Дві колегії суддів не помітили конфлікту інтересів в діях судді Гоцка, який розглядав справи проти своїх знайомих суддів

27 Листопада 2017

Апеляційний суд області скасував дві постанови Галицького районного суду, якими колишнього суддю з Яворова Василя Гоцка було визнано винним у прийнятті рішень за умов реального конфлікту інтересів через те, що він розглядав справи проти своїх колишніх колег – суддей у відставці. Про це «Наші гроші. Львів» стало відомо з текстів постанов суду, оприлюднених у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Ще у червні цього року Галицький районний суд Львова визнав винним у двох корупційних правопорушеннях суддю Василя Гоцка, який розглядав дві справи проти своїх колишніх колег – суддей у відставці Василя Варениці та Михайла Воробеля.

До того часу, як суддя Гоцко заявив про самовідвід у цих справах, він призначав дати розгляду цих справ, розглядав клопотання сторін та ухвалював рішення про їх задоволення. З обома суддями у відставці Василь Гоцко працював в одному суді приблизно 20 років і, як вважали у прокуратурі, він затягував розгляд справ проти своїх «добрих знайомих», сприяючи сплину строків притягнення до адміністративної відповідальності.

Першу скаргу в Апеляційному суді області розглянули 1 листопада, другу – 15 листопада. В обох випадках суд дійшов висновку про відсутність у діях Гоцка складу адміністративного правопорушення та дорікнув суду першої інстанції у тому, що судові рішення були невмотивованими – обґрунтування у них вичерпувалося одним абзацом.

Обидві колегії суддів самостійно проаналізували причини поведінки судді Гоцка і погодилися з його аргументами: він переносив розгляд справ, витребував докази не з власної ініціативи, а за клопотаннями сторін. Проти задоволення клопотань не заперечував прокурор, а в одній з двох справ сам прокурор заявляв клопотання про оголошення перерви для оформлення пояснень.

Крім того, для визнання винним Гоцка, на думку суддів, необхідна наявність в нього прямого умислу, корисливого або іншого особистого інтересу для затягування розгляду справ і сприяння сплину строків для притягнення своїх колег до відповідальності. Як вважають судді, у протоколах, складених щодо Гоцка, не наведені докази того, що в нього був такий умисел. Натомість, твердження про сприяння сплину строків є лише «здогадкою» автора протоколів.

Натомість в Апеляційному суді області вважають, що у діях Гоцка можуть бути порушення правил самовідводу, які є підставою для притягнення його до дисциплінарної відповідальності. Втім, Василя Гоцка покарати за це порушення вже неможливо, оскільки 17 жовтня Вища рада правосуддя задовольнила його заяву про відставку.