловіка, що володіють такими діловими якостями та особистими знайомствами, що зможуть позитивно вирішити в управлінні архітектури та урбаністики Львівської міськради питання про затвердження містобудівних умов та обмежень для забудови землі 9-поверхівками. Щоправда, за винагороду в $25 тис., яку нібито мали передати начальнику управління архітектури та урбаністики ЛМР (головному архітектору міста Львова). Несправжні гроші вони отримали в кафе «Кухоль» 17 лютого.

Нагадаємо, головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, коментуючи інформацію про затримання, сказав, що нічого не чув про плани будівництва на вул. Господарській, 21 у Львові.

«Містобудівні документи по такій адресі в мерії не готували. До нас за такою адресою ніхто не звертався. Ми жодних дозволів не видавали. Навіть не вели переговорів. Такі рішення не приймає головний архітектор, а виконавчий комітет. Головний архітектор може готувати документи, а не погоджувати. Це – точно провокаційна річ, те, що сьогодні з’явилось», – процитували Юліана Чаплінського у прес-службі ЛМР.

Щодо ділянок, які вказані в ухвалі суду, то їх кадастрові номери згадують на сайті ЛМР в переліку тих, щодо яких затвердили проекти землеустрою для передачі у власність для обслуговування житлових будинків. Так, ділянку на вул. Господарська, 21 отримала Любов Паньків, а на вул. Господарська, 21-г – Юрій Букіта. Вказані ділянки не відмічені на кадастровій карті, також про них відсутня інформація в реєстрі нерухомості, а тому невідомо, коли вони перейшли у власність 27-річної дівчини, в інтересах якої передавали кошти.