Кандидата до облради від «Нашого краю», який організував «конверт» у Городку, звільнили від відповідальності

11 Серпня 2017

Городоцький районний суд звільнив від кримінальної відповідальності організатора незаконних схем з конвертації безготівкових грошей у готівку та формування податкового кредиту з ПДВ. Про це «НГ. Львів» дізналися з ухвали суду, опублікованої у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

3 липня цього року Городоцький районний суд на підготовчому судовому засіданні вирішив звільнити від кримінальної відповідальності Володимира Шумського, директора ТОВ «Мультіпартс» і ТОВ «Мультипартс», якого обвинувачували в організації фіктивного підприємництва.

З тексту ухвали суду випливає, що Шумський попросив свого знайомого Василя Кекляка зареєструвати у квітні 2015 року на себе юридичну особу – ТОВ «Глобус 3000». Кекляк був лише номінальним директором фірми, адже передав Шумському реєстраційні документи, печатку підприємства, електронні ключі доступу до системи клієнт-банк та системи подання податкової звітності.

Цю юридичну особу Шумський використав для «незаконного обернення безготівкових коштів в готівкові, здійснення документального оформлення начебто проведених операцій у купівлі-продажу товарів (надання послуг, виконання робіт)».

Клопотання про звільнення від відповідальності подав захисник Шумського у зв’язку із закінченням строків давності на підставі ст. 49 ККУ. Клопотання задовольнили, адже строк для притягнення до кримінальної відповідальності для таких злочинів невеликої тяжкості становить лише два роки.

І хоча Шумський визнав свою вину, від часу вчинення ним злочину – створення юридичної особи для фіктивного підприємництва – минули ці два роки.

Обвинувальний акт у справі проти Шумського надійшов у жовтні 2016 року до Сихівського районного суду.  Але суддя, яка мала розглядати справу заявила про самовідвід, а трохи пізніше і захисник Шумського подав клопотання про передачу справи до Городоцького районного суду, який отримав її аж на початку грудня. З того часу до 3 липня у справі відбулося кілька підготовчих засідань і змінився суддя.

Натомість інші учасники схеми таки отримали фінансове покарання. У квітні минулого року Сихівський районний суд затвердив угоду про визнання винуватості між Василем Кекляком (номінальним засновником і директором ТОВ «Глобус 3000») та прокуратурою Львівської області. Кекляка визнали винним у співучасництві у фіктивному підприємництві та оштрафували на 8,5 тис. грн.

До відповідальності притягнули і дядька Шумського Михайла Білого, який придбав ТОВ «Артех плюс» й передав Володимиру Шумському реєстраційні документи та печатки цієї фірми, включно з електронними ключами доступу для подання звітності та до рахунків у банку. 6 липня цього року Сихівський районний суд визнав Білого винуватим за ст. 205 ККУ («фіктивне підприємництво») та оштрафував на 34 тис. грн.

Обидві фірми, які фігурують в цій справі, «Глобус 3000» і «Артех плюс», активно «співпрацювали». Так, «Глобус 3000» документувало продаж автомобільних шин та шин для спецтехніки «Артех плюс», але насправді Шумський купував їх у Польщі, ділив на невеликі партії та ввозив за допомогою різних осіб до України. Потім ці шини він продавав за готівку різним покупцям через «Нову пошту» та інші кур’єрські служби доставки. Лише за два місяці 2015 року «Глобус 3000» таким чином «продав» «Артех плюс» шин на майже 446 тис. грн.

Нагадаємо, восени 2015 року Володимир Шумський був кандидатом у депутати Львівської обласної ради від політичної партії «Наш край» в окрузі №60 (Пустомитівський район).

У кінці 2015 року Шумський вже був засуджений, але за службове підроблення, збут і використання підроблених документів. Як директор ТОВ «Мультіпартс» у 2013 році він видав фальшиві довідки, зокрема про доходи, людям, які не працювали на цьому підприємстві. Суд позбавив Шумського права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій протягом двох років, і оштрафував на 3,4 тис. грн.