Інспектор львівської митниці відбувся штрафом у ₴5 тис. за нанесені державі збитки у понад ₴1 млн

10 Березня 2017

Суд визнав винним головного державного інспектора відділу митного оформлення №3 митного поста «Угринів» Львівської митниці ДФС Івана Барабаша у службовій недбалості і призначив йому покарання у вигляді штрафу розміром 5,1 тис. грн. Про це стало відомо з вироку суду від 28 лютого 2017 року.

Як встановило слідство, митник вносив неправдиві дані до бази «Інспектор 2006» щодо реальної іноземної реєстрації автомобілів, при якій транспорт мали ввозити на територію України в режимі «імпорт». Таким чином, власники автомобілів оминали сплати обов’язкових митних платежів.

Згідно з матеріалами справи, йдеться про 4 транспортні засоби марок «Mercedes-Benz», «Ford Transit», «Huyndai», «Nissan Pathfinder», через нелегальний ввіз яких держбюджет недоотримав 1,13 млн грн. У матеріалах справи відсутня інформація щодо того, чи отримував Барабаш неправомірну вигоду за підсумком незаконно ввезених в Україну автомобілів.

У судовому засідання митник свою вину визнав повністю. Через каяття, сприяння розкриттю злочину, відсутність судимості та інші пом’якшуючі покарання обставини, суд присудив митнику штраф у вигляді 5,1 тис. грн.

З вироку відомо також, що на виконання ухвали Шевченківського райсуду Львова від 22 липня 2017 року за Барабаша вносили заставу розміром 116 тис. грн. Після припинення дії застави, а саме до вступу вироку у законну силу, вирішив суд, цю суму у повному обсязі повернуть заставодавцю.

Ця історія мала також паралельний розвиток подій – уже є вироки по ще двох особах. Тарасові  Кметику та Юрію Голубу інкримінували шахрайство. За версією слідства, вони отримали загалом 62 тис. грн за сприяння у ввезенні в Україну без належного митного оформлення чотирьох зазначених вище автомобілів.

«Ці кошти повинні були передаватись працівникам Львівської митниці ДФС та військовослужбовцю Львівського прикордонного загону», – зазначено у вироку Жовківського райсуду Львівської області від 9 грудня 2016 року.

18 листопада 2016 року прокурор військової прокуратури Львівського гарнізону уклав з підсудними угоду про визнання винуватості, згідно з якою ті визнали свою винуватість та погодились на накладення штрафу у розмірі 1700 грн кожен. Суд затвердив дану угоду, додатково стягнувши з підсудних 5,7 тис. грн за проведення в рамках судового процесу експертиз.