Для облдержадміністрації без конкурсу купують ліцензію на програму для електронного документообігу за 1,3 млн грн

22 Вересня 2016

Львівська облдержадміністрація придбає безлімітну ліцензію в рамках розширення системи електронного документобігу за 1,3 млн грн у ТОВ «Айкюжн ІТ». Відповідне оголошення про застосування переговорної процедури закупівлі опубліковано в системі публічних закупівель Prozorro.

В обгрунтуванні закупівлі вказано, що  2015 році, за результатами вивчення ринку, аналізу різноманітних комерційних пропозицій та оцінки презентацій програмних рішень було вибрано компанію «Айкюжн ІТ» для впровадження системи електронного документообігу в ЛОДА на базі програмного продукту «Megapolis.DocNet». «За результатами проекту було проведено аналіз всіх процесів діловодства та впроваджено вказаний програмний продукт на основних робочих місцях відповідальних за роботу з документами», – сказано в документі.

Як з’ясували «НГ. Львів» основні робочі місця – це приблизно десять комп’ютерів. У 2015 році, згідно з даними порталу Є-Data, Департамент інформаційних технологій та господарського обслуговування облдержадміністрації перерахував фірмі «Айкюжн ІТ» 199,8 тис. грн. Закон про закупівлі дозволяє купувати товари без тендеру на суму до 200 тис. грн.

Тепер ЛОДА мотивує закупівлю на 1,3 млн грн без торгів тим, що «залучення іншого виконавця чи зміна програмного продукту призведе до додаткових витрат на обстеження процесів діловодства та повторного впровадження програмних рішень на вже автоматизованих робочих місцях».

З призначення платежу на порталі Є-Data відомо, що договір в ЛОДА з ТОВ «Айкюжн ІТ» підписали 16 листопада 2015-го. Фірму було зареєстровано – 23 вересня того ж року. Власниками є киянин Олександр Смірнов (2,5%) та  кіпрська компанія «Сорочан Холдінгз Лімітед» (97,5%).

За даними Служби зовнішньої розвідки України, «Сорочан Холдінгз Лімітед» не веде комерційної діяльності на Кіпрі, не є членом Торгово-промислової палати Кіпру та Кіпрсько-української бізнес асоціації при ТПП Кіпру, її акції не котуються на Кіпрській фондовій біржі, а також не входить до переліку інвестиційних компаній Комісії з цінних паперів та фондового ринку Кіпру.

Нині інший учасник ринку, «Транслінк консалтинг», намагається скасувати закупівлю ЛОДА в «Айкюжн ІТ». У своїй скарзі до АМКУ компанія стверджує, що програмне забезпечення не було встановлене на жодному комп’ютері в облдержадміністрації. «Замовник і ТОВ «Айкюжн ІТ» реалізують свій план, спрямований на укладення договору на суму 1300000 грн виключно з однією компанією, в обхід всіх можливих конкурентів на ринку», – написано в скарзі. Розгляд скарги відбудеться 28 вересня.

Детальніше про усі деталі закупівлі читайте у нашому матеріалі «Велика електронна хитрість».