Чому АМКУ скасував тендер на закупівлю автобусів для Львова (повний текст рішення)

27 Квітня 2016

АМКУ зобовязав Львівське комунальне АТП-1 відмінити процедуру закупівлі 55 низькопідлогових автобусів. Таке рішення прийняли за скаргою учасника торгів ТОВ “УкрЄвроМАЗ”.

Нагадаємо, на торги подали пропозиції чотири компанії:

1. ДП “Автоскладальний завод №1” “(Богдан Моторс) – 265,1 млн грн,

2. ТОВ “УкрЄвроМАЗ” – 198,99 млн грн,

3. ТОВ СУНП “Електронтранс” – 264,18 млн грн,

4. ТОВ “Авто-Сіті-Бас” – 277,2 млн грн.

Комітет відхилив найдешевшу пропозицію від “УкрЄвроМАЗ”, а також пропозицію “Авто-Сіті-Бас” через низку зауважень.

Як встановила колегія АМКУ, пропозиція “УкрЄвроМАЗ” була відхилена правомірно. Зокрема, комітет підтвердив правомірність трьох із чотирьох причин відхилення пропозиції цієї фірми, оскільки, як виявилося “УкрЄвроМАЗ” таки вказав у своїх документах те, що доставка входить до запропонованої ціни.

Водночас комітет з конкурсних торгів не відхилив пропозицію “Електронтрансу”, яку вже акцептували. У складі пропозиції компанія надала документи, згідно з якими індекс вантажопідйомності шин становить 148/145, тоді як документацію була передбачена вимога не менше 152/148.

Відтак, комітет з конкурсних торгів застосував дискримінаційний підхід до оцінки пропозицій учасників, йдеться у рішенні АМКУ.

Нагадаємо, що саме “Електронтранс” регулярно і безперебійно виграє тендери у Львові на закупівлю громадського транспорту.  

Згідно з даними ЄДР, кінцевим власником ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Електронтранс» є львів’янин Юрій Бубес. Фірма створена в листопаді 2011 року, її засновниками є ТОВ «Автотехнопроект» (10%), ПАТ «Концерн-Електрон» (64%) та німецьке підприємницьке товариство «Транстек Ф&Е» (26%).

За даними SMIDA, 30,6% акцій пдприємства «Концерн-Електрон» належать його керівникам. Зокрема, найбільші частки мають голова правління Юрій Бубес – 5,8%, голова наглядової ради Віктор Рибинок – 4,8%, заступник голови наглядової ради Сергій Медведєв – 5,1%, член наглядової ради Олег Руденко – 2,2%. Імена власників решти 69,4% акцій не розголошують.

Повний текст рішення АМКУ:

рішення № 775 від 20.04.2016