- NGL.media - https://ngl.media -

Обдаровані міськрадою

25.11.2016 @ 09:30 в Розслідування

dem-kol [1]За останні десять років Львівська міськрада дала Прокуратурі Львівської області 75 службових квартир. Такої «квартирної» підтримки від мерії не мала ні міліція, ні СБУ. 

Такі дії міськради вже кілька років поспіль викликали обурення громадських активістів та депутатів. І активно критикували місцеві ЗМІ. Проте лише навесні 2016-го року в міській раді раптом дослухались до критики – мерія відмовилась видавати ордери на вселення прокурорів у 31 службову квартиру та навіть запропонувала на сесії скасувати рішення виконкому про надання цих службових квартир, однак цього разу депутати вже не підтримали чиновників.

Демарш мерії відразу зазнав краху – прокуратура звернулась до суду, і той заблокував рахунок мерії. Протистояння, фактично, закінчилась перемогою прокуратури. 29 рішень судів або першої, або апеляційної інстанцій за позовами прокурорів вже набули законної сили, і місто буде змушене видати ордери на вселення у службове житло. Через невиконання рішень судів на чиновників вже відкрили низку кримінальних проваджень.

«14 (!) кримінальних справ, виклики на допити, шантаж рядових працівників з боку прокуратури за небажання міської ради видати 29 ордерів на квартири для прокурорських працівників. На жаль, судова система теж стала повністю на сторону “прокурорських”. Ми пройшли всі можливі судові інстанції. Останній вердикт – не на користь громади міста (хто б сумнівався). Працівники міської ради, на жаль, не мають більше права відстоювати нашу позицію. Це буде потрактовано як невиконання рішення суду», – написав [2] вчора, 24 листопада, з цього приводу обурливий пост у Facebook міський голова Львова Андрій Садовий.

Втім обурення міського голови не було чути ні у 2012-му, коли міськрада видала прокуратурі 29 службових квартир, ні у 2013-му – тоді прокуратурі дісталось ще 34 помешкання.

Не було гніву мера й тоді, коли виконком дозволяв вилучати з числа службових 37 квартир, які в результаті приватизували прокурори. Невже міському голові це не було відомо?

«Наші гроші. Львів» спеціально для львівської мерії та прокуратури перевірили всіх, хто приватизував квартири. Ми не обурюємось, – просто констатуємо, що майновий стан деяких прокурорів, які безкоштовно отримали житло, дозволяє їм самостійно виступати спонсорами для купівлі квартир колегам.

Частина квартир, які надавались як службові, тепер належать екс-прокурорам, яких було звільнено згідно з Законом «Про очищення влади». Дехто вже й не використовує отримане житло, бо працює в інших областях або здає майно в оренду.

Print [3]

Одразу обумовимо, що в списку [4] тих, хто в результаті приватизував службові квартири, є кілька матерів-одиначок, а також прокурори, які не володіють більше ніякою нерухомістю, так само як і їх родина.

Люстрований, але з квартирою

Найбільшу за площею із 37 квартир, що були вилучені з числа службових, приватизував Андрій Стасів. У 2013 році він став співвласником квартири на вулиці Бучми, 22 площею 164,1 кв. м.  Стасів тоді працював прокурором міста Львова. Як повідомляла «Львівська пошта [5]», його дохід у 2011-2012 роках становив загалом понад 400 тис. грн.

15218666_1362503003761352_48673577_n [6]

Будинок на вул. Бучми, де квартиру приватизував Андрій Стасів

Згідно з реєстром нерухомості, квартира на Бучми досі записана на нього, його дружину та двох дітей. У 2014 році його призначили заступником начальника управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави у Генпрокуратурі і в тому ж році він був звільнений на підставі ЗУ «Про очищення влади» (люстрацію). Нині 42-річний Андрій Стасів є співзасновником адвокатського об’єднання «Вест Партнерс».

Є й інші прокурори, яким вдалось отримати квартири від міськради напередодні люстрації. Це – екс-заступник прокурора Львівської області (на момент люстрації працював начальником організаційно-методичного відділу управління внутрішньої безпеки ГПУ) Віктор Вольський, який приватизував 64,4 кв. м на вул. Мучній, 23.

Або колишній заступник прокурора Львівщини, екс-головний прокурор Житомирської області Дмитро Лубчук. З останньої посади його звільнили згідно із законом «Про люстрацію». Квартира ж у Львові площею 76 кв. м на вул. Зубрівській, 32 залишилась при ньому.

