Депутат облради затягує розгляд справи у суді про його невчасно подану е-декларацію

10 Серпня 2017

Суддя Галицького районного суду вважає, що депутат Львівської обласної ради Богдан Гагалюк умисно затягує строки розгляду справи проти нього за несвоєчасне подання електронної декларації. Про це «НГ. Львів» дізналися з постанови суду, розміщеної у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

27 липня цього року Галицький районний суд розглядав матеріали справи про притягнення до адміністративної відповідальності депутата Львівської обласної ради, директора ТОВ «Інкомтранс» Богдана Гагалюка (голова фракції Народного Руху України в облраді) за несвоєчасне подання ним електронної декларації за 2016 рік до Національного агентства із питань запобігання корупції.

Тижнем раніше, 20 липня, суд задовольнив клопотання прокуратури про примусовий привід депутата судове засідання, призначене на 27 липня, але він все одно не з’явився на нього через «поважну» причину – відпустку. На усі попередні засідання, призначені на 6 червня, 12 червня, 22 червня, 20 липня Богдан Гагалюк не з’являвся, і як йдеться у тексті постанови від 27 липня, «жодних доказів, які б свідчили про поважність причин його неявки» суду не надав. Суддя дійшов висновку, що поведінка Гагалюка свідчить «про умисне затягування строків розгляду справи».

З попередніх постанов у справі проти депутата випливає, що до Галицького районного суду протокол про вчинення ним адміністративного корупційного правопорушення надійшов ще 31 травня цього року. Електронну декларацію за 2016 рік Гагалюк подав лише 20 травня (уточнену – 24 травня), хоча мав подати її до 1 травня.

Дата складання протоколу у текстах постанов у справі проти Гагалюка відсутня, але очевидно, що він міг бути складений лише у травні цього року. Згідно з ч. 3 ст. 38 Кодексу про адміністративні правопорушення строк притягнення до відповідальності за правопорушення, пов’язані з корупцією, становить лише три місяці від дня його виявлення, тобто від дати складання протоколу. Таким чином, якщо строк притягнення до відповідальності спливе, суд може закрити провадження у справі проти Гагалюка. Наступне засідання у цій справі призначене на 14 серпня.

Той самий Галицький районний суд з 16 червня розглядає справу про притягнення до адміністративної відповідальності за несвоєчасне подання електронної декларації за 2016 рік депутата Львівської обласної ради Олександра Чебаненка (фракція ВО «Батьківщина), голови правління ПАТ «Санаторно-готельний комплекс «Дніпро-Бескид»». На засідання, призначені на 30 червня, 12 липня, 24 липня Чебаненко не з’являвся, але подавав клопотання про відкладення розгляду справи, і суд усі три рази визнав, що причини його неявки є поважними. Найближче засідання у справі проти нього тепер призначене на 12 вересня.

У червні 2017 року прокуратурі вдалося притягнути через Галицький районний суд до адміністративної відповідальності за несвоєчасне подання електронних декларацій депутатів обласної ради – Тетяну Бей («Громадянська позиція»), Валентина Устименка (ВО «Батьківщина»), Ігоря Ільківа (УКРОП). Усі були оштрафовані на 850 грн.