Аудитори рекомендували львівському СБУ та інституту судекспертиз розірвати два незаконні договори

04 Грудня 2017

Західний офіс Держаудитслужби підтвердив виявлені «Наші гроші. Львів» порушення під час закупівель програмно-апаратних комплексів Львівським науково-дослідним інститутом судових експертиз та Управлінням СБУ у Львівській області. Про це стало відомо з відповіді аудиторів на звернення ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень».

Нагадаємо, вказані замовники закупили обладнання загалом на понад 1,1 млн грн у ТОВ «Епос». Єдиним конкурентом на торгах виступало ТОВ «І-Тема». Нагадаємо, що кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «Епос» є Богдан Пенюк (33%), Юрій Рудаков (33%) та Сергій Чеховський (34%). Ці ж особи у тому ж співвідношенні власності статутних внесків є засновниками ТОВ «І-Тема», яке виступило конкурентом на торгах. Тобто обидві фірми належать одним і тим власникам.

Згідно з п.16 ст.1  Закону України «Про публічні закупівлі», пов’язаними є особи, які мають понад 25% статутного капіталу учасника процедури, а тому комітет забов’язаний відхилити пропозиції цих учасників і, відповідно, через відсутність інших компаній на торгах, скасувати ці закупівлі.

Аудитори надіслали Управлінню СБУ у Львівській області та Львівському науково-дослідному інституту судових експертиз рекомендації щодо вжиття заходів з усунення виявлених порушень, розірвання договорів, які було укладені з порушеннями законодавства.