Двох підприємців, які разом отримували довідки, через два роки оштрафували за змову на торгах

11 Квітня 2017

Адміністративна колегія Львівського обласного тервідділення АМКУ 24 березня оштрафувала двох підприємців Любомира Мандюка та Ярославу Зайло на 2 тис. грн та 1 тис. грн відповідно за узгоджені дії на торгах відділу освіти Буської районної державної адміністрації у 2015 році. Про це стало відомо з оприлюдненого рішення на сайті АМКУ.

Так, підприємці конкурували весною 2015 року на торгах із закупівлі згущеного молока, сметани та йогурту. Перемога дісталася підприємцю Любомиру Мандюку, який отримав замовлення на майже 215,9 тис. грн.

Як з’ясувала адмінколегія, підприємці-конкуренти одночасно подавали запити на довідки та отримували їх. Окрім того, деякі довідки за двох отримував Любомир Мандюк. Заяви до управління держсанепідемслужби у Львівській області на продовження санітарних паспортів на автомобілі підприємців були написані одним почерком. Аналіз цін на продукти показав, що в той період ринкові ціни були значно нижчими, аніж запропоновані учасниками.

Підприємець Ярослава Зайло листом пояснила АМКУ, що отримувала деякі довідки з Мандюком одночасно, оскільки, їдучи до Львова, на зупинці зупинила його бус. «Під час поїздки виявилося, що йому також потрібні довідки для участі в тендерних закупівлях. Для економії часу та грошей я їздила з ним його машиною по установах, які видають вищезгадані довідки», – написала вона.

Підприємець Мандюк пояснив, що допомагав конкурентці, оскільки вони протягом тривалого часу підтримують дружні відносини, а Зайло є особою похилого віку, не має власного транспорту, раніше не приймала участі в торгах.

Окрім сплати штрафу, підприємці протягом наступних трьох років не зможуть брати участь у торгах.