- NGL.media - https://ngl.media -

Як маслом помазано

30.03.2017 @ 14:05 в Розслідування

[1]Для моніторингу цін на продукти харчування ми обрали майже 700 закупівель, які оголосили у грудні минулого року та протягом січня-лютого цього року у Львівській області. Групи товарів: молоко, кисломолочний сир, вершкове масло, яйця, цукор, свинина, телятина і яловичина, курятина, куряча печінка, рис.

В результаті моніторингу виявлено три закономірності:

  1. ціна закупівлі нижча, якщо замовник обирає конкурсну закупівлю,
  2. одні й ті ж самі підприємці часто пропонують один і той же товар на різних торгах, але зі значною різницею в ціні,
  3. бюджетні організації купують одні й ті ж продукти за ціною, що відрізняється в 2-3 рази.

Основна тенденція, що помітна з моніторингу, – замовники економлять, якщо проводять конкурсну закупівлю. Натомість у прямих договорах, які укладають без конкурсу, продукти купують дорожче. Наприклад, середня ціна на картоплю у відкритих торгах – 3,73 грн за кілограм, без конкурсу – 5,88 грн. Аналогічно куряче філе – 60 грн проти 72 грн, молоко 2,5% жирності – 13,3 грн проти 15,7 грн, цукор – 13,9 грн проти 17,1 грн.

[2]

Різні замовники у Львівській області купують одні й ті самі продукти зі значною різницею. Часто ця різниця становить 200-300%. Наприклад, в укладених договорах ціна на кіло вершкового масла жирністю 72,5% коливається від 53,5 грн до 145,2 грн.

Також це можна проілюструвати закупівлею сиру двома відділами освіти у Львові – Франківського і Шевченківського районів. І перший, і другий відділи освіти замовляли сири однакової жирності та майже однакових обсягів: по 29 тис. кг кисломолочного сиру, а також по 5 тис. кг та 4 тис. кг твердого сиру відповідно. Попри незначну різницю, суми підписаних договорів відрізняються майже на 1 мільйон гривень.

Так, відділ освіти Франківського [3] району замовив кисломолочний сир по 43,03 грн/кг, а Шевченківського [4] – по 70,97 грн/кг, а твердий сир відповідно 70,47 грн/кг та 126,4 грн/кг.

Надто дешеві договори викликають сумніви в якості продукту, який постачатиметься переможцем. Як ми виявили під час моніторингу, інколи після укладання договору з «дешевим» учасником в подальшому слідує підняття ціни, причому неодноразове, що свідчить про свідоме заниження учасником цінової пропозиції ще під час аукціону.

Найдешевші закупівлі в основному виявлено в комунальних закладах обласного рівня, зокрема тих, що підпорядковані Львівській облраді:

 

  • Навчально-реабілітаційний центр І-ІІ ступенів «Довіра» – картопля по 3,12 грн/кг,
  • Львівська обласна лікарня відновного лікування №3 – курячі четвертинки по 25,2 грн/кг,
  • Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю.Липи – яловичина I категорії по 47,57 грн/кг,
  • Ходорівський психоневрологічний інтернат – свинина по 54,64 грн/кг,
  • Навчально-реабілітаційний центр І-ІІ ступенів «Довіра» – вершкове масло по 44,54 грн/кг,
  • Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «ОХМАТДИТ» – молоко жирністю 2,5% по 11 грн,
  • Поповицький психоневрологічний інтернат – рис по 14,08 грн/кг,
  • Грушківський психоневрологічний інтернат – кисломолочний сир по 36,83 грн/кг,
  • Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю.Липи – куряче філе по 36,95 грн/кг,
  • Винниківська санаторна загальноосвітня школа-інтернат I-III cтупенів – цукор по 7 грн/кг,
  • Великомостівський геріатричний пансіонат – яйця по 11,5 грн за десяток.

