Троє зі Львова

Як хабар у 20 тис. євро об'єднав народного депутата, чиновника і журналіста
26 Липня 2016
26 Липня 2016

Як хабар у 20 тис. євро об’єднав народного депутата, чиновника і журналіста. Ця історія розпочалася три роки тому, але тільки зараз завершилася в суді, і стали відомі подробиці цієї схеми.

***

Пустомитівський районний суд Львівської області нарешті поставив крапку у справі про хабарництво першого заступника начальника Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львівській області Ігоря Гуменчука та його спільника – працівника Львівської обласної держтелерадіокомпанії Андрія Калиніва. Вони вимагали хабар у розмірі 20 тис. євро. При цьому обидва були помічниками народного депутата від партії «УДАР» Ярослава Гінки. Розслідування та розгляд справи в суді тривали три роки – з липня 2013 року.

Попри те, що затримання чиновника та журналіста активно описували ЗМІ, тільки завдяки вироку у справі можна побачити весь перебіг подій та схему, за якою вимагали хабар. З матеріалів справи вбачається, що основним способом тиску на підприємство виявився запит народного депутата.

Нагадаємо, Ігоря Гуменчука затримали 16 липня 2013 року за вимагання хабаря у 20 тис. євро від представника ТОВ «Грін МП Інвест», підприємства, яке займається виготовленням сухих будівельних сумішей. У 2013 році тривав процес будівництва заводу в селі Дуліби, що у Стрийському районі. Хабар представник підприємства давав за «незастосування штрафних санкцій щодо директора ТОВ «Грін МІГ Інвест» за порушення містобудівного законодавства».

Нардеп, чиновник та журналіст в одному каное  

Гуменчук був основним обвинуваченим у справі, але діяв не сам, а у «злочинній змові» з Андрієм Калинівим, який на той час працював завідувачем відділу вечірніх програм Львівської ОДТРК та, так само як і Гуменчук, був помічником народного депутата від «УДАРу» Ярослава Гінки на громадських засадах. Саме за допомогою запитів народного депутата Ярослава Гінки і була створена «злочинна схема».

1295222_1321350

Ігор Гуменчук під час розгляду справи в суді/Фото: zaxid.net

Згідно з матеріалами вироку, схема дуже проста: заступник начальника ДАБІ Ігор Гуменчук в силу свого службового становища знав про проведення позапланових перевірок на ТОВ «Грін МП Інвест» в період з 20 по 27 червня 2013 року. Через Андрія Калиніва він повідомляє керівнику підприємства, що той може уникнути штрафу за порушення містобудівного законодавства, якщо заплатить 20 тис. євро.

Директор підприємства, «усвідомлюючи, що створення перешкод у законній діяльності ТОВ «Грін МП Інвест» прямо залежить від чиновника ДАБІ, а також те, що останній, користуючись своїм службовим становищем умисно створює умови, за яких директор підприємства вимушений дати неправомірну вигоду з метою запобігання шкідливим наслідкам щодо своїх прав і законних інтересів» погодився дати хабар.

Гроші отримував Андрій Калинів двома частинами 11 та 16 червня 2013 року на ресторанних парковках. Під час отримання другої частини суми його і затримали правоохоронці.

В результаті слідства проводили обшуки в офісах ДАБІ та приватних помешканнях. Власне, в приватному помешканні Гуменчука було знайдено проекти запитів народного депутата Ярослава Гінки на ім’я голови ЛОДА про з’ясування обставин будівництва заводу з пінополістиролу в с. Дуліби ТзОВ «Грін МП Інвест». Перший проект запиту датований 8 травня 2013 року.

Вилучений документ немає підпису самого депутата, проте серед паперів звинуваченого в хабарництві заступника начальника ДАБІ знайшли оригінали відповідей на дані запити. Остання з них від заступника голови ЛОДА датована 5 червня 2013 року. Саме в ній йдеться про призначення на вимогу депутата позапланової перевірки на підприємстві в період з 20 по 27 червня 2013 року.

Політичне замовлення та угода про винуватість

Інформація про затримання помічників депутата також активно висвітлювалась в ЗМІ. Це затримання Ярослав Гінка називав політичним замовленням. Він стверджував, що його помічники працюють у дуже різних сферах та не можуть бути причетними до жодних «сумнівних маніпуляцій».

«Те, що відбулося, – цілеспрямована провокація правоохоронних органів з метою дискредитації мене та політичної сили, яку я представляю», – заявляв Гінка.

У справі, яку розслідували три роки, Ярослав Гінка, звичайно ж, не фігурував. Безпосередніх доказів того, що він причетний до схеми вимагання хабаря у матеріалах справи немає. Проте, доказом того, що він підписував запити з вимогою провести позапланову перевірку ТОВ «Грін МП Інвест» є офіційні відповіді на запити.

Обидва звинувачених повністю визнали свою вину – Гуменчук і Калинів уклали угоду про визнання винуватості з прокуратурою Львівської області. Ігор Гуменчук за ч.4 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди службовою особою), а Андрій Калинів – ч.4 та ч.5 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди службовою особою та співучасник злочину).

Ця стаття передбачає покарання позбавленням волі на строк від 8 до 12 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та конфіскацію майна.

Проте, в результаті укладення угоди про винуватість, Ігор Гуменчук лише заплатить штраф у розмірі 59,5 тис. грн, а Андрій Калинів – 51 тис. грн. Таке покарання зумовлено в тому числі і тим, що обидва обвинувачених співпрацювали зі слідством. Зокрема, як свідчать матеріали судової справи, Ігор Гуменчук допоміг викрити інший злочин, вчинений працівниками ДАБІ у Львівський області.

Ймовірно, саме завдяки йому 25 жовтня 2013 року було затримано на хабарі у 50 тис. грн Василя Миськіва, заступника начальника Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львівській області.

Новий депутат, нова робота    

За три роки поки тривало слідство Ігор Гуменчук встиг змінити роботу. За даними суду, тепер він працює заступником голови правління Будівельної корпорація «Ріел», одного з найбільших забудовників Львова. Андрій Калинів далі працює на ЛОДТРК.

Крім того, Ігор Гуменчук знову є помічником народного депутата. Цього разу, також на громадських засадах, він допомагає Андрієві Антонищаку, нардепу від БПП «Солідарність».

До речі, ще до роботи в ДАБІ Гуменчук був заступником начальника управління природних ресурсів і регулювання земельних відносин Львівської міської ради. У 2011 році його було звільнено через підробку диплому про вищу освіту.

Наталя Онисько

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»