Львівські суди «злили» справу про приватизацію службового будинку в Брюховичах генералом Куциним

09 Червня 2016

Львівський апеляційний господарський суд залишив без змін ухвалу господарського суду Львівської області у справі за позовом військової прокуратури Західного регіону України до Брюховицької селищної ради про визнання незаконними рішення Виконавчого комітету Ради щодо видачі ордеру та виключення із числа службових будинку на території військового містечка в смт. Брюховичі. Про це свідчить постанова суду від 30 травня 2016 року.

Йдеться про службовий будинок, який дістався генерал-лейтенанту Михайлу Куцину, у минулому – начальнику Генерального штабу ЗСУ, командувачу військами Західного оперативного командування.

Як раніше повідомляли «НГ.Львів», перший заступник військового прокурора Західного регіону України в порядку адміністративного судочинства судився з Міноборони, аби визнати нечинним рішення-розпорядження від 26.03.2010 року про виключення із числа службової квартири №1 на вулиці Запашна, 14 в смт Брюховичі (колишня адреса вул. Незалежності України-Смолиста).

Суди першої та другої інстанцій дійшли до висновку про безпідставність та необґрунтованість позовних вимог, адже земельна ділянка, на якій знаходиться будинок, не передавалася у приватну власність, а приміщення виключили з числа службових з дотриманням усіх правил.

Додамо, що згідно з даними кадастрової карти, дві сусідні ділянки загальною площею 0,2732 га з вересня 2015 року належать Євгенії та Марії Куцин.

Куцин

Ділянки та будинок в Брюховичах родини генерала Куцина 

кадастр1

Витяг про прово власності з кадастрової карти України 

Рішення були обґрунтовані також листом Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова, згідно з яким протягом 2008-2011 років з числа службових встановленим порядком виключено 118 квартир, у тому числі 20 квартир, в яких на момент їх виключення з числа службових проживали особи, які раніше забезпечувались житлом за рахунок Міністерства оборони України.

Однак, Вищий адміністративний суд України вказав, що судами попередніх інстанцій не встановлено, чи приймалося оскаржуване рішення-розпорядження Міністром оборони України, в якій формі повинні прийматися рішення відповідача щодо виключення квартир із числа службових згідно відповідних нормативних актів, чи дії відповідача відповідають “Інструкції про організацію забезпечення і надання військовослужбовцям Збройних сил України та членам їх сімей житлових приміщень”. Відтак справу направили на новий розгляд.

При цьому, суд підсумував, що вимоги про визнання рішення незаконним повинні розглядатися в порядку цивільного або господарського судочинства.

У поданій господарському суду Львівської області позовній заяві, прокурор в інтересах держави пояснив, що виключення квартири із числа службових відбулось без відповідного рішення Міноборони, а тому попросив суд скасувати рішення виконкому Брюховицької селищної ради «Про закріплення службової квартири МО України та видачу ордеру» та «Про виключення із числа службових квартири будинку на території військового містечка по вул. Незалежності України Смолистій в смт. Брюховичі».

Однак, госпсуд, розглянувши матеріали справи, прийняв ухвалу щодо припинення провадження у справі через те, що спір не підлягає вирішенню в господарських судах України. Своє рішення суд обґрунтував тим, що спір між сторонами розглядався судами в порядку адміністративного судочинства і у справі були прийняті рішення, які набрали законної сили.

Львівський апеляційний господарський суд підтримав ухвалу суду першої інстанції, встановивши, що справа зі спору непідвідомча господарському суду.

Більше того, суд зауважив, що повторне звернення прокурора до суду із даним позовом в порядку господарського судочинства має на меті ревізію попередніх судових рішень, а це суперечить одному з рішень Європейського суду з прав людини. Суд згадав про принцип res judicata – принцип остаточності рішень суду, відповідно до якого сторони не мають права вимагати перегляду остаточного рішення суду з метою добитися нового вирішення справи.

Нагадаємо, йдеться про «будинок для прийому делегацій», куди у 2006 році  вселився генерал-лейтенант Михайло Куцин (екс-командувач військами Західного оперативного командування) з родиною. За п’ять днів до призначення його на посаду заступника міністра, тобто 26 березня 2010 року, міністр оборони України Михайло Єжель дозволив Михайлові Куцину викреслити з числа службових дану квартиру-будинок як військовослужбовцю, який прослужив у Збройних Силах понад 25 років.

документ-41

Лист мінстру оборону від генерал-лейтинанта Куцина

Цікаво, що згідно з інформацією у рішенні суду, генерал-лейтенант Куцин до цього отримував ще дві квартири. Першу, чотирьохкімнатну, у Рава-Руській на Львівщині у 1994 році по вулиці Грушевського, яка була приватизована і продана у 1999 році. Другу, трьохкімнатну, квартиру отримував у місті Рівне у 2004 році на вулиці Лермонтова. Цю квартиру, за даними військової прокуратури, генерал приватизував на ім’я своєї тещі, яка потім подарувала її онуці Євгенії – доньці Куцина.