- NGL.media - https://ngl.media -

Редактор «Експресу» вимагає відновлення розслідування справи по податківцям, які зменшили борги для «КРТ» Дубневичів у 47 разів

14.09.2017 @ 09:00 в Новини

Головний редактор газети «Експрес» Ігор Починок в судовому порядку оскаржує закриття кримінального провадження щодо зловживання службовим становищем київськими та львівськими податківцями, які зменшили для ТОВ «Корпорація КРТ» суму податкових зобов’язань зі 189 до 4 млн грн.

Як стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень, 30 травня суд відмовив у задоволенні скарги Ігоря Починка про закриття кримінального провадження, однак він подав апеляцію. Розгляд справи відбудеться 27 вересня.

Мова йде про «Корпорацію колійні ремонтні технології» (далі – «Корпорація КРТ»), якою володіли [1] народні депутати Ярослав та Богдан Дубневичі, а згодом переписали на інших осіб. В результаті фірма переїхала до Харкова, змінила назву спочатку на «Корпорація східні колійні системи», а потім – на «Східні колійні системи» та припинила діяльність.

Як стало відомо із постанови [2] суду, в березні 2011 року в рамках кримінальної справи за фактом умисного ухилення від сплати податків слідчий призначив позапланову виїзну документальну перевірку ТОВ «Корпорація КРТ» з питань законності формування податкового кредиту та валютних витрат по операціям у 2009-2010 рр.  Згідно з цією постановою, слідство підтвердило факт безтоварності господарських операцій з купівлі товарно-матеріальних цінностей від 8 постачальників до ТОВ «Корпорація «КРТ» протягом цих років.

Згідно з актом, який склали ревізори-інспектори у травні 2011 року, «Корпорація КРТ» завищила суму податкового кредиту, що призвело до заниження ПДВ на понад 74 млн грн. Крім того, товариство занизило податок на прибуток на понад 115 млн грн. «Корпорація КРТ» подала заперечення на цей акт, однак його відхилили.

У липні того ж 2011 року старший слідчий призначив аналогічну позапланову перевірку «Корпорації КРТ» з тих самих питань та за той самий період. Однак тепер у постанові про перевірку було написано, що слідство підтвердило факт проведення товарності господарських операцій. Ця повторна перевірка встановила значно менші суми порушень. Так, «Корпорація КРТ» занизила ПДВ на майже 1,8 млн грн, а податок на прибуток – на майже 2,25 млн грн.

У серпні 2011 року суму нарахованих податків відповідно до нового акту разом зі штрафними санкціями, а це понад 6 млн грн, було сплачено. Відтак, у лютому 2012 року суд звільнив [3] директора «Корпорації КРТ» Світлану Козинець від кримінальної відповідальності у зв’язку із добровільною сплатою податків і штрафів.

У постанові суду, де Починок оскаржує закриття кримінального провадження, вказано, що інспектори використали різні підходи до доказування/спростування фактів товарності господарських операцій поставки від 8 контрагентів-постачальників для ТОВ «Корпорація КРТ». Зокрема, при проведенні другої перевірки ревізори використали відомості із постанови старшого слідчого про підтвердження товарності операцій, без врахування протоколів допитів обвинувачених директорів фірм-контрагентів тощо. А тому це призвело до різних висновків щодо заниження сум податкових зобов’язань. Таким чином сума в 189 млн грн перетворилась на 4 млн грн.

Як випливає із постанови, тепер вже не можливо провести економічну експертизу і встановити, яка перевірка була правильна, оскільки первинну бухгалтерську документацію, вилучену в «Корпорації КРТ», та оригінал акту першої перевірки не можуть знайти.

Цих документів не має ані у матеріалах справи про обвинувачення директора «Корпорації КРТ», ані в матеріалах ще одного досудового розслідування, в якому налічується 297 томів та 9 мішків речових доказів.