До речі, на момент отримання помешкання у 2009 році він уже володів будинком на 369 кв. м у Жидачеві, де свого часу був керівником районної прокуратури.

1 [7]

Роком пізніше, у 2010-му, дружина Лубчука також зареєструвала право власності на об’єкт незавершеного будівництва з місцерозташуванням у Моршині. Будується дружина колишнього прокурора поруч з готелем «Мінерали Карпат» у парковій зоні Моршина поруч з лісовим масивом на ділянці площею 0,02 га.

2 [8]
Колишній заступник прокурора Львівської області (призначений у грудні 2010 року), екс-начальник управління внутрішньої безпеки Генеральної прокуратури Ігор Білецький за час перебування у Львові встиг отримати та приватизувати квартиру площею 103 кв. м на вул. Чорновола, 67 Б.

Він більш відомий як син також люстрованого Альфреда Білецького – екс-заступника начальника Київської міжрегіональної митниці, близького друга екс-генпрокурора Святослава Піскуна. Білецький-молодший навіть був помічником Піскуна у ВРУ V скликання.

Про сьогоднішній майновий стан екс-законника відомо небагато. Однак, згідно з даними реєстру МВС, у березні 2016 року він зареєстрував право власності на новенький Volkswagen Passat 2016 р.в. середньою вартістю [9] 1,1 млн грн. Схоже, навіть будучи люстрованим, Білецький може дозволити собі дорогі покупки.

Відомо також, що з серпня 2006 року він є власником котеджу у Криму, що розташований на території Калинівської сільради в урочищі «Насир» – на березі Азовського моря, в 30 хвилинах їзди від Чорного моря.

3 [10]

Котеджне містечко у Криму, де екс-прокурор Ігор Білецький у 2006 році придбав котедж житловою площею 52 кв. м (фото – izba.ua)

Цікаво, що нині в державних структурах залишився ще один Білецький. Наймолодший з родини, 35-річний Олег Білецький, син Ігоря Білецького. Він працює першим заступником начальника ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у Києві.

За підсумком 2015 року Олег Білецький задекларував [11] будинок на 164 кв. м, дві земельні ділянки площами 0,05 га та 0,007 га, а також квартиру у Києві на 116 кв. м, яку орендує у Світлани Білецької. У користуванні сина екс-львівського прокурора є також два автомобілі – «BMW 530d» 2009 р.в. (зареєстрований на Неллі Білецьку) та «BMW 525» 2001 р.в. (власником є Василь Фіцай).

Дайте ще

Не можуть поскаржитись на проблеми з житлом ще кілька прокурорів, які приватизували службові квартири. Так, Андрій Манькут, який працював начальником управління нагляду у кримінальному провадженні Прокуратури Львівської області, а нині є заступником прокурора Закарпатської області, приватизував квартиру на вул. Плуговій, 4А у Львові. Водночас, його мати, Уляна Піхурко, зводить чималий маєток у селі Віднів, що в 23 кілометрах від Львова.

budynok [12]

68-річна мати прокурора розпочала будівництво у 23 кілометрах від Львова

Пенсіонерка Уляна Піхурко стала власницею двох ділянок у селі Віднів Жовківського району у 2012 році – площею 2 га та 0,25 га. У 2014 році ділянку поруч отримала і дружина прокурора Наталія Манькут, яка працює [13] секретарем в Апеляційному суді Львівської області.

Крім колись службової квартири, Манькут разом з матір’ю володіють ще однією квартирою площею 42,8 кв. м та підвалом на 39,8 кв. м. Матері також належить нежитлове приміщення площею 16,1 кв. м.

Житловий будинок, попри наявність службової квартири, скоро буде і в прокурора відділу Прокуратури Львівської області Уляни Горин. Вона приватизувала квартиру площею 105 кв. м на проспекті Червоної Калини, 58 зовсім нещодавно. Згідно з реєстром нерухомості, право власності оформила лише у лютому 2016-го. У своїй декларації [14] за 2015 рік вона вказує, що квартира ще службова.

У цій же декларації зазначено, що її чоловік Володимир Горин зводить у Яворові житловий будинок та гараж з господарськими приміщеннями загальною площею 570 кв. м. Також, згідно з реєстром нерухомості, з червня 2016 року він володіє невеликим будинком площею 65,4 кв. м.

