- NGL.media - https://ngl.media -

Справу про хабарництво екс-працівника АМКУ розглянуть повторно

01.03.2017 @ 08:30 в Новини

Апеляційний суд Львівської області скасував виправдувальний вирок Галицького райсуду Львова щодо Петра Лупанова – колишнього головного спеціаліста відділу досліджень та розслідувань Львівського відділення АМКУ. Лупанова підозрювали в отриманні хабаря за накладання мінімального штрафу на приватного підприємця, який порушив антимонопольне законодавство. Про це стало відомо з ухвала [1] від 24 січня 2017 року.

Прокуратура звинувачує Петра Лупанова в одержанні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі (ч.4 ст.368 КК України). За матеріалами справи, він вимагав у підприємця хабар розміром 2 тис. грн за сприяння у накладенні мінімального штрафу за порушення антимонопольного законодавства, а саме – неправомірне використання товарного знаку «Mercedes Benz». Підприємець скористався логотип автомобільного бренду на вивісці перед входом у свій магазин.

Згідно ст. 21 ЗУ «Про захист від недобросовісної конкуренції», максимальний розмір штрафу за дане правопорушення становить 5% виручки за останній звітний рік, але не більше 68 тис. грн.

Як підозрюють прокурори, Лупанов шантажував підприємця тим, що від нього залежить розмір штрафних санкцій в залежності від того, які факти під час перевірки він зафіксує. Зокрема, за 2 тис. грн, він обіцяв відобразити обставини по справі у проекті рішення колегії таким чином, щоб підприємець отримав мінімальний розмір штрафу, – 1 тис. грн.

Про спосіб оплати (банківський переказ) Лупанов повідомив у телефонному режимі, а номер картки надіслав телефонним повідомленням.

До матеріалів справи долучили 38 секундний аудіозапис телефонної розмови брата підприємця з Лупановим, де голос працівника АМКУ вказує, яку суму штрафу потрібно сплатити у якості штрафу, а яку – перерахувати на банківський рахунок. Як вирішив суд, даний запис був здійснений з порушенням конституційних прав Петра Лупанова, тож не був взятий до уваги.

Також у суді ознайомились з відеозаписом, знятим у приміщенні Львівського територіального відділення АМКУ, на якому видно, що брат підприємця намагається передати Лупанову квитанцію про переказ 2 тис. грн, але той не розуміє про що йдеться і просить показати квитанцію на штраф у 1000 грн.

Розглянувши матеріали справи, 5 серпня 2015 року Галицький райсуд Львова вирішив виправдати Лупанова. Не погоджуючись з висновком суду першої інстанції, прокуратура Львівської області подала апеляцію.24 січня цього року колегія суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Львівської області постановила скасувати первинний вирок суду і відправила її справу на новий розгляд.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2017/03/01/spravu-pro-habarnytstvo-eks-pratsivnyka-amku-rozhlyanut-povtorno/

URLs in this post:

[1] ухвала: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/64392087

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.