Фонду держмайна не вдалося повернути недобудований оздоровчий центр біля Львова, який оцінили у 3 гривні

19 Січня 2016

1Господарський суд Львівської області виправдав невиконання договору приватизації, за яким покупець зобов’язувався добудувати придбаний у 2000 році оздоровчий комплекс на вул. Тракт Глинянський у с. Лисиничі Пустомитівського району. Об’єкт залишиться у його власності, а вимагати добудови – пізно, оскільки термін дії зобов’язань покупця за договором збіг у 2005 році, – вирішив Господарський суд Львівської області.

У червні 2000 року Ростислав Шелест приватизував державний фізкультурно-оздоровчий комплекс на вул. Тракт Глинянський у с. Лисиничі, що перебував у власності регіонального фонду держмайна. З державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомо, що придбаний Шелестом комплекс є незавершеним будівництвом, готовність якого складає 43%.

Однією з умов договору купівлі-продажу було те, що покупець добудує об’єкт протягом 5 років без збереження первісного призначення. Вартість обєкта приватизації (недобудови), що розташована на ділянці загальною площею 0,6145 га, становила 3 грн, однак врезультаті аукціону Шелест придбав її за 2,5 тис. грн.

2

У липні 2006 сторони уклали додатковий договір, яким відтермінували завершення будівництва до 2010 року. У 2010 історія повторилась, а строки введення об’єкта в експлуатацію перенесли на червень 2015 року. Але і цього разу перевірка показала, що комплекс недобудований. Більше того, як виявило регіональне відділення Фонду держмайна по Львівській області, Шелест вніс придбану недобудову у статут ТОВ «Житлобуд», кінцевим власником якого виступає. Це порушує ще один пункт договору купівлі-продажу.

Врешті, регіональне відділення Фонду держмайна по Львівській області звернулось до суду, аби розірвати договір купівлі-продажу та повернути об’єкт у державну власність.

гугл

Ділянка з досі недобудованим фізкультурно-оздоровчим комплексом, що з 2000 року знаходиться у власності Ростислава Шелеста

Суд, посилаючись на ст. 27 ЗУ «Про приватизацію державного майна», нагадав, що термін дії зобов’язань покупця за договором купівлі-продажу не може перевищувати 5 років, а тому зміни у договорі 2006 та 2010 років суперечать п. 2. ст. 27 згаданого вище закону і не можуть бути підставою для його розірвання.

Також суд спростував доводи позивача про те, що недобудова входить у статутний капітал ТОВ «Житлобуд», опираючись на відсутність таких відомостей у витягу з Держреєстру речових прав на нерухоме майно.

Таким чином, недобудований державний фізкультурно-оздоровчий комплекс на вул. Тракт Глинянський у с. Лисиничі Пустомитівського району залишиться у власності Ростислава Шелеста. Також покупець не понесе ніякої відповідальності за невиконання зобов’язань з добудови об’єкта.

Додамо, власниками будівельного ТОВ «Житлобуд» є Ростислав Шелест, Ігор Лозинський, Валентин Олійник та Валентин Красоха. Останній, за результатами місцевих виборів 2015 року, вперше став депутатом Лисиничівської сільської ради.