У 2013 році приватний підприємець Володимир Горин придбав одразу два автомобілі: Nissan Juke (2013 р.в.) та Honda CR-V (2010 р.в.), а ще раніше, у 2011-му, мотоцикл Suzuki GSX-R600 (2006 р.в.).

4 [15]

Начальник першого слідчого відділу Прокуратури Львівської області Ростислав Флис, який з 2009 року володіє [16] будинком площею 282,2 кв. м у Кам’янка-Бузькому районі, не відмовився від приватизації квартири площею 69,7 кв. м у Львові на проспекті Червоної Калини, 58.

Його син Віталій-Іван разом з Лесею Солудчик є співвласниками помешкання площею 130,7 кв. м на вул. Генерала Чупринки у Львові.

Сам Ростислав Флис їздить на автомобілі Suzuki Grand Vitara 2014 року випуску, що офіційно належить  76-річній Ганні Солудчик, а син у 2015-му придбав нову Mazda 3.

Новий автомобіль у вересні цього року придбала і дружина заступника начальника відділу Прокуратури Львівської області Олександра Теличка – кросовер Suzuki New SX4.

5 [17]

А сам прокурор приватизував квартиру на проспекті Червоної Калини, 58, площею 69,5 кв. м, яка згідно з реєстром нерухомості, записана не лише на нього, доньку та дружина, а й на родичів дружини.

6 [18]

Одночасно дружина прокурора Олександра Теличка активно публікує фото родинного побуту в житловому будинку. При цьому будинок в е-декларації [19] прокурора відсутній. Встановити достеменно, де саме цей він є і хто ним офіційно володіє, нам не вдалося.

7 [20]

Фото будинку на сторінках дружини прокурора Марії Теличко у соцмережах різні пори року

Теличкові взагалі пощастило з родичами зі сторони дружини. Вони мають значну кількість нерухомості, кілька автомобілів та є власниками бізнесу. Наприклад, теща прокурора Надія Корда у 2014 році стала власницею квартири площею 112,3 кв. м у Львові на вулиці Генерала Чупринки, 3, а брат дружини Василь Корда у 2016-му  – квартири площею 61,5 кв. м на вулиці Лінкольна.

Родині Марії Теличко належить, зокрема, ПП «Транс-Тір Україна» зі статутним капіталом в 100 млн грн, а також кілька транспортних засобів: автомобілі Nissan Qashqai 2016 р.в., Land Rover Defender 2007 р.в., мотоцикл Suzuki Hayabusa 2006 р.в.

8 [21]

2,3 га землі тестя прокурора Василя Корди в смт. Стільсько Миколаївського р-ну

Тесть прокурора Василь Корда, який є співвласником низки компаній, володіє 12 «сотками» на березі відомого на Львівщині озера Задорожнє (в народі «Байкал»). Ще майже 19 «сотками» він користується. Із супутникових знімків видно, на ділянці є кілька будинків, а також власний пляж.

9 [22]

Тесть прокурора і його сімейне гніздо на березі озера Байкал

Зі Львова поїхали, а квартира лишилась

Нинішній перший заступник керівника Радехівської місцевої прокуратури Львівської області Любомир Головка приватизував службову двокімнатну квартиру площею 82,7 кв. м на проспекті Ч. Калини, 58 у Львові у 2013 році. Яким чином це посприяло у роботі незрозуміло – адже тоді Головка працював у Бродівській прокуратурі Львівської області.

Разом з тим, житлом у Бродах прокурор теж забезпечений. Щоправда, як свідчать дані електронної декларації [23] Головка, квартира йому не належить – з серпня 2013 року законник лише безоплатно проживає в апартаментах площею 81 кв. м, що зареєстровані на Лесю Бутинську.

Додамо, дружина прокурора Світлана Головка з 2010 року є власницею ділянки площею 0,15 га. Сам Головка торік у серпні придбав шмат землі під будівництво у Бродах площею 0,06 га, а у березні цього року зареєстрував право власності на ділянку для ведення сільського господарства на 2 га у селі Корсів Бродівського району Львівської області.

SONY DSC [24]

Будинок на проспекті Червоної калини, 58, де прокурори приватизували найбільше квартир

Представник добре знаної в Городку родини Дунасів Тарас Дунас нині працює головним прокурором Миколаївської області. Службову квартиру на 81,7 кв. м у Львові отримав в 2013 році. На той момент Дунас з дружиною володіли [25] трьома земельними ділянками загальною площею 0,2 га, будинком на 320 «квадратів», квартирою на 56 кв. м, гаражем, невеликими сараєм та дачним будинком. Ще однією квартирою (109 кв. м) вони користуються від 2007 року.

