Держвиконавець втратив роботу і сплатить штраф через $1 тис. хабара

07 Серпня 2017

Галицький районний суд Львова 20 липня визнав винним в отриманні неправомірної вигоди у 26 тис. грн державного виконавця з Франківського відділу державної виконавчої служби у Львові. Про це «НГ. Львів» дізналися з тексту вироку, опублікованого у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості, яку обвинувачений Тарас Веньгрін уклав з прокуратурою 29 червня цього року. Веньгрін сплатить штраф у розмірі 20,4 тис. грн і втратить право працювати в органах державної виконавчої служби протягом одного року. Покарання за вчинення злочину (ч. 1 ст. 368 ККУ), у якому обвинувачували Веньгріна, передбачає, зокрема, сплату штрафу у розмірі від 17 до 25,5 тис. грн, або арешт на строк від трьох до шести місяців, або позбавлення волі на строк від двох до чотирьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

З тексту вироку випливає, що ПАТ «Укрсоцбанк» звернувся з виконавчим листом до Франківського відділу ДВС, щоб забрати в однієї мешканки Львова квартиру, яка перебувала у заставі за кредитним договором, укладеним у 2007 році. Виконавче провадження відкрили у березні 2017 року, а рішення суду, що дозволяло банку стягнути цю квартиру, було прийняте ще у 2013 році.

9 червня цього року під час зустрічі жінка запропонувала державному виконавцю Тарасу Веньгріну $1 тис. за «вжиття ним заходів щодо повернення виконавчого листа суду без виконання». Веньгрін дав свою згоду посприяти їй у цьому за винагороду. Через три дні, 12 червня, про його намір отримати хабар вже знали у слідчому управлінні прокуратури області. Інформації про те, що він сам вимагав у неї гроші, у тексті вироку чи судових ухвалах не має.

Державний виконавець 16 червня зустрівся ще раз з жінкою, яка запропонувала йому хабар. Веньгрін попросив її передати гроші того ж дня його знайомому, якому пояснив, що йдеться лише про «завдаток за два мобільні телефони iPhone 7». Жінка передала 26 тис. грн (приблизно $1 тис. за ринковим курсом) цьому посереднику.

Через якийсь час того ж дня Веньгрін та його знайомий-посередник зустрілися на вулиці Коперника у Львові. Веньгрін дозволив йому залишити собі 3,5 тис. грн, які він йому був винен. Решту грошей державний виконавець відразу обміняв на 850 доларів у найближчому обміннику, а коли вони вирушили пішки до центру, то їх відразу затримали співробітники прокуратури та СБУ. Гроші з обмінника вилучили для проведення експертизи.

Як з’ясували «НГ. Львів», поручителем за кредитом, який отримала жінка від «Укрсоцбанку», заставивши свою квартиру, є фахівець «по роботі з органами державної виконавчої служби» в одному з комерційних банків. Крім того, він представляє у судах інтереси боржників, що отримували кредити у різних банках.

Тараса Веньгріна звільнили з Державної виконавчої служби наприкінці червня, адже 20 червня він подав у НАЗК свою декларацію у зв’язку зі звільненням. Перед цим, 17 червня слідчий суддя Галицького райсуду Львова своєю ухвалою відсторонила його від посади державного виконавця.