[5]

Також одні і ті ж компанії пропонують продукти різним замовникам за різними цінами. Наприклад, у договорах на вершкове масло ПП «Сузір’я» зобов’язалось постачати його за ціною від 53,5 грн [6] до 135 грн [7] за кілограм.  Аналогічно ТОВ «Гірна» постачатиме кисломолочний сир за ціною від 39,6 грн [8] до 74,2 [9] грн за кг.

Курятина

Куряче філе в області купували з різницею в ціні у 2,3 рази. При ринковій ціні 68-71 грн за кілограм  дошкільний навчальний заклад в селі Малехів без конкурсу замовив [10] філе у підприємця Ганни Бабій по 84,5 грн/кг. Натомість вдвічі дешевше ринку куряче філе знайшов Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи у ТОВ фірма «Юрг Галичина» – по 36,95 грн/кг. В подальшому низька ціна для госпіталю таки зросла [11] до 44,7 грн/кг через внесення змін до договору.

Протягом грудня-лютого середня ціна на курячі бедра, четвертинки та стегна в бюджетних закупівлях Львівської області становила 37,69 грн/кг, що загалом відповідає ринковим цінами. Зокрема, на ринку «Шувар» курячі четвертинки можна було купити по 39-40 грн/кг, стегна – по 37-48,5 грн/кг.

Під час моніторингового періоду найдорожче курячі бедра замовляла [12] Національна академія Сухопутних військ у підприємця Лілії Боднар – по 52,9 грн/кг. За такою ж ціною академія придбала [13] курячі стегна у підприємця Володимира Чубохи. В обидвох випадках була пряма закупівля, без конкурсних процедур.

Натомість Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи у кінці лютого замовив [11] на торгах курячі стегна у ТОВ фірма «Юрг Галичина» лише по 27 грн/кг. Однак в подальшому підприємству двічі погодили підняття ціни. Так, 28 лютого курячі стегна подорожчали до 29,7 грн/кг, а 15 березня – до 32,67 грн/кг. В перерахунку загальна сума договору зросла з 402 до 487 тис. грн (купували також інші продукти). Зазначимо, що найдорожча пропозиція на торгах становила 509 тис. грн.

Підозріло дешево замовила курячі чвертки і Львівська обласна лікарня відновного лікування №3. Постачальником за результатами допорогової закупівлі, на яку прийшов лише один учасник, стало ПП «Сузір’я», яке погодилось постачати [14] їх по 25,2 грн/кг.

Цукор

Замовники в області купували цукор за цінами, які відрізняються майже в три рази – від 7 до 19,4 грн за кілограм. Причому, в моніторинговий період середня ціна на цукор не перевищувала 16 грн/кг.

Удвічі дешевше ринку цукор постачатиме підприємець Олег Ченька, – лише по 7 грн. Він переміг [15] в допороговій закупівлі Винниківської санаторної загальноосвітньої школи-інтернат. Також Великомостівський геріатричний пансіонат замовив [16] цукор по 10,95 грн/кг у підприємця Яна Червінського.

Найдорожчий цукор виявлений у Навчально-реабілітаційного центру І-ІІ ступенів” Святого Миколая, який замовив [17] його по 19,44 грн/кг. На другому місці – Підбузький геріатричний пансіонат, який підписав [18] договір на постачання цукру майже по 18,9 грн/кг. Так само відділ Мостиської міськради погодився [19] на цукор по 18,5 грн/кг.

Яйця

Середня ціна закупівель яєць в області перевищувала середньоринкову за той же період. Так, купували в середньому по 2,03 грн за яйце, а на ринку діяла середня ціна – 1,82 грн. Найдорожчі яйця замовив [20] відділ освіти Сокальської РДА у підприємця Івана Микити – по 3 грн за штуку та Поповицький психоневрологічний інтернат у підприємця [21] Дарії Коршунової – по 2,85 грн/шт.

Найдешевше яйця замовили [22] у підприємця Яна Червінського у Великомостівському геріатричному пансіонаті – по 1,15 грн/шт, де на противагу двом згаданим найдорожчим закупівлям прийшли чотири учасники. Також Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю.Липи придбає [23] яйця у підприємця Олега Ченька по 1,24 грн/шт.

