АМКУ не довів змову двох «комп’ютерних» фірм на торгах щодо постачання добрива для аграрного університету

12 Червня 2017

Господарський суд Львівської області скасував рішення Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету щодо визнання змови на торгах між підприємствами «Техніка для бізнесу» та «Квадрокомп», а також відмінив штраф за вчинення антиконкурентних дій. На думку суду, АМКУ не вдалося довести змову.

Як повідомляли «НГ.Львів», адміністративна колегія Львівського обласного територіального відділення АМКУ 23 грудня 2016 року оштрафувала ТОВ «Техніка для бізнесу» і ТОВ «Квадрокомп» на 35 тис. грн і 25 тис. грн відповідно за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що призвели до спотворення результатів торгів від «Львівського національного аграрного університету». Обидвом підприємствам було заборонено брати участь у торгах протягом  трьох років.

Тоді контракт з університетом на 3,96 млн грн уклала «Техніка для бізнесу». Єдиним конкурентом виступало ТОВ «Квадрокомп», попереднім власником якого був Олег Шуптар, якому належить 49% у «статутнику» «Техніки для бізнесу». Крім того, юридична адреса і телефон обох компаній співпадали.  Цікаво також, що ДФІ встановила, що «Техніка для бізнесу» та «Квадрокомп» надали комітетові з конкурсних торгів університету неправдиві відомості щодо виконання аналогічних договорів та завищили ціни.

В останньому судовому засіданні аргументи АМКУ виявились недостатніми для підтвердження змови. Зокрема, антимонопольники наполягали на тому, що учасники торгів спільно провадили господарську діяльність, оскільки, підприємства мають однакові фактичну та юридичну адреси, а їх бухгалтерські документи під час перевірки були вилучені в одному й тому ж кабінеті. Крім того, довідки вони отримали в одному й тому ж самому банку.

Юристи ТОВ «Техніка для бізнесу» спростували звинувачення АМКУ. Вони заявили, що однакові адреси не є доказом змови, адже офіси підприємств розміщено у бізнес-центрі. А твердження про те, що їх документи були в одному приміщенні не відповідає дійсності. Справа в тому, що вилучення документів обох фірм відбувалось в один день і працівники УСБУ для опису документів обох фірм використовували приміщення «переговорної» офісного центру. Це твердження підтвердив свідок.

З врахуванням цього суд дійшов висновків, що рішення колегії Львівського обласного територіального відділення АМКУ «прийнято з неповним з’ясуванням обставин справи та неправильним застосуванням норм Закону України «Про захист економічної конкуренції».