- NGL.media - https://ngl.media -

За «розпил» 766 тис. бюджетних гривень львівською організацією охоронців пам’яток покарали бухгалтера

19.05.2016 @ 08:30 в Новини

Головного бухгалтера Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Лесю Люту засудили до двох років іспитового строку з позбавленням права обіймати посади. Також суд присудив стягнути з неї на користь Львівської облради 766,3 тис. грн матеріальної шкоди. Про це свідчить вирок [1] Галицького районного суду Львова від 26 квітня 2016 року.

Лесі Лютій інкримінували службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, а також зловживання службовим становищем. Як стверджувало обвинувачення, головний бухгалтер Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (ЛОО УТОПІК) завдала шкоду територіальній громаді Львівської області на загальну суму 878,7 тис. грн.

Йдеться про кошти, виділені на виконання двох регіональних програм розвитку інформаційного простору Львівської області на 2007-2011 роки та на 2012-2016 роки.

Згідно з прийнятими у 2007 та 2012 роках рішеннями Львівської облради, заходи програм мали бути профінансовані обласним бюджетом. У перелік одержувачів коштів входила ЛОО УТОПІК – громадська неприбуткова благодійна організація, створена з метою вивчення і збереження історико-культурної спадщини України. Товариство мало підготувати і випустити багатотомне енциклопедичне видання «Звід пам’яток історії та культури України».

Так, протягом 2007-2012 років на казначейський рахунок ЛОО УТОПІК було перераховано 1,087 млн грн. Ця сума мала покрити видатки на оплату робіт щодо підготовки Звіду і нарахування на заробітну плату (1,012 млн грн), а також на утримання приміщень для роботи творчого колективу (72,6 тис. грн).

Проте, як доводило обвинувачення, головний бухгалтер товариства, неналежно виконуючи свої службові обов’язки, спричинила розтрату більшої частини виділених коштів.

Так, Леся Люта виплатила 387,6 тис. грн десяти особам, які не виконували робіт з підготовки до видання тому «Звід пам’яток України», а ті автори, які долучились до роботи над виданням, отримали авторську винагороду у майже 2,5 разів вищу мінімальної. Згідно з висновком судової експертизи, мінімальний розмір авторської винагороди за виконану роботу станом на 1 січня 2013 року становив 208,6 тис. грн, а авторам було виплачено 515,8 тис. грн.

Ще 71,5 тис. грн пішли на оплату комунальних послуг з утримання приміщення, яке використовувалось ЛОО УТОПІК для досягнення власних цілей, а не з метою здійснення книговидання чи забезпечення роботи авторського колективу.

Насамкінець, Лесі Лютій інкримінували зловживання службовим становищем, в результаті якого головний бухгалтер упродовж 2007-2012 рр. заволоділа чужим майном на суму 112,4 тис. грн (її заробітна плата).

У судовому засіданні обвинувачена свою вину не визнала та пояснила, що всіма технічними питаннями щодо підготовки і випуску Звіду займався заступник керівника товариства, а також керівник творчого колективу з підготовки видання. Тож заробітну плату жінка нараховувала відповідно до наданих їй цими особами документів, а звіти про використання бюджетних коштів бухгалтер заповнювала та підписувала за вказівкою керівника ЛОО УТОПІК – Григорія Катарана. Леся Люта зізналась, що змісту внесених у документи даних не перевіряла.

Зазначимо, що Григорій Катаран обвинувачувався у вчиненні кримінальних правопорушень, інкримінованих Лесі Лютій. Кримінальне провадження у справі було закрите [2] у вересні 2015 року у зв’язку зі смертю обвинуваченого.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши свідків, суд визнав винною головного бухгалтера товариства Лесю Люту у службовій недбалості та визначив покарання – три роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади строком на один рік. Покарання у виді штрафу суд не застосував, врахувавши майновий стан Лютої, яка в силу пенсійного віку не працює.

Також судом враховано те, що жінка притягується до кримінальної відповідальності вперше та вчинила злочин середньої тяжкості, внаслідок чого Люту звільнили від відбування покарання із випробуванням, встановивши іспитовий термін.

Щодо правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України (зловживання службовим становищем), то головний бухгалтер була виправдана судом. Відтак із суми цивільного позову було відмінусовано  112,4 тис. грн заробітної плати Лютої.

В результаті, суд стягнув з Лесі Лютої на користь держави в особі Львівської облради 766,3 тис. грн матеріальної шкоди та 11,7 тис. грн витрат на проведення експертних досліджень.

Як зазначено у вироку, апеляція може бути подана до апеляційного суду Львівської області через Галицький райсуд протягом тридцяти днів з моменту проголошення вироку.


Статтю роздруковано з NGL.media: https://ngl.media

URL статті: https://ngl.media/2016/05/19/za-rozpyl-766-tys-byudzhetnyh-hryven-lvivskoyu-orhanizatsijeyu-ohorontsiv-pamyatok-pokaraly-buhhaltera/

URLs in this post:

[1] вирок: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/57570201

[2] закрите: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/50029311

Copyright © 2013-2020 НАШІ ГРОШІ - ЛЬВІВ. All rights reserved.