Львівська біржа на службі в Онищенка

Як на фіктивних аукціонах у Львові продавали державний газ
28 Липня 2016

imgonline-com-ua-demotivator1z4UUlCRHU68Проведення фіктивних аукціонів, продаж газу за заниженими цінами фірмам-«прокладкам», підробка аукціонних свідоцтв – всі ці елементи великої афери народного депутата Олександра Онищенка з’явились на товарній біржі «Львівська універсальна» восени 2013 року.

Влітку 2016 року власник біржі розповів про них детективам НАБУ та суддям Шевченківського районного суду.

Завдяки оборудкам на львівській біржі за заниженими цінами було продано газу на понад 400 млн грн. Загалом діяльність депутата Онищенка та його спільників нанесла державі збитків на щонайменше 3 млрд грн.

Нагадаємо, вчора генеральний прокурор України Юрій Луценко підписав повідомлення про підозру народному депутату України від фракції «Воля народу» Олександру Онищенку – головному фігуранту газової схеми з розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування».

Сам Онищенко втік з України майже місяць тому, ще до того як 5 липня депутати Верховної Ради проголосували за надання згоди на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.

Втеча з СІЗО та умовний вирок

Виконавці ж схеми, залишені зі слідством тет-а-тет, обирають різні способи власного захисту. Наприклад, одну з учасниць злочинної організації Мар’яну Гречанюк нещодавно викрали із слідчого ізолятора. Безслідно.

Безымянный

Василь Пігуляк

Натомість власник біржі «Львівська універсальна» львів’янин Василь Пігуляк повністю визнав вину та уклав угоду зі слідством, давши покази щодо корупційної схеми з перепродажу державного газу.

«Директор біржі «Львівська універсальна» Пігуляк В.М., який організовував фіктивні аукціони з продажу газу на користь фірм, підконтрольних народному депутату О.Онищенку, дав викривальні покази, чим допоміг розслідуванню корупційної схеми з перепродажу державного газу, видобутого в рамках спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування», – йдеться в повідомленні НАБУ.

Пігуляку інкримінували злочини, передбачені ч.2 ст.28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією) ККУ та ч.2 ст. 366 (Службове підроблення) ККУ. За песимістичним для підсудного сценарієм йому загрожувало позбавлення волі від 3 до 6 років.

Взамін на викривальні покази Пігуляка звільнили з-під варти у залі суду. Згідно з вироком суду, директор товарної біржі «Львівська універсальна» засуджений до позбавлення волі терміном на два роки умовно та має заплатити 11 тис. грн штрафу. При цьому, з огляду на середню тяжкість злочину та наявність пом’якшуючих обставин, суд звільнив Пігуляка від відбування основного покарання у виді позбавлення волі, призначивши іспитовий термін один рік.

Тільки у Львові

Завдяки вироку, який опублікований у Єдиному державному реєстрі судових рішень, ми можемо відтворити львівську частину схеми розкрадення коштів державного підприємства «Укргазвидобування», яка почала реалізовуватись на місцевій товарній біржі з осені 2013 року.

Ключовими елементами схеми є два підприємства: «Надра Геоцентр» та «Карпатнадраінвест», які пов’язані з кіпрським офшором «Фастіло трейдинг ЛТД», діяльність якого курував депутат Онищенко через свою довірену особу Олександра Сергієнка.

Ці підприємства на підставі угоди про інвестиційну діяльність та за наявності довіреності від державного «Укргазвидобування», реалізовували видобутий підприємством газ. Умовами договору передбачалось, що вони продаватимуть газ на біржових аукціонах за максимально високою ціною.

Як свідчать матеріали справи, у Львові була створена злочинна група, а вербуванням нових членів, з-поміж інших, займалась, зникла з СІЗО Мар’яна Гречанюк.

Саме вона зустрілась із власником біржі Василем Пігуляком та втаємничила у нюанси майбутньої афери, яка полягала в проведенні фіктивних аукціонів з наперед узгодженими результатами та підробленими аукціонними свідоцтвами.

Роль Пігуляка полягала у видачі фальшивих документів про проведення його біржею аукціонів з продажу природного газу, видобутого за договорами ТОВ «Надра Геоцентр» і ТОВ «Карпатнадраінвест» про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування».

До схеми був задіяний також брокер ПП «Колорит» Ігор Копчук, який підписував аукціонні свідоцтва від імені представника продавців газу – ТОВ «Надра Геоцентр» і ТОВ «Карпатнадраінвест».

Організаційні питання сторони погоджували за допомогою електронної пошти. При цьому Пігуляк використовував робочу електронну скриньку «Львівської товарної біржі». Гречанюк повідомляла, який об’єм природного газу, стартову та кінцеву ціну прописати у документі, а також яка фірма має перемогти на торгах.

Таким чином, фірми-прокладки без реального аукціону купували газ за  цінами, нижчими від ринкових, а потім перепродували їх за ринковими промисловим споживачам. Підконтрольні підсудному Пігуляку біржа «Львівська універсальна» та брокерська фірма «Колорит» у цій лінійно-примітивній схемі виступили провідниками. Саме за це їм платили – за проведення аукціонів «на папері».

У матеріалах справи немає інформації про те, чи отримували Пігуляк та Копчук безпосереднього кошти за «проведену роботу». Але є слідча версія: товарна біржа отримувала грошову винагороду за нібито проведення аукціонів, а брокерське підприємство «Колорит» – за надання брокерських послуг їх учасникам. Отже, за імітацію надання послуг з організації цих аукціонів біржі безпідставно перерахували сумарно 197 тис. грн, а ПП «Колорит» – 118 тис. грн.

Загалом, як встановило слідство, у 2014 році було сфабриковано проведення 16 аукціонів, в результаті яких за заниженими цінами пішли в обхід «молотка» 170 304 тис. куб м газу на загальну суму 402,6 млн грн.

Фірми-прокладки, під яких видавались документи-підробки:

  • Донецьке ТОВ «ТД «Київгазенерго», ключова особа – Роман Якимащенко
  • Створене у Києві, а потім перенесене до Запоріжжя, ТОВ «Екселент-ЛТД» – ключова особа Павло Жицький
  • Прописане у Луганську ТОВ «Київпромзбут» – ключова особа – Владислав Купріяненко

Юлія Костюк

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»