Суд звільнив від покарання директора львівської фірми, який не доплатив 7,6 млн податків

06 Лютого 2017

Кам’янка-Бузький райсуд визнав винним директора львівського ТОВ «Стоянівнасіння» Романа Гайдука в ухилянні від сплати податків на суму 7,6 млн грн. Водночас звільнив його від відбування основного покарання у вигляді 5-річного ув’язнення. Про це свідчить вирок суду від 12 грудня 2016 року.

Як стало відомо з матеріалів справи, протягом 2012 року ДП «Укрспирт» закуповувало у ТОВ «ТК “Оріон-Трейд”» зернові культури, а саме кукурудзу, пшеницю, жито тощо. Дані зернові культури  «Оріон-Трейд» купував у ТОВ «Стоянівнасіння», а те, в свою чергу, – у ТОВ «Дельта преміум ресурс».

Як встановило слідство, в результаті підробки товарно-транспортних накладних постачання товару між посередниками відбувалось лише на папері – зерно поставляли «Укрспирту» напряму від виробника. Таким чином, ціна зерна була штучно завищена.

Обвинувачення стверджувало, що результатом цієї схеми стало недоотримання бюджетом коштів у вигляді податку на прибуток на загальну суму 7,63 млн грн.

За даними слідчих, загальна сума договорів на поставку зерна між «Оріон-Трейд» та ТОВ «Стоянівнасіння» становила 31,86 млн грн. Зауважимо, що протягом березня-жовтня 2012 року «Оріон-Трейд» поставив «Укрспирту» зерна загалом на 796,42 млн грн.

У матеріалах справи вказано, що кошти, отримані від «Оріон-Трейд», ТОВ «Стоянівнасіння» перерахувало на рахунки низки юросіб, зокрема, ТОВ «Дельта преміум ресурс», СФГ «Колос», ПФ «Білий стік», ПП «Галичхутро» тощо. Ще частину грошей, а саме 5,25 млн грн, були зняті готівкою.

Так, Роману Гайдуку інкримінували кримінальні правопорушення за ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків), ч.2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб), ч. 4 ст. 358 (підроблення документів), ч.5 ст. 27 ч.5 ст.191 (привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем), ч.3 ст.209 (легалізація доходів) КК України. У судовому засіданні обвинувачений визнав вину та покаявся у вчиненому.

Суд визнав Гайдука винним у вчиненні усіх цих правопорушень, присудивши, з-поміж іншого, 7,6 млн грн штрафу та позбавлення волі на строк 5 років з позбавленням права займати посади.

Внаслідок поглинання менш суворого покарання більш суворим, суд призначив остаточне покарання – 5 років ув’язнення з позбавленням права займати посади. Однак, на підставі ст. 75 ККУ Гайдука звільнено від відбування основного покарання з випробувальним терміном 3 роки.

Додамо, у листопаді 2015 року Радехівський райсуд Львівської області виніс вирок завідувачу складу ТОВ «Стоянівнасіння» Івану Курилу, якого звинувачували у службовому підробленні.

Згідно з матеріалами справи, Курила прийняли на роботу у якості стажера. У суді він повідомив, що на той момент навчався. В його обов’язки входило, з-поміж іншого, підписання товарно-транспортних накладних, однак, Курило не завжди підписував їх сам – часом накладні засвідчували його підписом невідомі особи.

Директор фірми, Роман Гайдук, у суді заявив, що, оскільки Курило мав підписувати накладні, то «він несе відповідальність за все, що в них зазначено».

Суд визнав Івана Курила винним і призначив йому штраф у розмірі 1700 грн з позбавленням права обіймати посади строком на 2 роки, але був звільнений від покарання на підставі п. в ч. 1 ст.1, ст.9 ЗУ «Про амністію у 2014 році».

ТОВ «Стоянівнасіння» з 2012 по 2015 рік належало Миколі та Катерині Верхолякам, нині зареєстрована на Василя Верхоляка та Віктора Ковбу. Підсудний Роман Гайдук очолював «Стоянівнасіння» з 2010 по листопад 2012 року, після чого менеджментом на фірмі зайнявся її нинішній співвласник Віктор Ковба.

Вироки щодо посадових осіб інших згаданих у схемі юросіб в реєстрі відсутні.

Одеське ТОВ «ТК Оріон-Трейд» засноване у 2010 році Германом Голубовим. У 2012 році Голубов шукав роботу у сфері охоронної діяльності. У своєму резюме вказував службу в МВС на офіцерських посадах у 97-99 роках. У 2011-2012 роках фірма «ТК Оріон-Трейд» була зареєстрована спершу на Владислава Штепу, а потім – на Дениса Черникова. Діяльність підприємства припинили у листопаді 2015, коли власником та керівником числився харків’янин Андрій Філон.

ТОВ «Дельта преміум ресурс» зареєстроване в Києві у 2009 році. Власником фірми є мешканець Києва Сергій П’ятько.

Щодо ДП «Укрспирт»  – то до червня 2012 року його очолював Андрій Дмітрієв, його наступником був Олександр Харт.