Заступник начальника Львівської митниці, якому «зменшили» розмір хабара у чотири рази, відбувся штрафом

07 Вересня 2017

Сихівський районний суд Львова визнав колишнього заступника начальника Львівської митниці Володимира Шокала винним у передачі хабаря у розмірі 10 тис. доларів військовому прокурору Львівського гарнізону та заступнику начальника відділу Управління захисту економіки у Львівської області за статтею про зловживання впливом. Про це «НГ.Львів» дізналися з тексту вироку від 28 серпня.

Шокало має сплатити штраф у 8500 грн та втратить право працювати в органах ДФС, державної влади та місцевого самоврядування на 3 роки.

У формулюванні обвинувачення Шокалу йдеться, що хабар у 10 тис. доларів він передав військовому прокурору та поліцейському «за вплив на прийняття рішення особою», а саме за прийняття рішення про закриття одного з кримінальних проваджень та непритягнення його до кримінальної відповідальності.

У кримінальному провадженні, яке просив закрити Шокало, розслідували систему поборів з працівників Львівської митниці, організовану тимчасовим виконувачем обов’язків заступника начальника Львівської митниці Юрієм Борисовим, якого затримали на хабарі 19 січня 2017 року.

У процесі розгляду Сихівським районним судом справи проти Шокала, інкриміновану йому статтю змінили на м’якішу – з ч. 3 ст. 369 на ч. 1 ст. 369-2. Іншими словами, йому спочатку інкримінували «надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище», якою передбачено позбавлення на строк від чотирьох до восьми років. А потім замінили на «надання неправомірної вигоди службовій особі за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функції держави», якою передбачано легше покарання у вигляді штрафу, обмеження волі чи нетривалого позбавлення волі.

Крім того, у вироку розмір хабара, який Шокало передав військовому прокурору Львівського гарнізону Владиславу Савинцю та співробітнику Управління захисту економіки у Львівській області Нацполіції, зменшився зі 40 тис. доларів у чотири рази – до 10 тис. доларів. Під час судового засідання Шокало визнав свою вину.

Зі свідчень Владислава Савинця на цьому ж засіданні, згаданих у тексті вироку, випливає, що 17 березня Шокало передав їм удвом не 40 тис., а 10 тис. доларів. Учора, 6 вересня, Владислав Савинець не зміг телефоном прокоментувати «НГ.Львів» обставини винесення вироку Володимиру Шокалу, оскільки перебував не у Львові.

В ухвалах суду, які передували вироку, розмір хабара, який передав Шокало військовому прокурору та поліцейському, також становив 40 тис. доларів готівкою. З ухвал слідчого судді Шевченківського районного суду випливає, що саме таку суму грошей вилучили у повному обсязі на місці передачі хабара. Шокало передавав їх у тубусі з-під ірландського віскі. Крім того, саме таку суму хабара вказала у своєму прес-релізі військова прокуратура Західного регіону.

40 тисяч доларів хабара. Фото військової прокуратури

«Наші гроші. Львів» вчора звернулись у прес-службу прокуратури за коментарем про обставини такого зменшення хабара, однак там відмовились надати інформацію усно і сказали писати запит.

Вирок ще не набув законної сили. У сторін ще є час для подачі апеляції.