Військових через суд змусили прийняти неякісне вугілля від фірми з кримінальним минулим

28 Липня 2016

Господарський суд Львівської області зобов’язав Західне територіальне квартирно-експлуатаційне управління Міністерства оборони України прийняти вугілля від ТОВ «ВП «ЗВЗ», якість якого викликала сумніви у військових та правоохоронців.

За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, на сьогодні триває кримінальне провадження щодо діяльності фірми ВП «ЗВЗ». А директор підприємства у 2015 році був засуджений за розтрату та привласнення коштів на 2 роки умовно.

Крім того, як повідомляли «Н.Г.Львів» ще у листопаді 2014 року Західне територіальне квартирно-експлуатаційне управління Міністерства оборони (ЗТКЕУ) уклало договір з ТОВ ВП «ЗВЗ» на постачання 16,97 тис. тонн газового вугілля на суму понад 20 млн грн за неконкурентною переговорною процедурою. У грудні того ж року військові повністю оплатили паливо і фірма здійснила поставку понад 3,5 тис. тонн вугілля на 4,2 млн грн. Щодо решти вугілля, то воно було передане «ЗВЗ» на зберігання.

У січні 2015 року під час перевірки місця зберігання було виявлено невідповідність кількості та якості вугілля. По-перше, не вистачало вугілля на майже 2,3 млн грн (1925 тонн). По-друге, виявилось, що воно не відповідної якості – не горить.

Військові через суд вимагали замінити вугілля на якісне, а також хотіли стягнути штраф за несвоєчасне постачання. Суд задовольнив вимоги щодо заміни вугілля, але вирішив не штрафувати підприємство. Крім того, дозволив розтермінувати постачання вугілля, відтак на сьогодні угода, підписана ще два роки тому, залишається чинною.

На початку 2016 року структурні підрозділи Західного територіального квартирно-експлуатаційного управління відмовились підписувати акти про прийом вугілля від «ЗВЗ» через його низьку якість. Військові провели пробні топки для визначення якості вугілля. Проте результати цих проб судом не прийняті до розгляду, оскільки вони були проведені з порушенням процедури – за відсутності постачальника.

Відповідно тепер Західне територіальне квартирно-експлуатаційне управління зобов’язане прийняти 623 тонни вугілля, яке вважає не якісним.