Рис

Середні ціни на рис в області коливались від 16,32 до 17,27 грн/кг. На гуртовому ринку «Шувар» найвища ціна на довгозернистий рис вищого ґатунку становила 26 грн/кг. Утім є одна організація, яка замовила рис по 32 грн за кіло. Це військовий госпіталь Національної гвардії України в Золочеві, на допорогову закупівлю якого прийшов лише один підприємець [24] – Володимир Легоцький. Найдешевший рис замовив Поповицький психоневрологічний інтернат у підприємця Тараса Кирика – по 14,08 грн/кг.

Яловичина, телятина, свинина

З грудня до березня середньоринкова ціна на яловичину в області зросла від 86 грн/кг до 108,4 грн/кг. При цьому, середня ціна закупівель яловичини й телятини в Prozorro становила 87,35 грн.

Найдорожче в області м’ясо великої рогатої худоби родини бикових купує для харчування українських та іноземних військових Національна академія сухопутних військ. Там підписали три найдорожчі в моніторинговий період договори без проведення конкурсу. Так, підприємець Боднар Назар продав [25] охолоджену телятину без кості (стейк) по 122,3 грн/кг, а підприємці Володимир Боднар та Петро Бондарчук – заморожену [26] телятину [27] без кості по 118,9 грн/кг.

Найдешевшу яловичину I категорії замовив [28] Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю.Липи – по 47,57 грн/кг. В подальшому госпіталь погодив постачальникові ТОВ фірма «Юрг Галичина» підняття ціни на м’ясо. Так, 28 лютого яловичина подорожчала до 52,33 грн, 15 березня – до 57,56 грн. Таким чином ціна на яловичину перевищила цінові пропозиції ще двох учасників аукціону.

Ця ж фірма продала [29] дешеву яловичину Комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги – по 54,5 грн/кг.

Під час моніторингу середньоринкова ціна на свинину становила 69-75 грн. Серед бюджетних установ найдорожче, по 95 грн/кг, свинину замовляла Стрілківська школа-інтернат. Закупівлю провели без конкурсу. Прямий договір підписали [30] з підприємцем Дмитром Процем. Свинину по 90 грн/кг також замовили Буський територіальний центр у підприємця [31] Богдана Поронюка та відділ освіти Мостиської міськради у Володимира Шурпети [32]. Найдешевшу в договорі свинину ми зафіксували у конкурсній закупівлі [33] в підприємця Ольги Смолінської – по 54,64 грн/кг.

Масло

Під час моніторингу ми не виявили значного перевищення закупівельної ціни масла над середніми роздрібними цінами в області. Разом з тим бюджетні організації купують масло зі значним ціновим розривом. Наприклад, вершкове масло жирністю 72,5% замовляли з різницею в ціні у 2,7 рази.

Загалом найдорожче масло, до того ж без зазначення відсотку жирності, вказане в договорі [34] дошкільного навчального закладу «Журавлик» з підприємцем Наталією Форись – 159,9 грн/кг. Утім у навчальному закладі пояснюють, що у договорі прописали максимальну ціну, оскільки він діятиме до кінця року. А платити будуть за ціною в накладних, яка може бути меншою.

Найдорожче масло жирністю 72,5% замовила [35] Львівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат Марії Покрови – по 145,2 грн/кг у ПП «Еко-дари». Цікаво, що за кілька днів ця ж фірма отримала [36] замовлення на аналогічне масло від Бориславської загальноосвітньої санаторної школи-інтернат, однак вже по 70 грн/кг. В обидвох випадках на підтвердження походження і якості масла фірма подала документи одного виробника – ТОВ «Агропобутсервіс».

Найдорожче масло жирністю більше 72,5% фігурує [37] в договорі Підгірцівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат з підприємцем Андрієм Куликом – 135,01 грн/кг.

Найдешевше масло, яке ми зафіксували в моніторингу, замовив [38] Навчально-реабілітаційний центр І-ІІ ступенів «Довіра»  у ТОВ «Євро Фіш» – по 44,54 грн/кг та відділ освіти виконавчого комітету [39] Новороздільської міськради у ПП «Еко-дари» – по 45 грн/кг.

