- NGL.media - https://ngl.media -

Екс-директор Бібрського лісгоспу сяде на 8 років за привласнення службової квартири у Львові

27.10.2017 @ 09:00 в Новини

Перемишлянський районний суд визнав винним колишнього директора Бібрського лісгоспу Віктора Козака у скоєнні п’ятьох злочинів, зокрема, привласненні службової квартири лісгоспу у Львові. А головного бухгалтера лісгоспу Ксенію Дзяну, яка діяла у змові з Козаком, суд визнав винною у скоєнні трьох злочинів.

Про це «НГ. Львів» стало відомо з тексту вироку [1] від 10 жовтня, оприлюдненого у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Цю справу суд розглядав ще з липня 2011 року.

Віктор Козак працював директором Бібрського лісгоспу у 2002-2008 роках. З матеріалів справи відомо, що у 2003 році він вирішив придбати за кошти лісгоспу для себе та своєї сім’ї службову квартиру вартістю майже 352 тис. грн (на той час $66 тис.) площею 150,9 кв. м у Львові у новобудові на вулиці Остроградських, 5.

Розрахунки за квартиру лісгосп провів у 2003-2004 роках. Причому через брак коштів на рахунках для внесків Козак оформив у банку «Аваль» два кредити від імені лісгоспу загалом на 290 тис. грн.

Згодом слідство встановило, що квартира, яку підшукав собі Козак, була однією з найбільших за площею 4-х кімнатних квартир у цій новобудові, і на момент укладення договору у червні 2003 року, у новобудові було немало вільних квартир меншої площі.

Працівникам лісгоспу та членам профкому у червні 2003 року Козак розповів, що квартира йому потрібна, оскільки він не має житла у Бібрці та змушений щодня доїжджати на роботу з Бродів.

Про те, що він вже підшукав квартиру у Львові, а не у Бібрці, Козак змовчав. Більше того, членам профкому він розповів, що квартира буде придбана за кошти Держкомлісгоспу. Тоді ж профком лісгоспу прийняв рішення дати згоду на виділення коштів для придбання житла для директора. Протокол цього засідання профкому голова профкому за наполяганням Віктора Козака переписував кілька разів.

У квітні 2004 року ДЛГО «Львівліс» нагадало своїм підлеглим лісгоспам, що купувати будь-які основні засоби, зокрема і житло, вартістю понад 10 тис. грн, можна лише за погодженням з Держкомітетом лісового господарства.

Тоді, щоб приховати порушення, Козак написав листа від імені гендиректора ДЛГО «Львівліс» з клопотанням про дозвіл на придбання квартири для нього, який «шляхом обману» дав підписати гендиректору.

Цей лист Козак сам подав до Держкомлісгоспу, звідки у грудні 2004 року отримав відповідь-дозвіл заступника голови Комітету, причому отриманий ним примірник був датований 23 грудня 2003 року, а офіційний примірник, що зберігався у Комітеті – на рік пізніше. Гендиректор «Львівлісу», як виявилось, погодився накласти схвальну резолюцію «заднім числом». У такий спосіб, вважають слідчі, директору лісгоспу вдалося створити хибне враження, що договір із забудовником укладений на законних підставах.

Право власності на цю чотирикімнатну квартиру Козак шляхом службових підроблень зареєстрував на себе у липні 2005 року. В цьому йому допомогла головний бухгалтер Ксенія Дзяна. Так, Козак підробив акт прийому-передачі квартири йому від Бібрського лісгоспу на підставі вигаданого ним дозволу Держкомлісгоспу. Отримавши цей підроблений акт, Дзяна за вказівкою Козака списала квартиру з балансу лісгоспу.

У жовтні 2009 року Козак дізнався, що у міліції перевіряють його «квартирну» історію, а тому приїхав на старе місце роботи у Бібрський лісгосп та забрав у Дзяної усі документи начебто для їх пред’явлення працівникам міліції. Ці документи згодом вилучили у нього вдома.

Загалом шкоду Бібрському лісгоспу через придбання квартири Козаку оцінили у майже мільйон гривень, з яких майже 352 тис. грн – кошти, перераховані забудовнику, 575 тис. грн – відсотки за користування отриманими кредитами та 70 тис. грн – суми пені, штрафів та комісій за кредитами.

В результаті Віктору Козаку за привласнення чужого майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах (ч. 5. ст. 191 КК) та зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК) суд призначив 8 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Привласнену квартиру суд вирішив окремо конфіскувати та поставити на баланс лісгоспу.

Крім того, суд визнав Козака винним у наданні завідомо неправдивої інформації банку з метою отримання кредиту, заволодінні шляхом шахрайства та зловживання службовим становищем офіційними документами, службовому підробленні. За ці злочини середньої тяжкості суд звільнив його від відповідальності через закінчення строків давності.

Бухгалтерові Ксенії Дзяній суд призначив покарання за зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК) у вигляді 5 років позбавлення волі. Від відповідальності за інші злочини середньої тяжкості – службове підроблення, надання завідомо неправдивої інформації банку з метою отримання кредиту, суд звільнив її від відповідальності через закінчення строків давності.

Своєї вини ані Козак, ані Дзяна не визнали за жодним інкримінованим їм злочином та просили закрити кримінальну справу у зв’язку з відсутністю у їх діях події та складу злочинів. На вирок суду подали апеляційну скаргу.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2017/10/27/eks-dyrektor-bibrskoho-lishospu-syade-na-8-rokiv-za-pryvlasnennya-sluzhbovoji-kvartyry-u-lvovi/

URLs in this post:

[1] вироку: http://reyestr.court.gov.ua/Review/69514077

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.