Підприємця, яка роками «доїть» відділ освіти Кам’янка-Бузької РДА, зловили на службовій підробці

29 Листопада 2016

Кам’янка-Бузький районний суд Львівської області визнав винною підприємця Світлану Кравець у порушенні трудового законодавства та службовій підробці на тендері вартістю 540 тис. грн. На підставі ст. 75 КК України відбувати основне покарання Кравець не буде, штраф у 850 грн – теж не платитиме. Про це свідчить вирок суду від 18 листопада 2016 року.

Згідно з даними матеріалів справи, підприємець Світлана Кравець у період з грудня 2013 по лютий 2014 року використовувала працю двох кухарів без офіційно оформлених трудових договорів (ч.1 ст. 172 КК України), внаслідок чого не сплачувала податків та платежів до Пенсійного фонду України.

Також Кравець інкримінували службове підроблення (ч.1 ст. 366 КК України) при подачі до комітету з конкурсних торгів відділу освіти Кам’янка-Бузької РДА завідомо неправдивих даних щодо наявності кваліфікованих працівників, зокрема, їхньої чисельності, кваліфікацій та стажу роботи. Вартість виграного внаслідок підробки документів у січні 2014 року тендеру становила 540 тис. грн.

Крім того, Кравець подала до податкової підроблений квартальний звіт, де не відобразила даних про залучення нею, як підприємцем, двох найманих працівників.

Обвинувачена у ході судового засідання своєї вини не визнала, однак давати показання у справі відмовилась.

Як з’ясував суд, з середини грудня 2013 року Кравець залучила до роботи двох кухарів, а з лютого по червень 2014 року на неї працювала також бухгалтер. Цікаво, що квартальні звіти, як засвідчила бухгалтер, Кравець складала самостійно.

Одна із кухарів пояснила суду, що за домовленістю з Кравець, вона мала готувати страви у столовій Кам’янка-Бузької РДА, яку орендувала обвинувачена. За роботу жінка отримувала близько 50 грн в день. Без належних договорів у незаконний спосіб працювала у період з грудня 2013 по лютий 2014, після чого з нею була укладена трудова угода.

Так, розглянувши матеріали справи та заслухавши свідків, суд визнав винною Світлану Кравець у грубому порушенні законодавства про працю та службовому підробленні. За перший злочин суд призначив штраф у розмірі 850 грн, за другий – обмеження волі на строк 1 рік з позбавленням права займатися підприємницькою діяльністю. Оскільки менш суворе покарання за ст. 70 КК України було поглинуте більш суворим, то суд визнав остаточним покарання у вигляді річного обмеження волі. Однак,  на підставі ст. 75 КК України Кравець була звільнена від його відбування з іспитовим терміном 1 рік.

Замовлення від відділу освіти Кам’янка-Бузької РДА Світлана Кравець отримувала неодноразово. За даними Вісника державних закупівель, у квітні 2015 року підприємець отримала замовлення на послуги з постачання готової їжі для 17 шкіл Кам’янка-Бузького району загальною вартістю 625 тис. грн. Закупівля відбулась за неконкурентною переговорною процедурою закупівлі, послуги Кравець мала надавати до кінця грудня 2015 року.

З ВДЗ також відомо, що у березні цього року згадуваний відділ освіти за результатами відкритих торгів уклав з Кравець договір щодо надання послуг забезпечення харчування ЗНЗ та дитячого будинку змішаного типу “Вишенька” (с. Жовтанці) протягом березня-грудня 2016 року вартістю 4,95 млн грн. Конкурентом на тендері виступило споживче товариство «Оксамит» Кам’янка-Бузької райспоживспілки.

Нагадаємо, Світлана Кравець зареєстрована як ФОП з січня 2012 року. Спеціалізується на діяльності ресторанів, наданні послуг мобільного харчування. На місцевих виборах 2015 року брала участь у виборах до Кам’янка-Бузької райради як член партії ВО «Батьківщина».