Серед найдешевшого масла також є закупівля [6] Червоноградської центральної міської лікарні – по 53,5 грн/кг у ПП «Сузір’я». Ця ж фірма продала [40] масло відділу освіти Червоноградської міської ради по 56,2 грн/кг. На момент підписання даних договорів середня ціна на масло, за даними Держкомстату, становила 146-147 грн/кг.

Молоко

Закупівельні ціни на молоко коливалися від 11 грн до 22,82 грн за літр. Середня ціна на молоко жирністю 2,5% за три місяці моніторингу становила 15 грн, що навіть дешевше середньоринкової за той же період.

Разом з тим Лопатинська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат замовила кілограм молока по 22,18 грн, тобто 22,82 грн/л, що перевищує середньоринкову ціну на 50%. Постачальник Олег Бучкевич був єдиним учасником допорогової закупівлі [41], а тому й переміг. Як свідчить Prozorro, він постачає продукти лише цій школі-інтернат – у лютому він підписав з закладом 11 договорів на 675,6 тис. грн.

Серед закупівель жирнішого молока лідирує договір [42] Турківської комунальної центральної райлікарні з підприємцем Лесею Білинською. Кілограм молока замовили по 21,2 грн, тобто 21,81 грн/л. Також молоко невизначеної жирності по 21,7 грн замовив [43] відділ освіти Мостиської РДА у підприємця Андрія Кільдєєва без конкурсу.

Кисломолочний сир

Як стверджує Держкомстат, у Львівській області кисломолочний сир жирністю 9% коштував від 78,54 до 87,3 грн за кілограм. Бюджетні організації замовляли кисломолочний сир в середньому по 58,21 грн/кг.

Значно дешевше замовив [44] кисломолочний сир невідомої жирності Грушківський психоневрологічний інтернат – по 36,83 грн. Аналогічно Сокальська санаторна школа-інтернат – по [8] 39,6 грн/кг (жирністю від 5 до 9%). Найдорожчий кисломолочний сир зустрічається в договорах Навчально-реабілітаційного центру «Мрія» (87,32 грн/кг [45] або 90,45 грн/кг при фасуванні по 200 грам) та Львівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат Марії Покрови (87,32 грн/кг [46]).

Картопля

Картоплю найдорожче замовляв у січні дошкільний навчальний заклад «Журавлик» – по 10 грн за кілограм. Прямий договір підписали [47] з підприємцем Наталією Форись. До речі, згідно з Prozorro, вона продає продукти виключно даному навчальному закладу. Загалом в один день, 21 січня, з нею підписали 15 договорів на 1,8 млн грн.

Утім у навчальному закладі пояснюють – у договорі зазначають максимальну ціну, оскільки він діятиме до кінця року. А платити будуть залежно від ситуації на ринку. Так, у березні підприємець поставила картоплю по 6 грн за кілограм.

Дублянська селищна рада також не проводила конкурсну закупівлю на картоплю і уклала [48] прямий договір з підприємцем Іриною Боднар. Картопля коштуватиме 7,25 грн/кг. Аналогічно по 7,02 грн/кг картоплю замовив [49] без конкурсу Перемишлянський районний територіальний центр соціального обслуговування у підприємця Анни Паздерської. Вона постачає продукти, а також кухонне приладдя і добрива, без врахування однієї закупівлі виключно даному центру, свідчать дані Prozorro. З кінця січня цього року Паздерська підписала з ними 28 договорів на 230 тис. грн.

Найдешевшу картоплю вдалося замовити [50] Навчально-реабілітаційному центру «Довіра» – по 3,12 грн у ТОВ «Євро Фіш» та Винниківській санаторній школі-інтернат [51] – по 3,19 грн у ПП «Галбізнес Груп».

Загалом протягом моніторингового періоду картоплю замовляли в середньому по 4,46 грн/кг. У цей час середня ціна на роздрібному ринку Львівщини становила 4,59 грн/кг.

