Чому Генпрокуратура і Львівська міськрада по-різному оцінили землю для «СіТіПарк Львів»

16 Листопада 2016

Вчора, 15 листопада 2016 року, Генеральна прокуратура України провела обшуки та вилучила документи у Львівській міській раді через підозру службових осіб мерії у зловживанні службовим становищем. Йдеться про продаж земельної ділянки ТОВ «СіТіПарк Львів» на території промислової зони «Рясне-2» (вул. Шевченка) за 52 млн грн.

bezyimyannyij

За версією ГПУ, ціна продажу суттєво занижена. Прокурори стверджують, що відповідно до нормативно-грошової оцінки землі, вартість ділянки має становити 140 млн грн. Відтак, чиновники заподіяли збитків на 88 млн грн, що класифікується як «особливо великі розміри».

Генеральний прокурор України Юрій Луценко в той самий день відреагував на події у львівській Ратуші у своїй сторінці в Facebook. Він нагадав офіційне повідомлення ГПУ та озвучив свою версію оцінки вартості земельної ділянки в «Рясне-2». Згідно з його дописом, вартість мала б бути понад 97 млн грн.

Ми вирішили розібратися, хто і як рахував вартість земельної ділянки у Рясне.

Генеральна прокуратура:  на даний час не змогла надати коментар в телефонному режимі і не відповіли на надісланий запит.

Юрій Луценко, генеральний прокурор України: суму в понад 97 млн грн  він вирахував на підставі ухвали ЛМР від 25 грудня 2014 року «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Львова».

Він помножив середню (базову) вартість 1 кв. м земель міста, яка згідно з ухвалою становить 423,10 грн на площу ділянки майже 23,5 га. Тому, за розрахунками генпрокурора, місто мало продати ділянку саме за 97,3 млн грн.

Львівська міська рада:    

В ухвалі, на яку посилається генпрокурор, йдеться про нормативну-грошову оцінку, яка застосовується під час розрахунку вартості оренди землі. Натомість під час продажу землі, згідно з Законом України «Про оцінку земель»,  послуговуються експертною оцінкою, яку здійснюють ліцензовані експертні організації.

Як розповів Сергій Коровайник , директор Департаменту містобудування ЛМР експертну оцінку вартості земельної ділянки на замовлення мерії  проводив львівський «Центр ринкових досліджень». Згідно з їх розрахунками, що базуються на низці факторів, як то аналіз ринку, курс долара, інвестиційна складова тощо, вартість 23,5 га в «Рясне-2» становить 52 млн грн.

Руслан Докторевич, керівник юридичного департаменту компанії «Центр ринкових досліджень»:

Як розповів керівник юрвідділу, грошова оцінка земель буває нормативною та експертною. Перша, нормативна, використовується для визначення вартості орендної плати за земельні ділянки державної чи комунальної власності. Експертна оцінка використовується для продажу землі.

За його словами, неприпустимо їх порівнювати, тому що в їх основі лежать різні методики оцінювання і вони не можуть бути однаковими в принципі. Потрібно розуміти, що експертна оцінка залежить від ситуації на ринку і порівнювати її з нормативною – некоректно.

Депутати Львівської міської ради:

Ми звернулись за коментарями до тих депутатів, які голосували проти продажу ділянки чи утримались. З’ясувалось, що вони просто не розібрались, чому вийшла саме така ціна.

За словами Андрія Карбовника (ВО «Свобода), він голосував проти продажу за 52 млн грн, оскільки це, на його думку, суперечить законодавству.

«Я хотів ознайомитись із матеріалами оцінки ділянки, але управління землекористування на мій запит надало лише результативну частину оцінки, тобто, як розраховували вартість ділянки, не є зрозумілим. Відтак, я написав депутатські звернення в ГПУ, НАБУ та начальнику Головного управління МВС України у Львівській області Загарії», – розповів він.

Під час голосування також утримались члени фракції «УКРОП». Як розповів представник фракції Ігор Зінкевич, в «УКРОПі» вважають ціну заниженою.

«Відверто кажучи, мерія подала конкретну річ – введення капіталу у місто через певні поступки. Ідея правильна, але не такою ціною, не такими поступками», – пояснив він.