Трьом лісничим Буського лісгоспу дали умовний термін за приховування незаконних рубок на понад мільйон гривень

10 Жовтня 2017

Кам’янка-Бузький районний суд Львівської області визнав лісничого Боложинівського лісництва Буського лісгоспу Тараса Феденишина та двох його підлеглих – майстрів лісу Ярослава Лукасевича і Тараса Луціва винними у службовому недбальстві з тяжкими наслідками через приховування ними фактів незаконних рубок. Про це стало відомо з тексту вироку, опублікованого у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Незаконні рубки виявили під час весняної ревізії 2016-го року в 11 кварталах Боложинівського лісництва. За даними прокуратури, на території лісництва було незаконно вирубано 145 дерев різних порід, що призвело до шкоди лісу у майже 1,05 млн грн.

28 вересня суд призначив покарання Тарасові Феденишину, Ярославу Лукасевичу та Тарасові Луціву у вигляді умовного позбавлення волі на три роки з випробувальним терміном у півтора роки. Також вони позбавлені права обіймати адміністративно-господарські посаду у лісгоспах протягом півтора року і повинні сплатити по 5,1 тис. грн штрафу.

Прокуратура стверджувала, що з листопада 2015 року по квітень 2016 року Феденишин не докладав зусиль для припинення незаконних рубок невідомими особами, знаючи про них від своїх підлеглих майстрів, не фіксував відомі йому факти незаконних рубок та не інформував про них керівництво Буського лісгоспу задля встановлення порушників та притягнення їх до відповідальності.

Натомість вина Лукасевича та Луціва, на думку прокуратури, полягала у тому, що вони за той самий період не докладали зусиль для виявлення незаконних рубок на своїх майстерських дільницях: не документували їх та не писали доповідних записок лісничому Феденишину про відомі їм факти незаконних рубок. Шкода лісу від службової недбалості Лукасевича склала приблизно 480 тис. грн (69 самовільно зрубаних дерев різних порід), а від службової недбалості Луціва – майже 499 тис. грн (60 самовільно зрубаних дерев різних порід, з більшою кубомасою).

На суді Феденишин визнав свою вину та пояснив, що майстри лісу Лукасевич та Луців доповідали йому про наявність самовільних рубок на території всього лісництва, але він їм сказав, щоб «вони не складали документів за такими фактами, а також сам не складав таких документів, оскільки самовільна рубка впливає на загальні показники лісництва».

Лукасевич та Луців так само визнали свою вину. Лукасевич розповів, що інформував про факти самовільних рубок лісничого Феденишина, але той про виявлені правопорушення нікого не повідомляв. Особисто актів про виявлення порушення Лукасевич не складав і про них правоохоронні органи не повідомляв. Натомість, за словами Луціва, після прийому на роботу у листопаді 2015 року він виявив самовільні рубки на своїй дільниці і розповів про них лісничому, «та вони прийняли рішення не повідомляти про них правоохоронні органи».

Феденишина звільнили з посади лісничого, на якій він працював з травня 2013 року, ще у 2016 році. Проте у 2017 році, як випливає з поданої ним 30 травня до НАЗК електронної декларації кандидата на посаду, він намагався влаштуватися контролером-ревізором у той самий Буський лісгосп.

Це вже далеко не перший вирок працівникам Буського лісгоспу. Як вже повідомляли «НГ.Львів», у серпні поточного року за службову недбалість з тяжкими наслідками та розтрату чужого майна було засуджено лісничого Ігоря Шушняка, а у вересні його підлеглого Ігоря Федуна.