Приватизував трикімнатну квартиру площею 91,8 кв. м у Львові і заступник керівника Дрогобицької місцевої прокуратури Андрій Бежик. Щоправда, як розповів сам прокурор, проти нього було розпочато службове розслідування, якраз щодо приватизованої у 2013 році львівської квартири.

Крім того, за даними е-декларації [26], родині Бежика належить земельна ділянка площею 0,002 га, будинок на 261 кв. м, дві квартири у Стрию на 132 кв. м та 65 кв. м, а також два гаражі на 40 кв. м та 27 кв. м. Єдиний автомобіль сім’ї Бежиків зареєстрований на дружину прокурора Мар’яну – Toyota Avensis 2012 р.в.

10 [27]

Котедж на 261 кв. м у Стрию, придбаний Андрієм Бежиком у грудні 2015 року за 600 тис. грн

У списку осіб, котрі отримали службові квартири, числиться і нинішній начальник управління організації прийому громадян Генпрокуратури Олег Улінець. Львівську квартиру на 71 кв. м він отримав ще у 2009 році, але, за інформацією [28] програми «Схеми», обміняв  її на апартаменти у 147 кв. м. Варто додати, що прокурор раніше отримував службові квартири також у Донецьку та Чернівцях.

За поданою до НАЗК е-декларацією [29], Олег Улінець на двох з дружиною володіють 7 об’єктами нерухомості – 5 квартир, гараж та офіс.

Але щастить Улінцю не лише з вигідним обміном нерухомого майна, йому вдається і авто купувати за дуже вигідною ціною. Наприклад, два роки тому він придбав «Porsche Cayenne» 2008 року випуску за 140 тис. грн. Вартість автомобіля цієї марки на вторинному ринку сьогодні стартує [30] від 650 тис. грн.

З е-декларації [29] прокурора відомо також, що разом з дружиною він зберігає готівкою понад 3,2 млн грн. До речі, син Улінця, начальник Вишгородського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Ігор Улінець, у «кеші» тримає [31] $43 тис. (1,1 млн грн).

Print [32]

Дехто із прокурорів, як от Микола Левко чи Наталія Рогожнікова, вже не є власниками приватизованих квартир. А от приватизовану квартиру площею 102,3 кв. м начальник відділу за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності обласної прокуратури Ігор Ониськів [33], виглядає, віддав безкоштовно у користування своєму колезі Роману Лищишину [34], оскільки не декларує доходу від здачі в оренду майна.

Як би там не було, прокурори, котрим пощастило приватизувати квартири у період до початку протистояння з міськрадою – можуть бути спокійними. Адже хто ставитиме під сумнів те, що отримали їх саме ті, хто найбільше потребував?

Юлія Костюк, Олександра Губицька

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»

Довідка

Міська рада повинна надавати службові квартири прокурорам згідно з вимогами Закону [35] України «Про прокуратуру». У статті 91 сказано, що «місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування забезпечують розташовані на їх території органи та установи прокуратури відповідними службовими приміщеннями на умовах оренди». 

У 2006 році Львівська міськрада прийняла ухвалу [36] «Про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради», згідно з якою департаменту житлового господарства та інфраструктури делегували повноваження приймати рішення щодо закріплення службового житла, виведення службових приміщень з обліку службових. До прийняття даної ухвали такі повноваження були і в районних адміністрацій.

Де місто бере квартири? В основному це нерухомість передана місту забудовником в обмін за надану ділянку, згідно з умовами інвестиційних договорів.

В подальшому службові квартири можуть вилучати із числа службових. Як сказано у відповідному наказі [37] ГПУ, «жиле приміщення виключається з числа службових, якщо відпала потреба в такому його використанні, а також у випадках, коли в установленому порядку воно виключено з числа службових».

Теоретично міськрада може не надати дозвіл на виключення квартири зі службових. Однак це лише теорія, бо на практиці таких випадків не було.

