На торгах від Служби автомобільних доріг псевдопольська компанія позмагалась з рідною фірмою за майже 5 млн грн

31 Жовтня 2017

Служба автомобільних доріг у Львівській області провела дві закупівлі на експлуатаційне утримання мостів на загальну суму понад 4,7 млн грн. Остаточно угоди ще не укладені, але в обох випадках на рішення про визнання переможцем очікує ТОВ «ЛД-Держбудпостач». Про це стало відомо з системи електронних закупівель Prozorro.

Йдеться про експлуатаційне утримання  мосту через річку Дністер у смт. Журавне (Жидачівський район) вартістю 3,14 млн грн та аналогічного об’єкту на ділянці дороги місцевого значення С140433 Рихтичі – Михайлевичі (Дрогобицький район) за 1,59 млн грн.

В обох випадках на торгах конкурували лише дві фірми – переможець ТОВ «ЛД-Держбудпостач» та ТОВ «ЛД-Галбуд». Пропозиції учасників впродовж торгів залишались незмінними.

Ймовірно, це зумовлено тим, що обидві компанії мають багато спільного, наприклад, власників.

За даними інформаційно-аналітичної платформи YouСontrol, власниками 35% ТОВ «ЛД-Галбуд» є стрийське подружжя Володимир та Мирослава Лози та їх син Ярослав Лоза, а 65% компанії належить ТОВ «ЛД-Держбудпостач».

В свою чергу «ЛД-Держбудпостач» зареєстроване в Дрогобичі, а його власниками є Ярослав Лоза (4%), Андрій та Василь Дуліб’яники (6%), а 90% підприємства належить польській фірмі Hydromet.

За даними польського реєстру підприємців, власниками підприємства Hydromet є чотири громадянина України: Ярослав Лоза, Володимир Лоза, Андрій Дуліб’яник та Василь Дуліб’яник. Відтак, ТОВ «ЛД-Держбудпостач» дві родини ділять між собою: Ярослав і Володимир Лози (49%) та Андрій і Василь Дуліб’яники (51%).

Загалом учасник «ЛД-Держбудпостач» є власником 65% свого конкурента ТОВ «ЛД-Галбуд». Згідно чинного законодавства, дві фірми-учасники даних торгів вважаються пов’язаними, а тому комітет зобов’язаний відхилити їх пропозиції.