УПЦ намагалася відсудити частину приміщення у військових, де зробила ремонт

05 Травня 2016
44002866

Храм Стрітення господнього на вулиці Кн. Ольги, 5а у Львові (фото kaktus3003)

Релігійна громада Української православної церкви Київського патріархату Франківського району Львова позивалася до Квартирно-експлуатаційного відділу  Львова про визнання права спільної сумісної власності на приміщення, де церква зробила ремонт. Однак 11 квітня Господарський суд Львівської області  позов не задовольнив.

Згідно з рішенням, у 2002 році КЕВ передав в оренду церкві нежитлові приміщення загальною площею 341,1 м² в будівлі № 107 за адресою вул. Кн. Ольги, 5 у Львові.

У позові релігійна громада стверджувала, що протягом 2007-2015 років зробила ремонт у приміщеннях, зокрема, замінила дах, підлогу, електропроводку, вікна, двері, відремонтувала стіни, а також витратила кошти на обладнання приміщення іконостасами. Нині вони повністю обладнані для богослужінь, там проведено розписи храму, встановлено фігури. Загалом УПЦ витратила майже 234 тис. грн.

У зв’язку з цим, релігійна громада УПЦ звернулася до суду, аби було визнано право спільної сумісної власності на ці приміщення.

Водночас, як встановив суд, УПЦ не надала доказів, що КЕВ надав згоду на проведення будівельних та ремонтних робіт та доказів про звернення із заявою на погодження здійснення невід’ємних поліпшень орендованого майна.

ЗУ «Про оренду державного та комунального майна» передбачено, що якщо в результаті поліпшення, зробленого орендарем за згодою орендодавця, створена нова річ, орендар стає її власником.

При цьому, право власності може виникнути виключно на ті поліпшення, які можливо відокремити від об’єкта оренди без завдання йому шкоди. Водночас проведення орендарем реконструкції (поліпшення) приміщення не є підставою для визнання права спільної власності на орендоване майно.

Суд вирішив, що врезультаті ремонту нової речі створено не було, умовами договору оренди не передбачено виникнення в церкви права власності внаслідок поліпшення орендованого приміщення, а тому позов релігійної громади УПЦ  не задовольнив.