- NGL.media - https://ngl.media -

Обласний бюджет втратив 2 млн грн через недолугих чиновників, які не знають правил гарантійного обслуговування

30.11.2017 @ 08:30 в Новини

Прокуратурі Львівської області не вдалося відсудити 2,1 млн грн у ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» за непрацюючий некомплектний котел, який фірма встановила в Жовкві, через непрофесійні дії посадових осіб департаменту житлово-комунального господарства ЛОДА. Про це йдеться в постанові [1] Львівського апеляційного господарського суду.

Кошти, які прокуратура намагалась відсудити у ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія», були перераховані фірмі ще у 2015 році, коли з підприємством уклали угоду на модернізацію та переведення на альтернативне паливо котельні по вул. Воїнів УПА в м. Жовква на загальну суму у 12,27 млн грн.

Закупівлю провели в кінці 2014 року без конкурсу – за переговорною процедурою, мотивували це аварійним станом котла та необхідністю уникнення надзвичайної ситуації під час опалювального сезону. Котельня, для якої було призначено новий котел, обігріває 13 житлових будинків різної поверховості, районну лікарню, дитячий садок, школу та ще 5 приміщень суспільного призначення, як то бібліотека та спортивний зал.

В обґрунтуванні закупівлі йшлося про те, що обладнання міської котельні вичерпало свій ресурс на 95% і потребує термінового оновлення. Для виконання робіт в департаменті ЖКГ Львівської облдержадміністрації обрали ТОВ «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія», оскільки мали успішний досвід співпраці з цим підприємством, а також тому, що фірма, за переконанням чиновників, володіла достатніми ресурсами та запропонувала найнижчу ціну.

Згідно з матеріалами справи, більшість робіт по угоді так і не було виконано через відсутність фінансування, і її розірвали за рішенням суду від 13 вересня 2017 року. А от перераховані підприємству 2,1 млн грн за котел марки Kriger KBm (a)-1.5GP провернути не вдалось. Попри те, що котел недоукомплектований і не працює, чиновники у грудні 2015 року прийняли роботи без зауважень. На підтвердження цього в суді було представлено акт про виконані роботи.

Суддя апеляційного суду підтвердив рішення [2] суду першої інстанції і також відмовив у стягненні з підприємства коштів за некомплектний котел. Оскільки, згідно з Цивільним кодексом України, у разі отримання некомплекного товару, покупець повинен вимагати доукомплектування товару або пропорційного зменшення ціни. І якщо після таких звернень продавець не виправив недоліків, то лише тоді можна вимагати заміни товару або повернення коштів.

В судовій справі зазначено, що чиновники не виконали даних умов, не звернулись до підприємства ні з вимогою доукомлектувати котел, ні з вимогою його заміни. Тому вимагати повернення коштів вони не можуть.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2017/11/30/oblasnyj-byudzhet-vtratyv-2-mln-hrn-cherez-nedoluhyh-chynovnykiv-yaki-ne-znayu-pravyl-harantijnoho-obsluhovuvannya/

URLs in this post:

[1] постанові: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/70388966

[2] рішення: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/68997496

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.