Городоцька міськрада не змогла повернути приміщення, зайняті «рухівцями» чверть століття тому

17 Березня 2016

Господарський суд Львівської області відмовив виконавчому комітету Городоцької міської ради у задоволенні позову про визнання незаконним та скасування її власного рішення від лютого 2011 року «Про оформлення права власності Городоцької районної організації Народного Руху України на нежитловий будинок у м. Городку по вул. Гоголя, 2». Про це свідчить рішення суду від 29 лютого 2016 року.

Як стверджувала міськрада, нежитловий будинок – це 330,5 м2, які з 1990 року фактично використовують громадські організації: спілка ветеранів, спілка політв’язнів, районні організації «Просвіта» та НРУ.

Натомість районна організація НРУ заявила, що є власником вказаної будівлі вцілому. Це право нібито зареєстровано реєстраційним посвідченням Самбірського МБТІ у жовтні 1999 року. Щоправда, воно стосується площі будівлі розміром 166,3 м2. У лютому 2011 року, розповів представник політсили, виконком Городоцької міськради прийняв рішення про оформлення права власності районною організацією НРУ на згадану вище нежитлову будівлю на площу 330,5 м2. За версією представника НРУ, розбіжності пов’язані з тим, що у загальну площу 330,5 м2 включено метраж горища, мансардного приміщення та підвалу.

Так, згідно з судовим рішенням, у лютому 2011 року виконком і справді вирішив оформити право приватної власності на будівлю на ім’я городоцької районної організації Народного руху України та видати організації відповідне свідоцтво. Тоді ж Городоцькому районному БТІ доручено зареєструвати за організацією право власності на будівлю.

Цікаво, що роком раніше, у лютому 2010-го, рада прийняла рішення, яким віднесла нежитлові приміщення на вул. Гоголя,2 до комунальної власності. Райорганізація НРУ успішно оскаржила це рішення в Господарському суді Львівської області, з чим суди апеляційної та касаційної інстанцій погодилися.

Зокрема, апеляційним судом було встановлено, що депутати у лютому 1992 та 1993 років прийняли дві ухвали щодо приміщень на вул. Гоголя,2. Першою віднесли будівлю до комунальної власності, другою – передали на баланс районної організації НРУ. Тоді ж, на підставі останньої ухвали, Самбірське міжміське районне БТІ посвідчило, що приміщення зареєстровані на праві особистої власності «рухівців».

Як випливає з матеріалів справи, це реєстраційне посвідчення втратили, тож у жовтні 1999 року те саме БТІ видало ще одне реєстраційне посвідчення. Відтак, саме воно доводить, що власником будівлі на Гоголя, 2 є районна організація НРУ.

Суд проаналізував обставини справи і дійшов висновку, що позивач не зумів довести незаконність прийнятого ним же рішення про оформлення права власності Городоцької районної організації НРУ на нежитловий будинок у Городку. Врешті, у задоволенні позову повністю відмовив.

Нагадаємо, що засновником городоцької районної організації НРУ є Ярослав Коржинський, депутат ЛОР V скликання від НРУ. Керівником сьогодні є Орест Батюкевич – кандидат у депутати Городоцької райради на місцевих виборах 2015 року.