Засудженого Шокала звільнили з посади заступника начальника Львівської митниці за угодою сторін

25 Вересня 2017

Володимир Шокало (фото kurs.if.ua)

Заступник начальника Львівської митниці Володимир Шокало, у справі про обвинучення якого суд виніс вирок 28 серпня, був звільнений з посади за угодою сторін. Про це стало відомо з відповіді в.о. Львівської митниці на запит «Наші гроші. Львів».

Володимира Шокала звільнили за наказом від 18 липня 2017 року, згідно з яким управління фінасування, бухгалтерського обліку та звітності також має провести повний розрахунок з ним з урахуванням відпрацьованого часу та ЗУ «Про відпустки». Протягом 2015-2017 рр. у Шокала залишилось 36 календарних днів невикористаної щорічної основної відпустки та 22 дні невикористаної додаткової відпустки у 2016-2017 рр.

Нагадаємо, Володимира Шокала затримали 17 березня 2017 року, коли він передав хабар у розмірі $40 тис. військовому прокурору Львівського гарнізону Владиславу Савинцю за закриття кримінального провадження щодо виявлених фактів щомісячних поборів з підлеглих. Однак у вироку від 28 серпня, згідно з яким заступник митниці був засуджений до штрафу у розмірі 8500 грн, вказано, що розмір хабара становив вже $10 тис. У документі не повідомляється, яким чином сума зменшилась в 4 рази. Так само прокуратура відмовилась це пояснити.

Окрім суми хабара також була змінена стаття ККУ. Суд визнав Володимира Шокала винним у вчиненні злочину за ч. 1 ст. 369-2 КК (наданні неправомірної вигоди службовій особі за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функції держави), що допускає м’яке покарання у вигляді штрафу. Натомість, підозру про вчинення злочину йому оголошували за іншою статтею – ч. 3 ст. 369 КК (надання неправомірної вигоди службовій особі, що займає відповідальне становище), якою передбачає покарання лише у вигляді позбавлення волі на строк від 4 до 8 років.

У справі про щомісячні побори з працівників митниці фігурують й інші особи з керівного складу. Наприклад, заступник начальника Львівської митниці Андрій Тодощук.

Його також звільнили з посади з формулюванням «за угодою сторін» 4 вересня цього року. Копію відповідного наказу в. о. голови Державної фіскальної служби Мирослава Продана «НГ. Львів» отримали від Львівської митниці у відповідь на запит. У тексті наказу, датованого ще 27 липня цього року, йдеться, що підставою для звільнення є заява самого Тодощука.

4 вересня Андрій Тодощук подав до НАЗК свою електронну декларацію перед звільненням. Як випливає з цієї декларації, за період з 1 січня по 4 вересня 2017 року він мав ще одну роботу – доцента кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності НУ «Львівська політехніка». Крім того, займається спортивно-громадською діяльністю – він є членом ГО «Асоціація футзалу Львівщини». Як повідомив Gal-info, Тодощук навесні очолив футзальний клуб «Євробуд-КМ». У червні 2017 року його також обрали членом президії Асоціації, яку, до речі, очолює Мирослав Хом’як.

Андрій Тодощук (фото з Facebook)

На момент звільнення Тодощук мав три, подаровані йому у 2015 року, земельні ділянки загальною 0,1137 га в дачному кооперативі «Сигнал-люкс», що розташований між вулицями Пасічна та Медової печери у Львові, користувався квартирою матері у Львові. Його дружина Лілія Тодощук, згідно з декларацією, має у власності квартиру у Львові, а також земельну ділянку (з 2010 року), господарську будівлю площею 130,3 кв. м (з березня 2017 року) та 50% котеджу на 297,5 кв. м (з 2015 року) на території еко-курорту «Ізки» у Міжгірському районі Закарпатської області.

До 2016 року їй також належали ще одна ділянка та будинок в Ізках площею 148,23 кв. м, які вона продала за приблизно 920 тис. грн.

Цікаво, що Лілія Тодощук підприємницькою діяльністю не займається з 2005 року. Натомість, нею займається з грудня 2014 року співвласник котеджу Степан Рудейко (1935 року народження), який має основний вид діяльності «Надання в оренду й експлуатація власного чи орендованого нерухомого майна». Лілія Тодощук за 2015 рік не декларувала ніяких доходів, а за 2016 рік вказала, окрім доходу від продажу нерухомості, зарплату у 17,2 тис. грн та банківські проценти у сумі приблизно 9,8 тис. грн. За неповний 2017 рік дружина екс-митника отримала загалом 14,8 тис. грн зарплати, процентів і страхових виплат.

Щодо інших осіб з керівного складу Львівської митниці, які фігурують в судових ухвалах справи, то «НГ. Львів» скерували інші запити на отримання інформації. Про результати повідомимо згодом.