Скандальний забудовник отримає в 3,7 рази більшу ділянку взамін землі в історичному ареалі Львова

24 Квітня 2017

Господарський суд Львівської області залишив без розгляду позов Львівської міськради до ТОВ «ЄвроЛьвів» щодо розірвання договору оренди земельної ділянки на вул. Богуна, 11 у Львові. Як повідомила «НГ. Львів» начальник юридичного відділу міськради Гелена Пайонкевич, це сталось на підставі клопотання міста, оскільки мешканці та компанія-забудовник примирились.

Ділянка на Богуна

Нагадаємо, місяць тому Львівська міська рада прийняла ухвалу, згідно з якою «з метою створення скверу, ослаблення суспільної напруги та врегулювання конфліктної ситуації щодо земельної ділянки» розриває договір оренди з компанією ТОВ «ЄвроЛьвів» на вулиці Богуна, 11. На цій землі підприємство збиралось зводити будинок, а тепер облаштують сквер. Взамін ділянки на Богуна «ЄвроЛьвів» отримає в майже 3,7 рази більшу ділянку на вулиці Під Голоском.

Нагадаємо, ТОВ «ЄвроЛьвів» планувало побудувати на вулиці Богуна п’ятиповерховий будинок. Компанія одержала ділянку на Богуна в оренду ще у 2010 році. До того на цій землі знаходився металевий кіоск площею 14,4 кв. м фірми «Семпер Захід». Згідно з рішенням Третейського суду у 2008 році його визнали об’єктом нерухомості та присвоїли адресу – вул. Богуна, 11.

У цьому дворі на Богуна планували звести багатоповерхівку (фото Вголос станом на 2015 рік)

«Єврольвів» придбав цей кіоск у ТОВ «Семпер Захід» 12 листопада 2008 року.  Наявність так званого «об’єкту нерухомості» на цій території стала підставою для одержання ТОВ «ЄвроЛьвів» ділянки в оренду з призначенням «для розміщення житлового будинку з торгово-офісними приміщеннями». Як повідомляла газета «Ратуша», ділянка для забудови ‒ це прибудинкова територія, затверджена виконкомом ще у 1953 році.

У 2012 році прокурор Франківського району міста Львова звернувся до суду для визнання нечинним договору оренди землі. Однак справу залишили без розгляду, оскільки позивач двічі не з’явився на засідання.

Після того, як орендар ділянки розпочав будівництво, місцеві жителі почали протестувати. Виконавчий комітет Львівської міської ради звернувся з позовом до суду про скасування наказу про містобудівні умови для ТОВ «ЄвроЛьвів». Суд також тимчасово заборонив будівництво, оскільки сусідні будинки можуть бути пошкоджені.  Утім в результаті суд таки залишив позов без розгляду, тому що виконком пропустив строки звернення до суду.

Того ж 2015 року виконком звернувся до суду з новим позовом, однак суд знову залишив справу без розгляду. Суд обґрунтував це тим, що позивач пропустив 6-місячний строк, протягом якого він може оскаржити наказ. Наказ про містобудівні умови та обмеження датований ще 2013 роком.

Лише 6 квітня 2016 року після третього позову суд скасував даний наказ «Про затвердження містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки на будівництво ТОВ «ЄвроЛьвів» багатоквартирного житлового будинку з вбудованим магазином на вул. І.Богуна, 11 зі знесенням торгівельного кіоску».

Фірма оскаржувала рішення в апедяційній інстанції, однак без успіху. Проте у листопаді 2016 року Вищий адмінсуд відправив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Разом з тим Франківський відділ поліції 15 травня 2015 року розпочав досудове розслідування справи за ознаками ст. 358 ККУ (підроблення документів). На думку слідчого, невідома особа внесла завідомо неправдиву інформацію в документи.

Так, у вищезгаданому наказі департаменту містобудування ЛМР мова йде про будівництво 5-ти поверхового будинку з вбудованим магазином, а в декларації про початок виконання будівельних робіт – вже про 6-поверховий. Також у кінці 2014 року ТОВ «Незалежний центр судових експертиз» встановило, що торгівельний кіоск не є об’єктом нерухомості. На земельну ділянку, де планували будівництво, також у серпні 2015 року суд наклав арешт. Однак вже через рік, у липні 2016 року, кримінальне провадження закрили.

У 2016 році «Єврольвів» намагався визнати недійсними два пункти договору оренди, які стосуються певних умов ведення будівництва в історичній частині міста, але і перша, і друга інстанція не підтримала позивача.

Згідно з ухвалою від 23 березня 2017 року міська рада розриває договір з підприємством про оренду на вулиці Богуна. Замість цієї ділянки виділяє компанії наділ на вул. Під Голоском (0,22 га) . Як повідомляє  ZAXID.NET, компанію зобов’язали зарити котлован та здійснити благоустрій на Богуна, 11, а також надати приміщення площею 250 кв. м в будинку на новій ділянці для Центру надання адміністративних послуг.

ТОВ «ЄвроЛьвів» належить Ірині Бойко, керівником є Володимир Гурко.