Cекретаря тендерного комітету Академії сухопутних військ оштрафували на 17 тис. грн за недостовірні відомості в е-декларації

03 Жовтня 2017

Любомир Цвик (фото: Dyvys.info)

Франківський районний суд Львова визнав винним у поданні завідомо недостовірних відомостей у електронній декларації за 2016 рік військовослужбовця – науковця з Національної академії сухопутних військ Любомира Цвика. Про це стало відомо з постанови суду, оприлюдненої у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Суд оштрафував на 17 тис. грн підполковника Любомира Цвика за те, що він не задекларував квартиру у Львові площею 48,9 кв.м., що належить на праві спільної сумісної власності йому, батьку, матері та брату.

Своєї вини він не визнав, а виправлену декларацію так і не подав. На суді Цвик пояснив, що квартира, на його думку, належала батькові, а про те, що вона перебуває у спільній сумісній власності йому було невідомо, оскільки він, коли її приватизували, «був неповнолітнім», і взагалі у тій квартирі він не мешкає з серпня 1994 року.

Окрім штрафу у 17 тис. грн, підполковнику Цвику загрожує тепер і звільнення зі служби. Згідно з пунктом з) частини 7 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу», офіцери, які проходять кадрову військову службу, звільняються «у зв’язку з набранням законної сили судовим рішенням, відповідно до якого військовослужбовця притягнуто до відповідальності за адміністративне корупційне правопорушення».

Любомир Цвик працює на посаді старшого наукового співробітника у науково-дослідному відділі інженерних військ Наукового центру сухопутних військ, що є структурним підрозділом Національної академії сухопутних військ. Крім того, він є секретарем тендерного комітету Академії. До набрання чинності Закону України «Про публічні закупівлі» Цвик був секретарем комітету з конкурсних торгів Національної академії сухопутних військ.

У своїй декларації за 2016 рік Любомир Цвик вказав 410 тис. грн готівкою, автомобіль Hyundai i30 2011 року випуску, придбаний у 2013 р., 187 тис. грн зарплати від Академії. Згідно з поданою декларацією, власної нерухомості ані Цвик, ані його дружина не мають. Житло Цвик орендує. У 2016 році він отримав від Академії 28 тис. грн як компенсацію за піднайом житла. Дружина Цвика працює у Західній філії Українського державного центру радіочастот.

Нагадаємо, що військова прокуратура Львівського гарнізону на підставі отриманих від СБУ матеріалів про закупівлі в Нацакадемії сухопутних військ відкрила 18 липня цього року кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 410 ККУ (Викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, а також заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем).

У матеріалах, отриманих від СБУ, йдеться, що «посадові особи Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Сагайдачного, вступивши в злочинну змову з групою приватних підприємців, шляхом зловживання службовим становищем здійснили розтрату бюджетних коштів в особливо великих розмірах».