 


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2016/11/25/obdarovani-miskradoyu/

URLs in this post:

[1] Image: http://ngl.media/2016/11/25/obdarovani-miskradoyu/dem-kol-2/

[2] написав: https://www.facebook.com/andriy.sadovyi/posts/1271371476235738

[3] Image: http://ngl.media/2016/11/25/obdarovani-miskradoyu/print-6/

[4] списку: http://ngl.media/2016/11/25/perelik-kvartyr-vyluchenyh-z-chysla-sluzhbovyh-za-klopotannyam-prokuratury-lvivskoji-oblasti-2008-2015-rr/

[5] Львівська пошта: http://www.lvivpost.net/ekonomika/n/19995

[6] Image: http://ngl.media/2016/11/25/obdarovani-miskradoyu/15218666_1362503003761352_48673577_n/

[7] Image: http://ngl.media/2016/11/25/obdarovani-miskradoyu/1-34/

[8] Image: http://ngl.media/2016/11/25/obdarovani-miskradoyu/2-16/

[9] вартістю: http://volkswagen.autoportal.ua/newcars/volkswagen-passat-2015.html

[10] Image: http://ngl.media/2016/11/25/obdarovani-miskradoyu/3-11/

[11] задекларував: https://public.nazk.gov.ua/declaration/7c41930f-9f31-40ce-9af5-76721f9b6bf4

[12] Image: http://ngl.media/2016/10/27/68-richna-maty-zastupnyka-prokurora-zakarpattya-rozbudovuje-majetok-na-35-ha-poblyzu-lvova/budynok-7/

[13] працює: http://court.gov.ua/lustration/cd5cd7e981cc43b38930d60e207614e7.pdf

[14] декларації: https://public.nazk.gov.ua/declaration/b5891996-c95f-44e1-a9c7-80e91c1eef55

[15] Image: http://ngl.media/2016/11/25/obdarovani-miskradoyu/4-7/

[16] володіє: https://public.nazk.gov.ua/declaration/f6e930ff-76d7-413e-925e-a6adf0c514d2

[17] Image: http://ngl.media/2016/11/25/obdarovani-miskradoyu/5-6/

[18] Image: http://ngl.media/2016/11/25/obdarovani-miskradoyu/6-8/

[19] е-декларації: https://public.nazk.gov.ua/declaration/c5cdaac3-ead5-41cd-aaf4-ffab2033ccfd

[20] Image: http://ngl.media/2016/11/25/obdarovani-miskradoyu/7-8/

[21] Image: http://ngl.media/2016/11/25/obdarovani-miskradoyu/8-6/

[22] Image: http://ngl.media/2016/11/25/obdarovani-miskradoyu/9-5/

[23] декларації: https://public.nazk.gov.ua/declaration/45e0cada-fc6a-413c-a085-98bb6a815c67

[24] Image: http://ngl.media/2016/11/25/obdarovani-miskradoyu/sony-dsc-5/

[25] володіли: https://public.nazk.gov.ua/declaration/6eab4cc6-7864-4ead-9f26-b9aa3a56dd9b

[26] е-декларації: https://public.nazk.gov.ua/declaration/c156c758-f14a-4472-8a06-975aaab88bcd

[27] Image: http://ngl.media/2016/11/25/obdarovani-miskradoyu/10-5/

[28] інформацією: http://www.radiosvoboda.org/a/news/28100989.html

[29] е-декларацією: https://public.nazk.gov.ua/declaration/f4cbf277-f8e4-471e-9c60-02f687bd6e11

[30] стартує: https://auto.ria.com/search/#marka_id[0]=59&model_id[0]=546&s_yers[0]=2008&po_yers[0]=2008&currency=1&state[0]=10&city[0]=10&power_name=1&fuelRatesType=city&countpage=10&scrollToAuto=18593188

[31] тримає: https://public.nazk.gov.ua/declaration/0ee7f21e-88d8-4f24-bf5e-ce324a3e993b

[32] Image: http://ngl.media/2016/11/25/obdarovani-miskradoyu/print-7/

[33] Ігор Ониськів: https://public.nazk.gov.ua/declaration/225feef6-fabe-45b0-9b6e-f04f3aeab624

[34] Роману Лищишину: https://public.nazk.gov.ua/declaration/8b36e0ff-c23d-465e-bc22-7a063946d5e3

[35] Закону: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/1697-18/page4

[36] ухвалу: http://www8.city-adm.lviv.ua/inteam/uhvaly.nsf/(SearchForWeb)/B1878E9C59383CC2C225721A0039BA57?OpenDocument

[37] наказі: http://document.ua/pro-zatverdzhennja-pereliku-kategorii-pracivnikiv-organiv-pr-doc9718.html

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.