- NGL.media - https://ngl.media -

Мерії вдалось повернути одне з приміщень зі списку «афери століття» через Вищий господарський суд

18.10.2017 @ 09:00 в Новини

Вищий господарський суд України повернув у комунальну власність нежитлове приміщення площею 104,6 кв. м на вулиці Старознесенській, 194 у Львові. Це приміщення було у списку незаконно відчужених комунальних приміщень так званої «афери століття» [1]. Про це стало відомо з постанови [2] суду розміщеної в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Цікаво, що з постанови Вищого госпсуду випливає, що кількість осіб, задіяних у шахрайській схемі, є більшою, ніж про це повідомлялось раніше. Або ж до списку «афери століття» додали інші, раніше втрачені приміщення.

Нагадаємо, у листопаді минулого року спеціалісти управління комунальної власності ЛМР виявили, що десятки комунальних приміщень Львова перереєстровані на приватних осіб – львівських підприємиць Ірину Сандул та Людмилу Малькову. «НГ. Львів» детально писало про схему [3], за якою було здійснено відчуження міського майна.

Після відкриття кримінального провадження на частину приміщень було накладено арешт [4]. Зокрема, на магазин площею 104,6 кв. м на вулиці Старознесенській.

Згідно з матеріалами справи, на нього претендувало ТОВ «Любава Шанс», яке і подало касаційну скаргу до Вищого господарського суду України. Кінцевими бенефіціарними власниками товариства зазначені Зоряна Єзерська та Оксана Матіяш, остання також є директором фірми. Тобто ці люди раніше не фігурували серед тих, хто привласнював комунальне майно.

Крім того, з’ясування питання власності даного приміщення було предметом розгляду в господарських судах ще з 2014 року. Спочатку на нього претендувало львівське ТОВ «Зіронька», яке мотивувало право власності тим, що у 1996 році придбало його шляхом викупу в процесі зміни власності державного підприємства «Зіронька». Проте в суді з’ясувалось, що зміна власності не відбулась, як доказ – дане приміщення вже ТОВ «Зіронька» орендувало у міського управління комунальної власності, яке стало офіційним власником згідно з розпорядженням №306 Личаківської районної адміністрації у 2006 році.

Відсутність права власності на приміщення не завадило ТОВ «Зіронька» у 2001 році продати його ПП «Папірус-М». Чи відбулось передавання реальних коштів невідомо, але оцінка становила 105 тис. грн. В будь-якому випадку у 2014 році «Папірус-М» намагалось відстояти своє право власності паралельно у двох судових процесах. І якщо позов [5] до «недобросовісного продавця» фірми «Зіронька» товариство програло, то позов [6] до Личаківської адміністрації про скасування розпорядження  – виграло. Втім виграло тимчасово. Вже апеляційний суд скасував рішення, але за короткий проміжок часу «Папірус-М» віддало приміщення у статутний фонд фірми «Любава Шанс».

Варто зауважити, що власницею ПП «Папірус-М», яке було ліквідовано 11 жовтня 2017 року, була Оксана Матіяш, співвласниця та директор ТОВ «Любава Шанс».

Юристам мерії вдалось довести і змову, і незаконне вилучення майна. В результаті  суд визнав ТОВ «Любава Шанс» недобросовісним набувачем майна з огляду на «очевидну обізнаність про відсутність у «Папірус-М» (у яких керівниками є одна і та сама особа), як права власності на спірне нерухоме майно, так і законного права на його відчуження (передачу до статутного капіталу)».

Крім того, суд відзначив, що «процес вибуття спірного нерухомого майна з володіння територіальної громади міста Львова відбувався з порушенням вимог законодавства».


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2017/10/18/meriji-vdalos-povernuty-odne-z-prymischen-zi-spysku-afery-stolittya-cherez-vyschyj-hospodarskyj-sud/

URLs in this post:

[1] «афери століття»: https://zaxid.net/afera_stolittya_n1410723

[2] постанови: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/69478492

[3] схему: http://ngl.media/2016/12/01/12107/

[4] накладено арешт: https://zaxid.net/sud_areshtuvav_24_primishhennya_vivedeni_z_komunalnoyi_vlasnosti_za_aferoyu_stolittya_n1425162

[5] позов: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/41241258

[6] позов: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/37248941

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.