У червні 2011-го податкова Львова отримувала цей акт перевірки в електронному вигляді, однак потім його скерували до управління податкового контролю, а в 2012 році, у зв’язку з реорганізацією штатної структури, – передали до відділу податкового супроводження підприємств транспорту, зв’язку та інших галузей. У 2011-2012 році Спеціалізована державна податкова інспекція з обслуговування великих платників у Львові отримала понад 30 тисяч листів, а тому встановити, чи надходило таке повідомлення не можливо через «неспроможність переглянути зміст» всіх листів.

Матеріали всіх перевірок також передавали в Харків, куди «переїхала» «Корпорація КРТ», однак їх знищили в 2015 році у зв’язку з закінченням терміну зберігання.

Також суддя, який розглядав скаргу головного редактора «Експресу», зробив висновок, що зловживання службовим становищем має місце при наявності доведеного умислу будь-якої службової особи на одержання неправомірної вигоди для себе чи когось іншого. Натомість досудове розслідування «вжило вичерпних заходів для встановлення вищезазначеного факту, однак вони результату не надали».

Тому суд відмовив у задоволенні скарги Ігоря Починка на постанову слідчого про закриття кримінального провадження №42016140000000120.

Нагадаємо, газета «Експрес» публікувала низку матеріалів про ухилення від сплати податків ТОВ «Корпорація КРТ». Зокрема, «Як «відмити» мільярд» [4], «Справа на мільярд: ревізори заговорили» [5], «Справа на мільярд: нові факти шокують» [6], «Справа на мільярд: ще чотири приголомшливі зізнання учасників афери» [7].

Довідка

Щодо інших компаній, з якими КРТ укладало договори, то їх засновники фактично відбулись переляком. Так, Любов Дубограєва (екс-засновник ТОВ «Регіонагро») – успішно попросила [8] суд звільнити її від кримінальної відповідальності, так як вона єдина дитина в матері. Як і Наталія Береза (ТОВ «Будперспектива-люкс» і ТОВ «Пальміра-КС»), в якої була матір 1937 року народження, і суд звільнив [9] її від відповідальності.

Засновник ТОВ «Ремтранссервіс» Дмитро Мазурчук був звільнений [10] від відбування покарання з випробуванням строком на 2 роки, а Сергій Онищенко, який організував створення чи придбання ТОВ «Пальміра КС», ТОВ «Будперспектива-люкс», ТОВ «Бізнесакцент», ТОВ «Регіонагро», ТОВ «Ремтранссервіс» і ТОВ «Желмашінвест», врезультаті був переданий [11] на піклування дружині з обов’язковим лікарським наглядом.

 


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2017/09/14/sud-ne-vidnovyv-rozsliduvannya-spravy-po-podatkivtsyam-yaki-zmenshyly-borhy-dlya-krt-dubnevychiv-u-47-raziv/

URLs in this post:

[1] володіли: http://ngl.media/2013/02/06/dubnevych-prodav-chemodan-na-zlo-sbu/

[2] постанови: http://reyestr.court.gov.ua/Review/66824594

[3] звільнив: http://reyestr.court.gov.ua/Review/27378747

[4] «Як «відмити» мільярд»: http://expres.ua/main/2012/05/21/66746-vidmyty-milyard

[5] «Справа на мільярд: ревізори заговорили»: http://expres.ua/main/2016/08/17/198334-sprava-milyard-revizory-zagovoryly

[6] «Справа на мільярд: нові факти шокують»: http://expres.ua/main/2012/06/08/67772-sprava-milyard-novi-fakty-shokuyut

[7] «Справа на мільярд: ще чотири приголомшливі зізнання учасників афери»: http://expres.ua/main/2012/05/25/66958-sprava-milyard-chotyry-prygolomshlyvi-ziznannya-uchasnykiv-afery

[8] попросила: http://reyestr.court.gov.ua/Review/28270021

[9] звільнив: http://reyestr.court.gov.ua/Review/22375814

[10] звільнений: http://reyestr.court.gov.ua/Review/30079709

[11] переданий: http://reyestr.court.gov.ua/Review/22612505

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.