Моніторинг закупівель продуктів у Львівській області протягом грудня 2016 – лютого 2017 рр.

Назва продуктуМінімальна зафіксована ціна, грнМаксимальна зафіксована ціна, грнСередня ціна в закупівлях, грнСередньоринкова ціна, грн*
Картопля, кг3,12104,464,59
Курячі стегна/ бедра/четвертинки, кг25,259,237,6949**
Куряче філе, кг36,9584,568,3770**
Куряча печінка, кг27,264034,06
М’ясо великої рогатої худоби родини бикових, кг47,57122,387,3595,28
Свинина, кг54,649579,7171,83
Яйця, шт.1,1532,031,82
Цукор, кг719,4415,5115,02
Молоко, 2,5% жирності, л.1122,821515,55
Молоко, від 2,5% жирності, л12,621,8115,64
Молоко без вказання жирності,  л1121,715,25
Вершкове масло, жирність 72,5%, кг53,5145,293,94139,5
Вершкове масло, жирність понад 72,5%, кг56135,0198,17
Вершкове масло без вказання жирності, кг44,54159,94100,61
Рис, кг14,083221,0316,67
Кисломолочний сир, кг36,8387,858,2183,16***

*Зведені дані моніторингу середніх цін на споживчому ринку у Львівській області протягом грудня 2016-лютого 2017 року. Джерело: Держкомстат

** середні ціни гуртового ринку «Шувар» станом на 1 березня 2017 року

*** кисломолочний сир жирністю 9%

 

Матеріал підготовлено «Наші гроші. Львів» на основі зібраних ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень» даних під час виконання проекту «Прозорі фінанси – успішні громади» в рамках проекту IWPR за підтримки МЗС Нідерландів

 


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2017/03/30/yak-maslom-pomazano/

URLs in this post:

[1] Image: http://ngl.media/?attachment_id=13216

[2] Image: http://ngl.media/?attachment_id=13207

[3] Франківського: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-05-000006-a

[4] Шевченківського: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-04-000016-c

[5] Image: http://ngl.media/?attachment_id=13208

[6] 53,5 грн: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-23-000082-c

[7] 135 грн: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-09-000407-b

[8] 39,6 грн: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-03-10-000618-a

[9] 74,2: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-31-003077-b

[10] замовив: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-10-000224-a

[11] зросла: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-18-000339-c

[12] замовляла: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-26-002428-b

[13] придбала: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-12-22-000764-a

[14] постачати: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-06-000458-c

[15] переміг: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-19-000531-a

[16] замовив: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-06-001975-b

[17] замовив: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-08-000543-a

[18] підписав: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-13-000766-b

[19] погодився: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-24-002537-b

[20] замовив: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-12-30-000756-c

[21] підприємця: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-30-000236-a

[22] замовили: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-06-001759-b

[23] придбає: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-05-000436-c

[24] підприємець: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-08-003004-c

[25] продав: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-25-002056-a

[26] заморожену: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-12-23-000004-c

[27] телятину: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-12-16-000605-c

[28] замовив: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-11-000141-a

[29] продала: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-16-000931-a

[30] підписали: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-08-000709-b

[31] підприємця: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-24-001037-b

[32] Володимира Шурпети: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-25-000626-a

[33] закупівлі: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-27-000601-b

[34] договорі: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-26-001600-b

[35] замовила: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-01-000217-c

[36] отримала: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-26-002802-b

[37] фігурує: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-20-001449-c

[38] замовив: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-25-000303-a

[39] комітету: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-19-000008-a

[40] продала: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-12-22-000293-c

[41] закупівлі: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-25-000202-a

[42] договір: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-01-000730-a

[43] замовив: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-17-000364-a

[44] замовив: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-21-000770-a

[45] 87,32 грн/кг: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-03-000503-a

[46] 87,32 грн/кг: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-01-000273-a

[47] підписали: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-26-003058-b

[48] уклала: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-31-000862-a

[49] замовив: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-31-002510-b

[50] замовити: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-31-000840-b

[51] школі-інтернат: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-13-000647-a

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.